NBT Magazine nr1-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2023 24 GRONDSTOFFEN BAKKERSGRONDSTOF GEEFT OUD BROOD EEN TWEEDE LEVEN ZE ZIJN ER AL EEN PAAR JAAR ‘MEE BEZIG’ MAAR INMIDDELS HEBBEN SEBASTIAAN HETTERSCHIJT, PAUL BERNTSEN EN JOS VELTMAAT MET BAKKERSGRONDSTOF SERIEUS VOET AAN DE GROND GEKREGEN, ZOALS MEN DAT ZO MOOI NOEMT. BAKKERSGRONDSTOF BV VERWERKT OUDE BRODEN TOT BROODMEEL EN DIT BROODMEEL DIENT ALS GRONDSTOF VOOR DIVERSE LEVENSMIDDELEN, ZOALS DESEM, MAAR OOK DIERVOER EN GRANOLA. BIJ HET NEDERLANDS BAKKERIJ CENTRUM IN WAGENINGEN HEBBEN DE DRIE MANNEN RUIMTE GEVONDEN OM HUN IDEEËN IN DE PRAKTIJK TE BRENGEN EN DE RESULTATEN ZIJN DUSDANIG INDRUKWEKKEND, DAT ER MEER EN MEER BAKKERS SERIEUS GEÏNTERESSEERD ZIJN OM MET BAKKERGRONDSTOF IN ZEE TE GAAN. HOE WERKT HET PROCES? WAT IS DE TOEGEVOEGDE WAARDE VOOR BAKKERS? WE VROEGEN HET SEBASTIAAN HETTERSCHIJT. We hebben al vaker met Sebastiaan en Paul Berntsen om tafel gezeten en we weten dus van het principe van Bakkersgrondstof af. Paul zelf is al ruim zeven jaar aan de gang om zijn reststroom aan brood die hij bakte als bakker, om te zetten naar een product waarmee hij omzet kon maken. Zo produceerde hij in eerste instantie Bakkerscompost om te gebruiken om zijn akkers met graan te bemesten. Met Sebastiaan en Jos erbij ging de blik om het retourbrood te hergebruiken als grondstof voor nieuwe broden. Oud en nieuw komt dus samen om een lekkerder, aromavoller en circulair product te maken. Het idee werd uitgewerkt en drie jaar geleden gelanceerd. Nu wordt het eindelijk opgepikt. LANDELIJK NIEUWS Wanneer wij Sebastiaan vragen naar de stand van zaken met betrekking tot Bakkersgrondstof, kunnen wij niet bevroeden dat een paar dagen later de heren het landelijke nieuws halen met hun circulaire broden. De NOS wijdt een item eraan in het 20 uur journaal en diverse andere media gaan ook met het verhaal aan de haal. Circulariteit en duurzaamheid zijn hot en blijkbaar is het feitje dat er in ons land dagelijks 700.000 broden teveel gebakken worden nog niet eerder opgepakt en nu dus nieuws. “We hebben de wind wel in de zeilen nu”, zo bevestigt Sebastiaan als wij in Wageningen op bezoek zijn. Daar treffen wij hem en Paul in een loods waar drie compostmachines,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4