NBT Magazine nr 1 2020

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 0 48 R e t r o Bakkerij Nollen GAAT GEMOTIVEERD PERSONEEL ZELF OPLEIDEN Bakkerij Nollen, met dertien filialen in Deventer, de Achterhoek en Twente staat bekend om haar ambachtelijke lekkernijen en mocht eind vorig jaar nog de Kampioensbokaal voor de beste brood-, koek- en banketbakker tijdens de BakkersVakWedstrijden in ontvangst nemen. Ze lopen echter tegen een probleem aan dat veel collega-bakkers ook ondervinden: er zijn steeds minder gekwalificeerde werkkrachten te vinden. Daarom is het bedrijf op 6 januari met een pilot project gestart: een eigen opleiding waarbij de focus ligt op mensen die met een uitkering thuiszitten of statushouders zijn, zoals Zemariam Afewerki Neguse en Ahmed Mohamed Adam, die de interne opleiding bij Bakkerij Nollen volgen. Ook is ruimte voor mensen die een carrièreswitch willen maken. Uit de interne organisatie van Bakkerij Nollen waren Lisette Breteler en Tasmara Krabbenborg-Bredeveld geïnteresseerd om zich te laten omscholen tot (banket)bakker en zodoende volgen zij ook het driemaandelijkse traject dat de opleiding onder begeleiding van Richard Janssen en Hans Hulshof behelst. RICHARD JANSEN Het klinkt allemaal gemakkelijk. Als je de mensen niet kan vinden, dan leid je ze toch zelf op? Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet. “Gelukkig hadden wij kennis in huis met Hans Hulshof en we hebben de hulp van oud-bakkerijdocent Richard Jansen ingeroepen om de mensen te gaan begeleiden. Daarbij heeft Uitzendbureau Het Ambacht een soortgelijk traject reeds opgezet en ons zodoende geholpen in de opstartfase en heeft ROC Amsterdam mede geholpen met het realiseren van het gewenste lesmateriaal. We hadden daarnaast de faciliteiten met een bakkerij in Lochem en natuurlijk alle andere zaken voorhanden om dit op touw zetten.” NOODZAAK “Dat we dit doen, komt zeker voort uit noodzaak”, beaamt Vincent Nollen. “Er is minder aanwas van de vakscholen in het land en de animo voor ons vak is gewoon weg. Je ziet veel vrouwen op de opleiding die mooie dingen willen maken, maar wat wij doen is geen Heel Holland Bakt. Je kunt niet uren bezig zijn met één product. Hier wordt productie gedraaid en daarvoor hebben we bovenal gemotiveerde mensen nodig. Daarbij waren we lang niet altijd tevreden over het niveau van de opleidingen in het land en de stagiaires die hier werkten. We zijn dan ook gaan kijken hoe we invulling konden geven aan een eigen, interne opleiding en we kwamen al snel tot de conclusie dat we ook graag maatschappelijk onze bijdrage wilden hebben, dus daarom hebben we ervoor gekozen om statushouders de kans te geven zich op te geven voor de opleiding.” DE ZOEKTOCHT NAAR GOED GEKWALIFICEERD EN GEMOTIVEERD PERSONEEL FRUSTREERT MEER DAN MENIG ONDERNEMER IN DE BAKKERSBRANCHE. HET AANBOD VAN PERSONEEL IS MINDER DAN DE VRAAG VANUIT DE BRANCHE EN DAARBIJ IS OOK DE AANWAS VAN NIEUWE BAKKERS VANUIT DE OPLEIDINGEN TE WEINIG OM HET GROTE AANTAL VACATURES IN DE BAKKERIJEN IN TE VULLEN. DAARBIJ MAG JE OOK GERUST STELLEN DAT NIET IEDERE NIEUW GEDIPLOMEERDE BAKKER METEEN KLAAR IS OM VOLLEDIG MEE TE DRAAIEN IN EEN UP & RUNNING PRODUCTIEBEDRIJF. OOK BIJ BAKKERIJ NOLLEN HEBBEN ZE IN HET RECENTE VERLEDEN GENOEG PROBLEMEN GEHAD OM VACATURES IN TE VULLEN. MAAR NOOD BREEKT WETTEN EN JE LEERT INNOVATIEF DENKEN. DAT HEBBEN ZE BIJ BAKKERIJ NOLLEN ZEKER GEDAAN, WANT ZE ZIJN GEWOON ZELF GESTART MET EEN BAKKERSOPLEIDING. BEGIN DIT JAAR STARTTE ZODOENDE DRIE MENSEN DIE IN EEN UITKERINGSSITUATIE ZATEN EN TWEE INTERNE KANDIDATEN MET DEZE OPLEIDING. WIJ SPRAKEN MET VINCENT NOLLEN, MARIEKE MIJNEN EN HANS HULSHOF OVER DIT TRAJECT DAT BAKKERIJ NOLLEN IS INGESLAGEN. Zemariam Afewerki Neguse

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4