NBT Magazine nr1-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2023 14 BAKKERIJ ALSADY Amir Alsady is samen met zijn broer en vader verantwoordelijk voor de bakkerij in Assen. Ze zijn de laatste jaren hard aan de weg aan het timmeren, wat hen onder meer doet nadenken om te verhuizen naar een nieuw pand voor de bakkerij. Zodoende is hij de laatste tijd vaak op pad om inspiratie op te doen voor eventuele toekomstige investeringen. Een bezoek aan Bakkersvak staat bij hem dan ook zeker op de planning. “We zijn er drie jaar geleden ook al geweest en het staat zeker weer op de agenda. We spreken er altijd mensen en doen ideeën en nieuwe contacten op. We zijn druk bezig met plannen voor een nieuwe bakkerij en om een grotere locatie te openen, maar een helemaal uitgemaakte zaak is dat nog niet. We zitten in dubio, mede door de huidige situatie rondom sterk stijgende energiekosten en de hoge grondstofprijzen.” Net als andere bakkers, werkt Amir samen met het gros van de grondstoffenleveranciers. “We hebben veel leveranciers, zoals Koopmans, Meneba, Dawn Foods en ga zo maar door. Uiteindelijk kopen wij in via Beko als groothandel en daar pakken we hetgeen wat we nodig hebben. Kwaliteit is altijd leidend maar prijs is mede bepalend voor de definitieve keus. Zoals al gezegd zijn de prijzen de laatste tijd hard gestegen, over de hele breedte. De prijs van bloem en meel zijn toegenomen dus zijn we genoodzaakt om deze stijging door te berekenen. We staan met onze rug tegen de muur. Vragen over de prijzen krijgen we ook, maar voor nagenoeg alle mensen blijft het eten dus een eerste levensbehoefte. Mensen begrijpen het wel gelukkig, maar daardoor gaan we echt wel bewust kijken naar de inkoop van onze grondstoffen.” BAKKERIJ DIJKZEUL René Dijkzeul runt samen met zijn vrouw Willemijn in Vijfhuizen hun bakkerij en winkel. Zij hebben net een grote investering gedaan met de aanschaf van twee nieuwe ovens en rijskasten, maar desondanks staat een bezoek aan Bakkersvak ook bij hen op de planning. “Toevallig werden we gebeld door Hebaco dat ze van plan zijn om een thermische gasgestookte olieoven op de beurs te laten zien en dat is zeker een trigger voor ons, want naar een dergelijke oven zijn we nog op zoek. Maar er zijn meer redenen om Bakkersvak te bezoeken. Je spreekt leveranciers en collega’s en doet inspiratie op. Daarbij nemen de exposanten de moeite om zich te presenteren dus vind ik de beurs bezoeken het minste wat wij kunnen doen. Je moet er ook zijn om te weten wat er speelt.” Op het gebied van grondstoffeninkoop kijkt Rene goed naar de verschillende opties die je als bakker hebt met betrekking tot grondstoffenleveranciers. “We werken samen met nagenoeg alle leveranciers. De meeste producten bestellen we bij Zeelandia – buiten het meel en bloem wat niet in het assortiment te vinden is – en Dossche Mills hebben we dan weer specifiek voor de grondstoffen die Zeelandia niet aanbiedt. Je bent toch genoodzaakt om met meerdere partijen samen te werken. Spreiden is ook goed, zodat je het beste van de leveranciers kunt uitzoeken. Of de prijzen recent nog verder zijn gestegen? Boter is gelukkig wat goedkoper geworden en slagroom ook. Wij zijn door de stijgingen wel bewuster gaan inkopen. Zo maken we minder gebruik van mixen en zijn we zelf meer gaan maken. Dat moest ook wel, want qua prijs kwam het gewoon niet meer uit. Spelt was bijvoorbeeld heel prijzig geworden. Gedwongen terug naar de basis dus, maar dat is niet verkeerd.” BAKKERS AAN HET WOORD RUBRIEK: BAKKERS AAN HET WOORD OVER BAKKERSVAK EN GRONDSTOFFEN VANAF HEDEN HEBBEN WIJ EEN NIEUWE RUBRIEK IN IEDERE UITGAVE VAN NBT MAGAZINE ONDER DE VEELZEGGENDE NAAM ‘BAKKERS AAN HET WOORD’. IN DEZE RUBRIEK ZULLEN BAKKERS HUN VISIE GEVEN OP EEN AANTAL THEMA’S DIE WIJ VOORLEGGEN, ZOALS DEZE KEER ‘BAKKERSVAK’ EN ‘GRONDSTOFFEN’. IN DEZE EERSTE ‘BAKKERS AAN HET WOORD’ SPRAKEN WIJ MET AMIR ALSADY VAN ALSADY BROOD EN BANKET IN ASSEN EN RENÉ DIJKZEUL VAN DE GELIJKNAMIGE BAKKERIJ IN VIJFHUIZEN.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4