Previous Page  11 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 44 Next Page
Page Background

BAKKERSVAK 2015

SPEC I AL

BAKKERSVAK 2015

NBT

magazine

11

Stand E.1011: Hein FlexBaker-

UV: de hele dag warm brood

“Met de Hein FlexBaker werk je veel efficiënter

en je brood is van een betere kwaliteit”

Het hele proces van de FlexBaker-UV

wordt gecontroleerd door een innove-

rend besturingsprogramma met tweehon-

derd verschillende ventilatorsnelheden,

PID-regelsysteem (Proportional, Integral,

Differential), nauwkeurige en regelmatige

afstelling afhankelijk van de vereiste rela-

tieve vochtigheid van de lucht en tempe-

ratuur, en verticale en horizontale licht-

distributieleidingen. Het geheel garan-

deert optimale klimaatomstandigheden,

waardoor uitdroging tegen wordt gegaan,

er versteviging van de structuur van het

brood optreedt en wat de aroma’s en de

smaak ten goede komt. “Heel sec gezegd

zorg je met de FlexBaker ervoor dat je

afgebakken brood beter bewaard wordt

en niet beschimmelt, waardoor je snel kunt

inspelen op vraag in je winkel. Je hoeft

dus geen nee meer te verkopen, want bin-

nen tien minuten heb je vers afgebakken

brood voorhanden, waar je voorheen twee

tot drie uur nodig had. Dit lijkt voor ons de

ideale oplossing.”

Bart is nog een beetje terughoudend in

zijn enthousiasme, want hij is degene die

mag proefdraaien met de FlexBaker van

Hein. “Frans van Huët heeft ons gewezen

op de FlexBaker-UV en wij waren gelijk

enthousiast. We hebben afgesproken om

de FlexBaker als pilotproject bij ons te

plaatsen. Dat is net voor de Kerst geweest.

Na wat opstartproblemen, draaien we sinds

eind januari optimaal met de FlexBaker,

maar we zijn nog wel aan het proefdraai-

en. Momenteel kunnen we ons 'twee fase

brood' een week bewaren in de FlexBaker,

alvorens we het afbakken, maar het streven

is om dat uit te breiden naar twee weken.

Het bewaren van het voor 80% voorgebak-

ken brood in de FlexBaker heeft wel effect

op het afbakproces, maar dat is een kwestie

van testen. Het gaat tot nog toe goed, maar

ik ben voorzichtig. De eerste resultaten

beloven in ieder geval heel veel. De kwali-

teit van het brood is beter dan het afbakken

van diepgevroren brood. Het brood komt

qua gewicht zelfs zwaarder uit de FlexBaker

dan dat het erin gaat door het bevochti-

gingssysteem. Dat is toch wel heel mooi.”

De voordelen van de FlexBaker zijn onder

meer minder derving en geen nee-verkoop,

flexibiliteit, een betere smaak- en aroma-

ontwikkeling, een hoger rendement en de

hele dag door versgebakken producten.

“Wij hebben een biologische bakkerij, waar-

voor de FlexBaker uiterst geschikt is. Als je

alles verpakt moet invriezen, ben je veel

meer tijd kwijt. Met de FlexBaker werk je

veel efficiënter. Daarbij is Hein een betrouw-

baar en gerenommeerd bedrijf. Ze roepen

niet in het wilde weg dat ze een geweldig

nieuw systeem hebben ontwikkeld, zonder

het zelf uitvoerig getest te hebben. Dat

geeft ook vertrouwen.”

Meer informatie:

Van Asselt & Alferink

Tel. +31 (0)345 82 02 04

www.vanasseltenalferink.nl

Wat fijn zou het zijn als u uw broodas-

sortiment kunt voorbakken en gedurende

meerdere dagen kunt bewaren. Een utopie

is het zeker niet, want Hein heeft recent de

FlexBaker-UV geïntroduceerd. Dit ingeni-

euze vochtregelsysteem voorkomt uitdro-

ging en de ingebouwde UV-lampen gaan

schimmelvorming tegen. Bakkerij Vedder

uit Deurne heeft de eer om als eerste in

Nederland met de FlexBaker-UV te werken.

“We zijn eigenlijk geheel toevallig met

de FlexBaker-UV in aanraking gekomen.

Frans van Huët van Van Asselt & Alferink

kwam bij ons langs en vertelde over een

nieuwe revolutionaire opslagcel, waarmee

wij ons 'twee fase brood' onverpakt kun-

nen opslaan en – op dit moment – meer

dan een week kunnen bewaren. Door de

FlexBaker-UV zijn we heel erg flexibel

geworden, want doordat je het brood niet

meer invriest, heb je binnen tien minuten

een heerlijk afgebakken brood. Tot nog toe

werkt alles helemaal naar behoren”, aldus

Bart Vedder.