NBT Magazine nr 1 2020

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 0 3 C o l o f o n e n D e V i s i e Vegan, vegetarisch, duurzaam, CO2-neutraal, stikstofbeperkend, het reduceren van food waste en je ecologische voetafdruk…. Je kunt er tegenwoordig écht niet meer omheen dat ons denken rondom eten en de productie of totstandkoming ervan snel verandert. Eigenlijk word je er overal mee geconfronteerd, ook in de bakkersbranche. De ene na de andere vegan startup steekt de kop op en het aantal nieuwe initiatieven dat de reductie van food waste aanpakt is al niet meer bij te houden. Moet je hier als ondernemer in de bakkersbranche dan wat mee? Duurzaam ondernemen is iets waar je als bakker sowieso mee bezig moet zijn of waarschijnlijk al doet. Je restwarmte gebruiken om je energierekening te verlagen, zonnepanelen die een deel van je energie opwekken, zuinige ketels die je gasbehoefte aanzienlijk verminderen: het levert je onder aan de streep op de lange termijn altijd rendement op. Maar er zijn ook maatschappelijke zaken die mee gaan spelen in de keuze van een consument om bij een winkel hun eten te gaan kopen. Denk aan initiatieven als ‘Too Good to Go’, dat voedselverspilling tegen wil gaan of Bakkersgrondstof BV, dat haar plannen tijdens HORECAVA gepresenteerd heeft om het nodeloos weggooien van overtollig brood drastisch te verminderen. Ook in deze uitgave van NBT Magazine kun je er niet omheen: thema’s als duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het reduceren van food waste komen zeker terug in onze redactionele kolommen. Zelf ben ik vooral te spreken over een initiatief van Bakkerij Nollen, die begin dit jaar startte om mensen die in een uitkeringssituatie zaten op te leiden voor een positie in hun bakkerij. Een gebrek aan gemotiveerd en gekwalificeerd personeel is de aanleiding en daarom is het bedrijf op 6 januari met een pilot project gestart: een eigen opleiding waarbij de focus ligt op mensen die met een uitkering thuiszitten of statushouders zijn en de interne opleiding bij Bakkerij Nollen volgen. De eerste successen worden daar al geboekt. Tijdens de HORECAVA werd je echt doodgegooid met vegan- en vegetarische alternatieven en zelfs één van mijn favoriete snacks – de bitterbal – heeft een aantal vegetarische dubbelgangers. Niks mis mee, maar geef mij maar het origineel. Het zal mij niet verbazen als we tijdens Bakkersvak & IJs-vak (de nieuwe toevoeging) wederom veelvuldig geconfronteerd worden met dergelijke producten. Persoonlijk vind ik dat we in dit land weer aan het doorslaan zijn en dat een ‘bewustwording’ omtrent vegan en vegetarisch eten je opgelegd wordt. Het is een trend, of een aanhoudende ontwikkeling die ons ook in de komende jaren bezig gaat houden, maar het zal ook zeker niet zo zijn dat iedereen volgens deze ‘strikte’ voorwaarden gaat eten. Een klein assortiment van deze producten kan je doelgroep vergroten en biedt dus (omzet)kansen. Dat alleen al moet genoeg reden zijn om er eens goed naar te kijken, ook al ben je er net als ik waarschijnlijk geen fan van. Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales : GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseurs) e.bruning@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseurs) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit­ gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. Vaktijdschrift NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2020 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Februari 2020 | 21e jaargang no.1 | Prijs € 10,50 nbt magazine COVERSTORY KELDERBOX PACKAGING: UW SPECIALIST IN DUURZAME VERPAKKINGEN Special BAKKERSVAK 2020 THEFAMILY e together in our ed on the custo- duct requirements. n theyareabout to while testing in am involved in the e lines and training ll over the world. experience in the create the link ue and technology. hallenge and it is the confidence that best out of it. ryEquipmentFamily succesful history of lopment,engineering or the food industry. rket the family labels astrongpositiondue nd creative turnkey lhighendproduction of-the-art machines. made by awonder- dedicated people. proud. We would why. e to bake ILY OF COMPANIES VENFAMILY.COM 29-1-2020 10:57:33 De Visie Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl ‘DE ENE NA DE ANDERE VEGAN STARTUP STEEKT DE KOP OP EN HET AANTAL NIEUWE INITIATIEVEN DAT DE REDUCTIE VAN FOOD WASTE AANPAKT IS AL NIET MEER BIJ TE HOUDEN’

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4