NB T M
a g a z i n e
n r
1 2 0 1 7
18
B
a k k e r s v a k
2 0 1 7
Hoe groeit een ambachtelijke bakkerij uit tot een belangrijke partner op het gebied van brood en
banket voor horeca, catering, zorginstellingen en groothandels door heel Nederland? Ton Hendrikx
vertelt: “We begonnen gewoon als één bakkerszaak, maar de zaken gingen zo goed dat we uit-
eindelijk meerdere winkels zijn begonnen. Om onze omzet verder door te laten groeien, hebben
we op een gegeven moment besloten om er catering naast te gaan doen. Dit verliep zo succesvol
dat we uiteindelijk zijn gestopt met de bakkerswinkels om ons puur te kunnen gaan richten op de
catering.”
VARIATIE
Tegenwoordig is Bakkers Brigade, nu gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel, dus alleen nog gericht
op out-of-home levering. Hiervoor biedt het bedrijf een grote variatie aan producten. Het basisas-
sortiment bestaat uit meer dan 250 dagverse brood- en banketproducten, waarbij ambachtelijkheid
en kwaliteit overigens nog steeds hoog in het vaandel staat. Verder levert Bakkers Brigade ook
speciale broden (denk aan spelt, biologisch en zuurdesembrood), bonbons, seizoens- en op maat
gemaakte producten.
Om een dergelijk assortiment aan te kunnen bieden zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen, is
er goed materiaal nodig. Daarom werkt Bakkers Brigade met verschillende ovens: “Voor broden en
dergelijke gebruiken we gewoon continu ovens, maar voor ciabatta’s en ander stukwerk gebruiken
we liever rotatie-ovens. Denk dan ook aan producten als muffins, croissants, saucijzenbroodjes,
gevulde koeken en dergelijke snacks.”
VERANDERING
De ontwikkeling van het bedrijf is volgens Hendrikx nooit klaar: “We willen steeds blijven vernieu-
wen.” Een onderdeel daarvan is ervoor zorgen dat de kwaliteit van de producten, een belangrijke
waarde voor Bakkers Brigade, in ieder geval constant blijft en liever nog verbetert. Om ook in
de toekomst de beste kwaliteit van de geleverde producten te kunnen garanderen begon Bakkers
Brigade onlangs na te denken over vervanging van de rotatie-ovens die ze al hadden.
Daarbij zijn ze niet over een nacht ijs gegaan, aldus Hendrikx: “We zijn rond de tafel gaan zitten
met vier leveranciers, om te kijken wat het beste bij ons past. Uiteindelijk is daar de door Van
BAKKERS BRIGADE BEGON OOIT ALS EEN
AMBACHTELIJKE BAKKERIJ IN AMSTERDAM,
MAAR DEZE TIJD LIGT INTUSSEN LANG
ACHTER ONS. HET BEDRIJF, DAT TOT EEN
LANDELIJKE BROOD- EN BANKETLEVERAN-
CIER IS UITGEGROEID, KLOPTE ONLANGS
BIJ VAN ASSELT & ALFERINK AAN VOOR
ZES NIEUWE OVENS VAN HEIN. WIJ SPRA-
KEN MET TON HENDRIKX VAN BAKKERS
BRIGADE OVER DIT PROJECT EN NATUUR-
LIJK NAAR ZIJN ERVARINGEN MET VAN
ASSELT & ALFERINK EN HEIN.
BAKKWALITEIT
Bakkers Brigade
DOOR
HEIN
VERBETERD