NBT Magazine nr1-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2023 20 OPLEIDING Het personeelstekort in de bakkersbranche is niet iets wat snel opgelost is, maar bij ROC Nijmegen doen ze er alles aan om toekomstige bakkers klaar te stomen voor het werken in de bakkerij. Dat doen zij door veel praktijklessen te geven en studenten maatwerk te bieden als het gaat om hun opleiding. “We werken hier met een klein team en iedereen is bij ons welkom. We proberen onze studenten op een voor hen zo goed mogelijke manier te begeleiden en ze genieten veel vrijheid hier – natuurlijk binnen bepaalde kaders – om hun passie voor het vak te ontwikkelen. Je moet kiezen wat bij je past en ons opleidingsprogramma sluit daarop aan.” ‘WAT WIL JIJ’? Dat opleidingsprogramma bestaat uit diverse richtingen waaruit studenten kunnen kiezen, zoals uitvoerend (banket)bakker, zelfstandig bakker of bijvoorbeeld leidinggevend bakker. “Uitgaande van de voorkeuren van onze studenten kiezen zij een richting die hen het beste past en wij hebben een programma dat bestaat uit vooral praktijklessen en diverse stages. Zo zien ze diverse bedrijven van binnen en leren dus ook volgens verschillende werkwijzen werken. Maar de vraag ‘wat wil jij?’ staat altijd centraal.” AANTREKKELIJKER WORDEN Welke uitdagingen zijn er voor opleiders zoals ROC op dit moment vooral? “Er is geen ontkomen meer aan voor ons maar ook voor de branche: we moeten meer doen om aantrekkelijker te worden en te blijven voor nieuwe studenten. We leiden nog steeds veel mensen op, maar ze behouden BAKKERIJ-OPLEIDING ROC NIJMEGEN BIEDT MAATWERK VOOR STUDENTEN ONS LAND KENT INMIDDELS VELE BAKKERSOPLEIDINGEN. IN HET HELE LAND WORDEN JONGENS, MEISJES, MANNEN EN VROUWEN OPGELEID TOT (BANKET)BAKKERS EN DAT DOET IEDERE OPLEIDING OP HUN EIGEN MANIER. ROC NIJMEGEN STAAT HOOG AANGESCHREVEN ALS BAKKERSOPLEIDING EN BIEDT NAAST BOL- EN BBL-OPLEIDINGEN TEGENWOORDIG OOK CURSUSSEN OM BIJVOORBEELD ZIJ-INSTROMERS DE FIJNE KNEEPJES VAN HET VAK NOG MEER EIGEN TE MAKEN. JERRY ARTS IS EEN VAN DE DOCENTEN VAN DE BAKKERIJOPLEIDING EN AL TWINTIG JAAR VERBONDEN AAN HET ROC IN NIJMEGEN. HIJ VERTELT ONS OVER DE WERKWIJZE DIE ZIJ HANTEREN EN BESPREEKT MET ONS DE UITDAGINGEN WAAR EEN BAKKERIJOPLEIDING VOOR STAAT. voor het bakkersvak blijkt in de praktijk moeilijk. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar ik merk dat bakkers zelf ook steeds meer doen om aantrekkelijker te worden voor werknemers, zoals werktijden die meer uit de nacht gaan. Onze studenten weten allemaal dat vroeg opstaan erbij hoort, maar eenmaal in de praktijk ervaren ze wat het echt inhoudt.” TOEKOMSTPERSPECTIEF Jerry merkt dat de laatste jaren meer meiden interesse tonen in het bakkersvak. “Dat kan mede komen door social media, Heel Holland Bakt en 24Kitchen vermoed ik, maar dat geeft een geromantiseerd beeld van wat het vak daadwerkelijk inhoudt. Dat kan ook een reden zijn dat we toch redelijk veel uitstroom zien nadat onze studenten in de praktijk gaan werken. Daarom zeg ik ook dat we samen met de branche ervoor moeten zorgen dat we het vak aantrekkelijk maken en houden voor de nieuwe generatie. Er speelt natuurlijk ook veel op dit moment en wat betreft het toekomstperspectief worden er ook zeker vragen gesteld door ouders. De studenten zelf zijn niet zo bezig en ze vinden nog steeds redelijk eenvoudig stageplekken. De vraag naar goed gekwalificeerd personeel is gewoon nog steeds groot en dat zie ik op korte termijn ook niet verdwijnen. Wij doen er alles aan om te voldoen aan de vraag door onze studenten zo goed mogelijk op te leiden en voor te bereiden op een carrière in de bakkerij. Dat geldt voor jonge studenten, maar ook voor zij-instromers, die we middels cursussen en Praktijk Leer Routes helpen om een vervolgstap te zetten.” Meer informatie: ROC Nijmegen www.roc-nijmegen.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4