Meat&Co nr 6-2023 Online

MEAT&CO NR 6 2023 41 ▲ Drie generaties Bos bij ABZ-Anloo: Arie, Erwin en Sander Blijven innoveren ABZ-Anloo vierde onlangs zijn zestigjarig jubileum en bracht een speciaal magazine uit (‘als cadeau voor mijn ouders’), waarin teruggeblikt werd op het verleden en ook veel klanten aan het woord kwamen. De persoonlijke touch en de liefde voor het vak spatten van de bladzijdes af. “Nadat ik het bedrijf had overgenomen, ben ik zelf de acquisitie gaan doen en heb daar een eigen weg in gevonden. Het ontzorgen van klanten en ze helpen om een succesvolle horecaondernemer te kunnen zijn, vind ik één van de mooiste aspecten van dit werk.” Tot dat ontzorgen behoort ook innovatie. “Wij zetten continu nieuwe producten van hoogwaardige kwaliteit in de markt. De marktvraag creëren we daarna zelf. Zo hebben we een nieuw type shoarmaburger gelanceerd en een zeer smakelijke pulled pork die in een marinadebadje – op basis van door onszelf ontwikkelde receptuur – wordt gelegd. Op basis van een unieke smaak en huisgemaakte kwaliteit vinden onze producten en maaltijden hun weg naar onze klanten. En voor een aantal producten hebben we inmiddels ook een veganistisch alternatief. Zo waren we één van de eerste producenten die 180 grams vegaburgers in het assortiment opnam. We hebben een productiekeuken en -kok in dienst die deze producten ontwikkelt. We testen elk product uitgebreid en werken ook nauw samen met onze klanten om te kunnen voldoen aan hun wensen”, zegt Erwin. “Door de krapte in de arbeidsmarkt hebben restaurants veel moeite om een goede chef-kok te vinden. Daarom leveren wij veel mooie producten die je gemakkelijk kunt bereiden, zelfs als je geen kok bent.” Hij benadrukt: “Ik doe het niet alleen. Ook mijn zoon Sander en vrouw Bianca zitten in de zaak en er werken nog een 30-tal medewerkers die de drijvende kracht van deze onderneming zijn.” Drentse Weidevlees: private label Een ander onderscheidend aspect van ABZ-Anloo is Drents Weidevlees, een private en premium label vlees ‘van eigen bodem’. “In 2004 schreef de provincie Drenthe een innovatieprijsvraag uit. Toen hebben wij een concept ontwikkeld samen met enkele veehouders, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap. De runderen, schapen en lammeren lopen in de natuur en eten in de winter voeders die in de zomerdag in diezelfde natuur worden geoogst. Verder werken we met een vaste kiloprijs voor de boeren, zodat zij een vast inkomen hebben. Daarnaast blijven de kalfjes minstens een half jaar bij de moeder, met een uitloop naar negen maanden. Vlees van een eerlijke herkomst dus, waarbij natuurbeheer, -begrazing en dierenwelzijn samenkomen. ‘Drentse Weidevlees’ won de prijsvraag, zodat we dit concept verder in de markt konden zetten. Maar het is geen massaproductie”, benadrukt Erwin. “Het vlees verkopen we in ons eigen winkel en leveren we beperkt aan de horeca. Restaurants die wekelijks veel tournedos verkopen, bieden we andere alternatieven aan.” Toekomst Erwin ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. “We willen het bedrijf op het huidige niveau houden. Dit is goed te overzien. Ik ben enorm trots op het team dat we nu hebben. Het lastigste is om vakmensen de vinden. Daarom zijn we ook een BBL-leerbedrijf. Onlangs heb ik een meisje aangenomen, die deels de opleiding volgt bij de SVO en deels hier aan het werk is. Lammeren en varkens benen we nog steeds zelfs uit. Ook hebben we een eigen worstmakerij en productiekeuken. Als je het bij ons niet kan leren, leer je het nergens”, lacht Erwin. “Vorig jaar hebben we een grote koelcel en loods gebouwd voor de materialen. We liepen tegen de grenzen van ons gebouw aan, maar nu we zijn gestopt met slachten, is de ruimte van de stallen en een deel van de slachtruimte vrijgekomen. Mogelijkerwijs kunnen we die opnieuw inrichten en voor productiedoeleinden gebruiken.” Meer informatie: ABZ-Anloo Tel. +31 (0)592-271 530 | erwin@abz-anloo.nl | www.abz-anloo.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4