NBT Magazine nr1-2022 Online

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 2 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseur) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2022 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. We kunnen er bijna niet omheen: de stijgende energieprijzen en het gebrek aan grondstoffen stuwen de prijzen van nagenoeg alle producten naar nieuwe hoogtes. U heeft er als bakker zelf ook mee te maken. Hoeveel meer kost het al niet dan een jaar geleden om uw oven en bakkerij warm te stoken? Hoeveel meer bent u gaan betalen voor een kilo meel? Al die stijgende kosten berekent u heel begrijpelijk door in uw verkoopprijzen aan uw klanten, of dat nu consumenten of afnemers zijn. Dat gaat in Frankrijk niet helemaal op, zo lijkt het. Daar was begin dit jaar een enorme rel rondom supermarktketen Leclerc, die reclame maakt met stokbroodprijzen die de inflatie zouden bestrijden. De supermarkt meldde vol trots de winst op een baguette te verlagen om de consumenten in deze moeilijke tijden van dienst te zijn. De baguette van Leclerc werd aangeboden voor 29 cent, tot verbijstering van bakkers. Die zeiden dat de productie van zo’n stokbrood door de hogere kosten van meel, energie en arbeid op 90 cent ligt. Hoe kan het dan dat een hele grote keten voor een derde van de kostprijs een baguette kan aanbieden? Is het een kwestie van je verlies pakken op het ene product om hopelijk een aantal hoog marge- producten erbij te verkopen? Dat is een gekende strategie. Of is het je leveranciers zo uitknijpen dat ze tegen bodemprijzen moeten leveren? Ook dat zijn helaas bekende verhalen. In ieder geval geeft het wel weer aan dat het industrieel produceren op grote schaal hele andere kostprijzen met zich meebrengen dan het produceren op ambachtelijk niveau, zoals veel bakkers in Frankrijk nog doen. En als je dan ook nog eens gaat stunten met iets dat zo heilig voor ze is als de baguette, berg je dan maar. De Franse consument zal er heel anders naar kijken. De één kiest voor de goedkope supermarktvariant en de ander voor de ambachtelijk vervaardigde baguette bij de bakker op de hoek. Dat is marktwerking en dat is iets wat niet snel zal veranderen. Hoeveel de ambachtelijke bakker en de industriële bakker ook van elkaar verschillen, de overeenkomsten worden ook steeds groter. Waar de industriële bakker doorgaans zichzelf ten doel stelt om een hoogwaardig kwalitatief product op grote schaal in een continue stroom te produceren, wil de ambachtelijke bakker zijn product zo hoogwaardig mogelijk produceren, maar gebeurt dat – al dan niet noodgedwongen – ook steeds meer middels automatisering. Het gebrek aan bakkers én operators noopt iedereen in onze branche tot verdere automatisering van de productieprocessen. Waar industriële bakkers al naar volledig autonoom draaiende bakkerijen overstappen, zien we bij kleinere bakkers dat de automatisering veel meer op kleine schaal plaatsvindt. Dat ziet u deels ook terug in deze uitgave van NBT Magazine, waarin automatisering als een rode draad door alle verhalen heen loopt, net als energiezuiniger produceren, kostenreductie en voedselbesparing. Het zijn en blijven thema’s waar iedere bakker mee te maken heeft. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie nbt magazine TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Februari 2022 | 23e jaargang no.1 | Prijs € 10,50 Jubileum RENS AUTOMATION COVERSTORY: ROYAL KAAK KIJKT VOL VERTROUWEN UIT NAAR DE TOEKOMST Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl HOEVEEL DE AMBACHTELIJKE BAKKER EN DE INDUSTRIËLE BAKKER OOK VAN ELKAAR VERSCHILLEN, DE OVEREENKOMSTEN WORDEN OOK STEEDS GROTER

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4