NBT Magazine nr 1 2020

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 0 49 WERVING VAN MENSEN Door de hulp in te schakelen van uitzendbureau Match4U omringende gemeenten en Uitzendbureau Het Ambacht zijn er uiteindelijk een aantal kandidaten gevonden, maar makkelijk verliep de zoektocht niet. “We hebben eigenlijk maar twee harde eisen: gemotiveerde mensen en dat ze goed genoeg Nederlands kunnen lezen en spreken om te communiceren, te begrijpen wat we willen en recepten kunnen lezen. We willen statushouders een kans geven hun leven hier op te pakken en betekenisvol werk te doen. Ze krijgen weer een doel in het leven. Ze hebben heel veel meegemaakt en ze hebben een rugzak, maar dat betekent niet dat ze niet willen werken en langs de zijlaan moeten blijven toekijken. Dan raken ze juist in een isolement. We merken juist dat Zemariam en Ahmed heel gemotiveerd zijn om te leren en ze pikken het goed op, ondanks culturele verschillen en de taalbarrière. Dat het niet voor iedereen is weggelegd, hebben we ook ondervonden. Één kandidaat is na een paar weken gestopt”, aldus de gelauwerde chocolatier Hans Hulshof. THEORIE EN PRAKTIJK Momenteel krijgen Zemariam en Ahmed, samen met zij-instromers Lisette en Tasmara, op maandag les van Richard Jansen, waar Hans Hulshof ook af en toe bijspringt en zijn kennis helpt overbrengen. In de ochtend wordt aan de hand van theorie de ins & outs van het bakkersvak uitgelegd, waarna in de middag het tijd is om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. De overige dagen lopen de kandidaten stage in de centrale bakkerij van het bedrijf in Hengevelde waar de praktische vaardigheden verder geleerd worden en ze kennismaken met de manier van werken bij Bakkerij Nollen. GROEI Met het starten van de eigen opleiding heeft Bakkerij Nollen nu een directe stroom aan nieuwe medewerkers die helemaal getraind worden voor het werken in de bakkerij. Vincent: “We zijn flexibel en kunnen kijken naar waar we mensen nodig hebben. Het is momenteel ook niet zo dat we dun in onze bakkers zitten, maar het is altijd een golfbeweging in dit opzicht. Je moet wel berekend zijn op fluctuaties en op onze groei. We hebben momenteel dertien filialen en zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. Het was niet altijd een geplande groei, maar er zit wel een gedachte achter. Dat we de toekomstige groei die we ambiëren moeten opvangen met goed personeel is een gegeven.” VRIJHEID Nu de opleiding een paar weken verder is, ziet Hans de groei bij de leerlingen van dichtbij. “Het enthousiasme spat ervan af. Zeker de dames pakken het snel op en zetten reuzenstappen. Ahmed en Zemariam hebben wat meer tijd nodig, maar dat is logisch. Ze worden in ieder geval geaccepteerd op de werkvloer en krijgen steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Het zelfvertrouwen bij die gasten neemt zienderogen toe.” Dat zien we ook met eigen ogen als we een rondleiding in de bakkerij krijgen, waar Zemariam in zijn eentje de broodjes aan het inpakken is. Lisette is verderop bezig met het afwerken van de appeltaarten. Beiden geven ze aan het werk ‘heel leuk te vinden’. Lisette: “Ik wilde deze stap graag maken en dat ik nu al zoveel mag doen is geweldig.” SAMEN MET COLLEGA’S Krijgt de opleiding een vervolg? “We zijn nu dit traject gestart om mensen voor onze interne organisatie op te leiden, maar ik kan me goed indenken dat we een volgende opleiding met een aantal collega-bakkers uit de omgeving starten. Wij weten nu wat er bij komt kijken en we kunnen dit ook heel goed samen met onze collega’s verzorgen. Het ligt daarin ook aan vraag en aanbod. Maar als iemand interesse heeft, neem dan zeker even contact met ons op”, zo geeft Vincent tot slot aan. “WE ZIJN NU DIT TRAJECT GESTART OM MENSEN VOOR ONZE INTERNE ORGANISATIE OP TE LEIDEN, MAAR IK KAN ME GOED INDENKEN DAT WE EEN VOLGENDE OPLEIDING MET EEN AANTAL COLLEGA-BAKKERS UIT DE OMGEVING STARTEN” Lisette Breteler Hans Hulshof

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4