NBT nr1 2021 Online Editie

40 NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 1 R e t r o Als we de bakkerij in Schaijk betreden is Bart de eerste die ons ontvangt. We komen vaak bij ambachtelijke bakkers waar ruimte een beperking is, maar daar hebben ze bij Echte Bakker Bongers geen gebrek aan. Een enorme bakkerij met een volwaardig machinepark doemt op zodra je de winkel achter je laat. Een groot aantal ovens, remrijskasten, flinke kneders, een kleinbroodstraat, koel- en vriesruimtes én sinds kort een vacuüm koeler. Het is duidelijk dat Bart gebruik maakt van de ruimte, maar toen hij in 1987 begon, was dat nog wel anders. “Toen we de kans kregen om de bakkerij in Schaijk – waar ik vandaan kom – over te nemen, hebben mijn vrouw Annemarie en ik niet getwijfeld. Door de jaren heen hebben we flink gebouwd en verbouwd, waardoor we nu de bakkerij hebben hier in Schaijk die je nu ziet.” OPLEIDING Bart vertelt over de manier waarop hij ooit voor het bakkersvak gekozen heeft. “Mijn zus ging altijd met de bus naar Nijmegen voor haar opleiding en in die bus zaten altijd veel jongens van de bakkersopleiding. Het leek haar een goed idee als ik ook bakker zou worden en zo is het gegaan. Ik ben de opleiding gaan volgen en na afronding ben ik tien jaar in loondienst geweest bij twee bakkers, om vervolgens in 1987 hier in Schaijk voor mezelf te beginnen.” HOOGTEPUNTEN We vragen Bart naar een aantal persoonlijke hoogtepunten van de afgelopen bijna 35 jaar. “Het mooist vind ik dat we elk jaar gegroeid zijn. We hebben ook nooit tegenslag gehad. Natuurlijk is het wel eens minder geweest, maar niet zo erg dat we niet groeiden. De afgelopen jaren zijn er om ons heen wel veel meer supermarkten geopend, recent nog een nieuwe Albert Heijn, en daar hebben we dan wel even last van, maar uiteindelijk komen de mensen toch weer altijd hier naartoe, want kwaliteit geeft toch de doorslag.” Nieuwe generatie STAAT TE POPELEN BIJ ECHTE BAKKER BONGERS IN HET BRABANTSE SCHAIJK IS ECHTE BAKKER BONGERS AL BIJNA 35 JAAR EEN BEGRIP. BART BONGERS KIJKT STIEKEM AL EEN BEETJE UIT NAAR DE TIJD DAT HIJ HET WAT RUSTIGER AAN KAN DOEN EN DIE TIJD KOMT ERAAN, WANT HIJ HEEFT HET GELUK DAT MAAR LIEFST ALLEBEI ZIJN ZOONS (ERIK EN KOEN) DE AMBITIE HEBBEN OM DE BAKKERIJ VOORT TE ZETTEN. STERKER NOG, SINDS AFGELOPEN JANUARI ZIJN ZE IN HET BEDRIJF GETREDEN EN DUS MEDEVERANTWOORDELIJK GEWORDEN VOOR DE BROOD- EN BANKETBAKKERIJ. DIE ZIJN INMIDDELS OPGESPLITST, WANT EIND VORIG JAAR NAM BONGERS OOK NOG EEN COLLEGA-BAKKER IN RAVENSTEIN OVER WAAR SINDSDIEN DE PRODUCTIE VAN BANKET PLAATSVINDT. EN OF DAT ALLES NOG NIET GENOEG WAS, IS DE WINKEL IN SCHAIJK ONLANGS OOK NOG VERBOUWD ÉN IS ER WEER GEÏNVESTEERD IN DE BAKKERIJ. ER IS DUS GENOEG TE BESPREKEN MET BART, ERIK EN KOEN. ▼ Koen, Erik en Bart Bongers

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4