NBT nr1 2021 Online Editie

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 1 41 BARTKORN Een ander persoonlijk hoogtepunt dat Bart aangeeft is de realisatie van zijn eigen broodsoort: Bartkorn. “Dat zijn we in 1993 gaan ontwikkelen, omdat we destijds niet tevreden waren over de smaak van Waldkornbrood en omdat hetzelfde brood ook in de supermarkten werd aangeboden. Daarom hebben we zelf ons eigen meergranenbrood Bartkorn ontwikkeld. Bartkorn maken we nu nog steeds van een bijna ongewijzigd eigen recept. Het zaden- en granenmengsel dat wij in Bartkorn verwerken, wordt speciaal voor ons gemengd volgens onze specificaties en zijn alleen maar door ons verkrijgbaar. Het is onze specialiteit en iedereen kent ons om de Bartkorn-broden. Ik denk dat het de hardloper in ons assortiment is, waarvan we net zoveel verkopen als volkorenbrood.” “Misschien wel meer nog”, zo vult Erik zijn vader aan. “We hebben er ook vaak aanbiedingen mee, dus mensen kennen het wel. En het is gewoon een heel lekker brood, waar mensen voor terugkomen.” BOX IN DE BAKKERIJ Erik kreeg net als zijn jongere broer Koen het bakkersvak met de paplepel ingegoten. “De box stond hier in de bakkerij”, zo vertelt Erik. Hij is inmiddels al zes jaar werkzaam in de bakkerij, na het volgen van de opleiding en ervaring te hebben opgedaan bij onder meer Bakkerij Bekkers en Bakkerij van Dam in Veghel en Bakkerij Holland in Nijmegen. “Ik ga de broodbakkerij hier in Schaijk aansturen”, zo vertelt de oudste zoon. BANKETBAKKER Koen heeft net als Erik de bakkersopleiding succesvol afgerond en heeft vervolgens ervaring opgedaan bij Bakker van de Ven inVenhorst en Echte Bakker van der Coer in Zeeland. Waar zijn broer én vader een voorliefde hebben voor het maken van brood, werkt de jongste telg het liefst met banket. “De variatie vind ik leuk en het is interessanter voor mij om te maken allemaal. Dat merk je gauw zat, waar je voorkeur ligt.” “Ik ben echt een broodman’, zegt vader Bart. “Als ik de hele dag banket zou moeten maken, was ik nooit een bakker geweest. Maar ieder zijn eigen ding. Zo is het ook goed dat ze bij anderen in de keuken hebben gekeken en ervaring op hebben gedaan. Er is niet één goede manier om te werken. Voor iedereen is het anders.” OVERNAME Omdat er toch twee kapiteins bij komen op het schip, kwam het voor Bart mooi uit dat zijn collega-bakker Willy van Mook uit Ravenstein zijn zaak wilde verkopen. “Ik ken Willy nog van de opleiding die we samen hebben gedaan en natuurlijk van het Echte Bakkersgilde. We kwamen in de zomer in gesprek met elkaar, toen hij vertelde ermee te willen stoppen. De kans om je buurman over te nemen (Ravenstein ligt ongeveer 10 minuten bij Schaijk vandaan red.) krijg je maar één keer. Dus we hebben de stap genomen, ook met het oog op de toekomst. Erik en Koen moeten samen het bedrijf voortzetten en zo hebben ze beiden hun eigen ding. Erik de broodbakkerij in Schaijk en Koen de banketbakkerij die nu in Ravenstein zit.” In juni van vorig jaar begonnen de gesprekken over de overname van Echte Bakker Willy van Mook in Ravenstein. “Het is snel gegaan allemaal, maar dat is ook wel goed. En we mogen nu de echte Bossche Bollen verkopen, want dat was de specialiteit van Willy van Mook. Een mooie stap om een winkel en bakkerij over te nemen, en in Ravenstein waren de klanten ook blij.” VERANDEREN We vragen aan Erik en Koen of ze nog dingen willen veranderen nu ze het mede voor het zeggen hebben? “Er verandert al genoeg de laatste tijd”, zegt Koen met veel gevoel voor understatement. “We hebben een filiaal erbij, een tweede bakkerij, meer producten, een vacuüm koeler waar we nu mee beginnen te werken én een nieuwe winkel in Schaijk. Het is wel weer even genoeg.” “Geleidelijk aan veranderen is beter”, zegt Erik aanvullend. NIEUWE WINKEL Bart zelf is nog zeker niet van plan om zich terug te trekken uit de bakkerij. “Het is natuurlijk prachtig dat ik met Koen en Erik twee opvolgers heb, daar zal menig bakker jaloers op zijn, maar dat betekent niet dat is snel ga stoppen. Wat langer in bed blijven liggen zie ik wel zitten. Sinds we Ravenstein erbij hebben beginnen we om half vier, maar voorheen was het vijf uur. Als we de vacuüm koeler straks optimaal kunnen inzetten, kunnen we weer wat later beginnen. Ik ben helemaal niet van het nachtwerk en kan nu ook wat meer richting de winkel om daar aanwezig te zijn.” De winkel in Schaijk is dus het meest recente project dat gerealiseerd is. “De winkel was dan wel twintig jaar oud, hij voldeed nog goed. Het interieur was wat klassiek, maar het was toch goed om te verbouwen. We hebben ons toegespitst op zelfbediening en de winkel ziet er weer strak uit. De reacties zijn ook heel goed. In de winkel hangen ook allemaal portretten van ons als gezin. Zo worden Erik en Koen ook het gezicht van de winkel. Mooi dat het zo kan”, zegt Bart tot slot. ▲ Annemarie Bongers ▲ Erik Bongers ▲ Koen Bongers

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4