BAKKERSVAK 2015
SPEC I AL
BAKKERSVAK 2015
NBT
magazine
11
Stand E.1011: Hein FlexBaker-
UV: de hele dag warm brood
“Met de Hein FlexBaker werk je veel efficiënter
en je brood is van een betere kwaliteit”
Het hele proces van de FlexBaker-UV
wordt gecontroleerd door een innove-
rend besturingsprogramma met tweehon-
derd verschillende ventilatorsnelheden,
PID-regelsysteem (Proportional, Integral,
Differential), nauwkeurige en regelmatige
afstelling afhankelijk van de vereiste rela-
tieve vochtigheid van de lucht en tempe-
ratuur, en verticale en horizontale licht-
distributieleidingen. Het geheel garan-
deert optimale klimaatomstandigheden,
waardoor uitdroging tegen wordt gegaan,
er versteviging van de structuur van het
brood optreedt en wat de aroma’s en de
smaak ten goede komt. “Heel sec gezegd
zorg je met de FlexBaker ervoor dat je
afgebakken brood beter bewaard wordt
en niet beschimmelt, waardoor je snel kunt
inspelen op vraag in je winkel. Je hoeft
dus geen nee meer te verkopen, want bin-
nen tien minuten heb je vers afgebakken
brood voorhanden, waar je voorheen twee
tot drie uur nodig had. Dit lijkt voor ons de
ideale oplossing.”
Bart is nog een beetje terughoudend in
zijn enthousiasme, want hij is degene die
mag proefdraaien met de FlexBaker van
Hein. “Frans van Huët heeft ons gewezen
op de FlexBaker-UV en wij waren gelijk
enthousiast. We hebben afgesproken om
de FlexBaker als pilotproject bij ons te
plaatsen. Dat is net voor de Kerst geweest.
Na wat opstartproblemen, draaien we sinds
eind januari optimaal met de FlexBaker,
maar we zijn nog wel aan het proefdraai-
en. Momenteel kunnen we ons 'twee fase
brood' een week bewaren in de FlexBaker,
alvorens we het afbakken, maar het streven
is om dat uit te breiden naar twee weken.
Het bewaren van het voor 80% voorgebak-
ken brood in de FlexBaker heeft wel effect
op het afbakproces, maar dat is een kwestie
van testen. Het gaat tot nog toe goed, maar
ik ben voorzichtig. De eerste resultaten
beloven in ieder geval heel veel. De kwali-
teit van het brood is beter dan het afbakken
van diepgevroren brood. Het brood komt
qua gewicht zelfs zwaarder uit de FlexBaker
dan dat het erin gaat door het bevochti-
gingssysteem. Dat is toch wel heel mooi.”
De voordelen van de FlexBaker zijn onder
meer minder derving en geen nee-verkoop,
flexibiliteit, een betere smaak- en aroma-
ontwikkeling, een hoger rendement en de
hele dag door versgebakken producten.
“Wij hebben een biologische bakkerij, waar-
voor de FlexBaker uiterst geschikt is. Als je
alles verpakt moet invriezen, ben je veel
meer tijd kwijt. Met de FlexBaker werk je
veel efficiënter. Daarbij is Hein een betrouw-
baar en gerenommeerd bedrijf. Ze roepen
niet in het wilde weg dat ze een geweldig
nieuw systeem hebben ontwikkeld, zonder
het zelf uitvoerig getest te hebben. Dat
geeft ook vertrouwen.”
Meer informatie:
Van Asselt & Alferink
Tel. +31 (0)345 82 02 04
www.vanasseltenalferink.nlWat fijn zou het zijn als u uw broodas-
sortiment kunt voorbakken en gedurende
meerdere dagen kunt bewaren. Een utopie
is het zeker niet, want Hein heeft recent de
FlexBaker-UV geïntroduceerd. Dit ingeni-
euze vochtregelsysteem voorkomt uitdro-
ging en de ingebouwde UV-lampen gaan
schimmelvorming tegen. Bakkerij Vedder
uit Deurne heeft de eer om als eerste in
Nederland met de FlexBaker-UV te werken.
“We zijn eigenlijk geheel toevallig met
de FlexBaker-UV in aanraking gekomen.
Frans van Huët van Van Asselt & Alferink
kwam bij ons langs en vertelde over een
nieuwe revolutionaire opslagcel, waarmee
wij ons 'twee fase brood' onverpakt kun-
nen opslaan en – op dit moment – meer
dan een week kunnen bewaren. Door de
FlexBaker-UV zijn we heel erg flexibel
geworden, want doordat je het brood niet
meer invriest, heb je binnen tien minuten
een heerlijk afgebakken brood. Tot nog toe
werkt alles helemaal naar behoren”, aldus
Bart Vedder.