Meat&Co nr6-2022 Online

MEAT&CO NR 6 2022 3 Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Colofon en De Visie Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | De c embe r 202 2 | 1 7 e j aa r gang no . 6 COVERSTORY JASCA FOOD TECHNOLOGY: ‘25 JAAR LANG PIONIEREN, MAAR DE BASIS IS INMIDDELS MEER DAN SOLIDE’ Special CONTROLE & INSPECTIE De Visie Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl Het komt niet heel vaak voor, maar af en toe ontvang ik vanuit de sector een relatiegeschenk. Zo ook in de aanloop naar Sinterklaas. Toen ik mijn kantoor binnenliep, vond ik het boek ‘Worst -Vleeswaren - Specialiteiten’ van meesterslager Paul van Trigt op de deurmat: 150 recepturen van verschillende vleesproducten. Ik was bij het openen van het boekwerk vooral benieuwd hoeveel vega(n) recepten ik zou terugvinden. Het waren er welgeteld nul. Vooropgesteld, dat was ook niet wat Van Trigt beoogde met zijn boek, maar inmiddels ontkomt zowel de slagerijsector als de vleesverwerkende industrie er niet meer aan om ook te investeren in (plantaardige) alternatieven. In die zin is de opmerking van Pablo Buwalda van sparckitchen, die ik onlangs sprak voor een casestudy (zie pagina 35), blijven hangen. “Juist bij het vleesvak denkt de consument aan veganproducten.” De waarheid als een (vlees-) koe. Als hoofdredacteur van Meat & Co bewaak ik continu de balans tussen vlees- en plantaardige eiwitten. Zoals ook de leveranciers waarover we schrijven inmiddels een aanbod hebben dat naadloos aansluit bij wat hun klanten willen. En dat is steeds vaker een lijn voor vegetarische of veganproducten. Door een enkele adverteerder werd ik zelfs geadviseerd om volgend jaar in ons vaktijdschrift eens flink uit te pakken met een special over machines en productielijnen die gebruikt worden om (lekkere) vleesalternatieven op industriële wijze te produceren. Een advies dat wij als redactie zeker in overweging nemen, maar waarvan u in deze editie alvast een voorproefje krijgt met enkele verhalen die naadloos aansluiten op de eiwittransitie die zeker in Nederland volop gaande is. WIJ GELOVEN IN DE SECTOR In een laatste uitgave van het jaar is het gebruikelijk om kort terug te blikken op wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurde. 2022 is zeker binnen de vleesverwerkende industrie een jaar dat veel onzekerheid heeft gebracht. Het staartje van corona, de oorlog in Oekraïne, de hieruit voortkomende energiecrisis en inconsequent overheids- en stikstofbeleid dicteerden uw bedrijfsvoering. Met uitzondering van corona (fingers crossed) domineren die onderwerpen waarschijnlijk ook in 2023 het nieuws en dus ook hoe u uw processen inricht. De vele mogelijkheden die machinefabrikanten en agenturen te bieden hebben, delen we ook in het nieuwe jaar graag met u. Want wij geloven in deze mooie sector en dus óók in u! Ik wens u via deze weg een voorspoedig en gezond 2023 toe. En natuurlijk veel leesplezier met deze laatste editie van het jaar. DE VELE MOGELIJKHEDEN DIE MACHINEFABRIKANTEN EN AGENTUREN TE BIEDEN HEBBEN, DELEN WE OOK IN HET NIEUWE JAAR GRAAG MET U. WANT WIJ GELOVEN IN DEZE MOOIE SECTOR EN DUS ÓÓK IN U

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4