Meat&Co nr6-2022 Online

MEAT&CO NR 6 2022 37 die uitgebreid is getest en nu bij ons in Amsterdam staat opgesteld. We kunnen nu zes producten op rij produceren. Het is fijn om te weten dat we gemakkelijk kunnen doorgroeien met de huidige lijn.” De productielijn is ingericht voor 4.000 kilo per week, maar vertienvoudiging van het volume behoort zelfs tot de mogelijkheden. Buwalda: “We hebben op dit moment drie burgers in de verkoop (30 tot 130 gram) en begin 2023 lanceren we onze vierde burger: de Pumpkin Masala, op basis van pompoen. Onze vegan döner kebab is vooral populair onder festivalcateraars en stadions. Dan hebben we nog de Vegan Ebi-Fry (gepaneerd plantaardige garnaal) en de vegan köfte, die erg populair is in de Mediterraanse keuken. De producten werden aanvankelijk gemaakt voor de high-end horeca, sinds corona vinden onze burgers ook gretig aftrek bij slagers. “Via de slagersgroothandels versAlert, Vink, Haarsma en VDB Divers hebben we inmiddels een landelijke dekking en het aandeel veganproducten dat BBQ.nl verkoopt, is in twee jaar tijd gegroeid van 0,5 naar vier procent”, verduidelijkt Lettinga. BIJZONDERE SAMENWERKING Accountmanager Laurien Flohil spreekt over een ‘bijzondere’ samenwerking tussen sparckitchen en Verbufa. “Het kopen van een lijn is niet altijd een reëlemogelijkheid voor startups of scaleups, zoals voor sparckitchen. Daaromverhurenwij ookmachines voor een korte of langere termijn. sparckitchen huurt onze machines voor vijf jaar tegen een vast maandbedrag. Dat is inclusief opleiding, installatie, service en onderhoud.” “Wij zijn vooral bekend met vlees, vleeswaren en snacks, vega(n) is een echte groeitak binnen Verbufa. In het begin liepen we tegen wat praktische zaken aan, zoals het stansen van het product. Dat is met een machine toch anders dan met de hand. We hebben bij sparckitchen een Handtmann VF608 vulmachine en VHM-1 (hamburger-vormmachine) staan, enkelbaans. De vormmachine werkt ook vier- of zesbaans voor het geval een klant wilt opschalen. Als het in het klein kan, kan het ook altijd in het groot”. Ook de aftersales zijn van groot belang, verzekert Flohil. “Wij leveren aan klanten in verschillende sectoren. Onze technologen zijn breed geschoold en delen graag hun kennis met foodproducenten. Als een klant eenmaal met onze lijn werkt, komen we vaak nog een keer terug om uit te leggen wat je nog meer met een machine kunt doen. Je kunt nu eenmaal niet alles weten als een machine net is neergezet. Maar vaak kun je met één en dezelfde machine vier verschillende producten maken, zoals een burger in een speciale vorm, een balletje, worstje of een medaillon. Op die manier rendeert een investering nog meer.” Buwalda zegt tot slot: “Het zijn mogelijkheden waar we nu nog geen gebruik van maken, maar waarnaar we zeker kijken, omdat wij ook altijd op zoek zijn naar doorontwikkeling van onze producten. Dan is het fijn dat we zoiets op dezelfde lijn kunnen realiseren.” Meer informatie: Verbufa-Handtmann Tel. +31 (0)33-455 43 33 | info@verbufa.nl | www.verbufa.nl sparckitchen Tel. +31 (0)6-290 209 32 | info@sparckitchen.nl | www.sparckitchen.nl Laurien Flohil (Verbufa) en Pablo Buwalda (sparckitchen). (foto: Tom van der Sluijs, INDVDU)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4