Meat&Co nr 6-2023 Online

MEAT&CO NR 6 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | December 2023 | 18e jaargang no. 6 | Prijs € 10,50 COVERSTORY IVS INDUSTRIAL VACUUM SYSTEMS ‘Onze vacuümsystemen zijn specifiek ontwikkeld voor de vleesverwerkende industrie’ CONTROLE & INSPECTIE Special Al langer wordt vanuit de wetenschap gepleit om meer balans aan te brengen in de discussie over vlees. Zowel qua gezondheid als qua impact op het milieu. De noodzaak voor meer wetenschappelijke feiten is dagelijks te zien en te horen. Zo worden in Utrecht - op initiatief van de Partij voor de Dieren - in bushokjes en andere gemeentelijke eigendommen reclames voor vlees (eten) verboden. En in elk reclameblok op tv zegt Caroline Tensen doodleuk in de spotjes van de Postcode Loterij (waar je cadeaukaarten voor de Albert Heijn krijgt als je lid wordt van de grootste sponsor van Wakker Dier en Varkens in Noord) dat de lekkernijpakketten ‘vegan zijn en dus goed voor het milieu’. De kanttekeningen kunt u zelf bedenken, maar blijven uiteraard onbenoemd. Nog los van alle ethische bezwaren. Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl De Visie Het past in een trend die jaren geleden al is ingezet. Zo heeft u in de vorige uitgave van Meat&Co al kunnen lezen over de weigering van de Europese Commissie om onderzoek te laten doen naar de impact van de Green Deal op de economie, het milieu en de landbouw. Uit een recent whitepaper van enkele wetenschappers, die zijn verbonden aan de The Dublin Declaration, blijkt helaas dat ook de Verenigde Naties hieraan meedoen en dat een strategische agenda is uitgedacht om professoren, die kanttekeningen plaatsen bij een (grotendeels) plantaardig dieet, in diskrediet te brengen. De Zwitserse professor Peer Ederer waarschuwde er tijdens het World Meat Congress (pagina’s 11 t/m 13) ook al voor: ‘Hoogleraren en wetenschappers die hun handtekening onder The Dublin Declaration willen zetten, worden onder druk gezet om dit niet te doen.’ Met zelfs bedreigingen dat subsidies voor hun onderzoek worden stopgezet of hun leerstoel wordt afgepakt. Nederlandse en Vlaamse universiteiten bleven helaas niet onbenoemd. Of om Hélène Simonin (UECBV) vrij te citeren: ‘Als de wetenschappelijke feiten niet passen bij de groene agenda waar politici voor staan, dan word je genegeerd. En dat is gevaarlijk!’ Het narratief (vee = CO2-uitstoot, vlees = ongezond en slecht voor het milieu) moet overeind blijven. In die zin is een weerwoord dat is gebaseerd op feiten gewenst, want voor je het weet worden klimaat en steun voor Palestina op één hoop gegooid en worden vleeseters weggezet als supporters van genocide op de Gazastrook. U lacht, maar ondenkbaar is dit helaas niet meer, bleek vorige maand bij de Klimaatmars in Amsterdam. Daags nadat de Utrechtse gemeenteraad had ingestemd met het vleesreclameverbod stond een verslaggever van de NPO op het busstation van Utrecht CS om reizigers te interviewen over het verbod. ‘Ik kan heel goed zelf bepalen of ik vlees wil eten’ en ‘Vlees is toch ook gewoon gezond?’, waren de eerste twee reacties. “Het blijkt maar eens te meer dat dit verbod dus nodig is”, pareerde PvdD-fractieleider Maarten van Heuven die opmerkingen. Een kritische noot van de verslaggever bleef uit, maar een passant liet zich die kans niet ontnemen: ‘Dit is toch gewoon censuur? En zo niet, dan is het regelrechte onzin. Laat mensen zelf bepalen.’ De blik-als-een-oorworm op het gezicht van Van Heuven was alleszeggend. Maar het verbod blijft staan. Ik wens u veel leesplezier met een nieuwe editie van Meat&Co en bovenal veel wijsheid toe in 2024! HET NARRATIEF (VEE = CO2-UITSTOOT, VLEES = ONGEZOND EN SLECHT VOOR HET MILIEU) MOET OVEREIND BLIJVEN. IN DIE ZIN IS EEN WEERWOORD DAT IS GEBASEERD OP FEITEN GEWENST

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4