NBT Magazine nr 1 2019 Online

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 1 9 49 WORSTENBROODJES Ondanks het feit dat Jan Goossens dit jaar de respectabele leeftijd van 88 jaar bereikt, is de vader van Han nog wekelijks in de bakkerij te vinden om zijn favoriete product te maken: het echte Brabantse worstenbroodje. “Mijn vader heeft sowieso tot zijn tachtigste meegedraaid in de bakkerij, maar het maken van de worstenbroodjes kan hij nog niet loslaten. Samen met mijn oom Grard – die 86 jaar oud is – komt hij elke dinsdag onze specialiteit maken. Voor hun is het een soort bezigheidstherapie, maar wij zijn er ook enorm mee geholpen. En ze maken natuurlijk ook met hun kennis en ervaring de meest lekkere worstenbroodjes. Ze worden niet voor niets zó veel verkocht in de winkel.” VIJFDE GENERATIE De derde generatie draagt dus nog elke week zijn steentje bij in de bakkerij, maar hoe zit het met de opvolging van Han zelf? “Dit jaar word ik 57, maar gelukkig staat de vijfde generatie te popelen om aan de slag te gaan. Mijn neefje Jantje Goossens wil heel graag het bedrijf overnemen in de toekomst. Hij werkt al op zaterdag in de bakkerij en is daarnaast druk bezig met het afronden van zijn opleiding tot bakker. Hij wil al vanaf kinds af aan de bakkerij in, dus dat is een mooi teken. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe het daadwerkelijk gaat, maar met de opvolging lijkt het dus wel goed te zitten.” INVESTERINGEN De afgelopen jaren heeft Han de nodige investeringen gedaan, maar wel altijd verantwoord. “Stapje voor stapje hebben we ons machinepark vernieuwd. Je moet wel blijven investeren om je productkwaliteit te verbeteren. Gelukkig zijn investeringen in bakkerijmachines doorgaans geen weggegooid geld. Als je zuinig bent met je machines en er goed mee omgaat, kun je zo dertig tot veertig jaar plezier hebben van je aankopen. De oven die wij gebruiken is bijvoorbeeld al 35 jaar oud, maar doet nog steeds wat die moet doen. Geen poespas, maar gewoon mooie broden bakken. We moeten wel een keer gaan nadenken over vervanging, maar daarbij wacht ik nog even de komst van Jantje af. Hij zal er toch ook mee moeten gaan bakken.” Gevraagd naar de meest recente investering die gedaan is, antwoordt Han: “We hebben onlangs bij Francois Products onze bakplaten en broodkoppels voor een deel laten coaten en een deel nieuw aangeschaft. Dat zorgt voor een betere efficiëntie in de bakkerij en we hebben de kwaliteit van onze producten verbeterd in mijn ogen. Een belangrijke voorwaarde om te investeren natuurlijk. Zeker onze broden komen perfect uit de oven door het gebruik van de nieuwe koppels. Dat vind ik – als bakker met een lichte voorkeur voor het bakken van mooie broden – een prachtig gegeven.” KWALITEIT Als Han gaat praten over zijn broden, zie je een kleine twinkeling in zijn ogen. “We hebben natuurlijk onze specialiteiten als de krentenwegge en de worstenbroodjes, maar we hebben ook 32 soorten brood en allerlei soorten banket. We doen een groot deel zelf en als Jantje straks fulltime in de bakkerij komt werken, is het de bedoeling om echt alles zelf te doen. Waar ik het meest trots op ben qua product? Als ik toch iets moet noemen, dan ons tijger tarwebrood. Bij de laatste NBC broodkeuring kregen we daarvoor vijf achten en twee negens. Het is altijd leuk als je goed beoordeeld wordt op je producten”, aldus een trotse bakker. STAPJE TERUG Stiekem kijkt Han al een beetje uit naar de komst van zijn neef Jantje in de bakkerij. De extra paar handen kan hij goed gebruiken, zo horen wij. “Ik heb eigenlijk altijd gewerkt van half vijf ’s ochtends tot half zes ’s middags. Ik ben gelukkig niet vaak ziek, maar ik had ook niet de mogelijkheid om ziek te zijn. Ik werk al jaren samen met mijn medebakkers Tom van Veen, die doof is en Mark Schellekens. Daarnaast hebben we regelmatig stagiaires rondlopen, maar daar moet je het net mee treffen. Gelukkig hebben we nu een goede leerling, maar ik heb ook de andere kant van de medaille meegemaakt. Als Jantje erbij komt, is er voor mij wellicht ruimte om iets rustiger aan te doen. Een beetje minder druk op de ketel. Dan kan ik wat meer tijd steken in mijn hobby’s. Ik heb een paar oude auto’s en motoren waaraan ik dan lekker kan sleutelen. Inderdaad toch weer die technische kant die mij trekt, maar de bakkerij ga ik echt niet zo snel vaarwel zeggen. Of ik tot mijn tachtigste zo frequent hier ben te vinden net zoals mijn vader weet ik niet, maar dat ik echt niet binnen tien jaar weg ben, dat mag je van mij zeker opschrijven”, zo sluit Han af. ▲ Het bakkersteam van Bakkerij Han Goossens

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4