Meat&Co nr6-2022 Online

MEAT&CO NR 6 2022 41 Meattech Technologisch Platform www.meattech.nl En ondanks mijn Bourgondische inslag, ik schuw een speciaalbiertje en een stukje worst zeker niet, vind ik het ook belangrijk om mijn lichaam in stand te houden. Iedere bolling of rimpeling is een confrontatie met een lamlendige levenswijze. Maar ik bezwijk af en toe aan het afhaalloket voor die hartige zonde in de meest zuivere vorm. Jammie; hemel en hel die samenkomen. Je zet je tanden in de knapperige korst en je vergeet alles om je heen. Dan volgt het hartige smeuïge van de ragout met een rijke bouillonsmaak, het volle van het vettige en de aroma van het vlees. Plantbased rekenen we ook goed. Je gaat op in het kauwen en je gaat op in de kroket. EEN CULINAIR CADEAUTJE Vergelijk het met luisteren naar je lievelingsmuziek: je hoort één noot en je weet bijna wat eraan voorafgaat en wat er komen gaat. De melodie wordt temporeel georganiseerd, waarbij het ene moment verstrengeld zit in het andere, en de eenheid van de tonen centraal staat. Elk element van de melodie is DE KROKET. IK WEET NIET MEER WAAR HET BEGONNEN IS, MIJN EERSTE ONTMOETING MET DIT CULINAIR HISTORISCH ERFGOED. WAARSCHIJNLIJK MOET HET VRIJ SNEL NA DE BORSTVOEDING ZIJN GEWEEST. NIET DAT IK BEN OPGEGROEID IN EEN ‘FRITUURGEZIN’, WANT OOK TOEN AL, GEDURENDE DE JAREN ‘60-70, WAS ‘BALANS IN VOEDING’ AL STEVIG INGEBED IN HUIZE SMELT. DE FILOSOFIE VAN DE KROKET Gerard Smelt MEATTECH IS IN 2003 OPGERICHT DOOR GERARD SMELT, PHILIP SCHIPPERS EN PAUL GRIMBERG. SAMEN ZAGEN ZIJ EEN BEHOEFTE, BIJ MET NAME TECHNOLOGEN, VOOR EEN PLATFORM OP HET GEBIED VAN FOODTECHNOLOGIE EN NETWERKEN. MEATTECH HEEFT ALS DOEL OM ZOVEEL MOGELIJK DE TECHNOLOGISCHE EN INNOVATIEVE INHOUD OP TE ZOEKEN EN DEZE KENNIS TE VERSPREIDEN. representatief voor het geheel en het geheel transcendeert de som der delen. De interne dynamiek van de muziek vormt de kern en één valse noot (een sloffe magnetronkroket bijvoorbeeld) is genoeg om het organische te doorbreken en alles als een kaartenhuis in elkaar te laten storten. Het eten van een kroket is een ervaring: je verliest jezelf in het kauwen, hoort daarin een melodie (een bepaald ritme) en daardoor laat je jezelf gaan en opgaan in het ritme. EEN WARE TIJDSBELEVING Het eten gaat vanzelf, het kauwen ontwikkelt een intern georganiseerd ritme en er komt iets organisch en melodisch tot stand waarin je elke ruimtelijke perceptie achterwege laat. Je ervaart de kroket van binnenuit: je verschaft jezelf toegang tot het inwendige van een object met als doel samen te vallen met het unieke van dat object – dat in feite onzegbaar is – alsof je het zelf ben. Alles is even kroket, of croquet voor wie het wil. Ik ben kroket. Met carnivoresque en plantaardige groet, HET ETEN VAN EEN KROKET IS EEN ERVARING: JE VERLIEST JEZELF IN HET KAUWEN, HOORT DAARIN EEN MELODIE - EEN BEPAALD RITME - EN DAARDOOR LAAT JE JEZELF GAAN COLUMN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4