NBT Magazine nr1-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2023 40 RETRO De vorige keer dat wij bij Eric op bezoek waren, was de aanleiding voornamelijk zodat hij kon vertellen over zijn initiatief ‘The Breadhouse’: een stichting die bakkerijen wil opzetten op plaatsen waar daar behoefte aan is. Daar leest u in het kader in dit artikel meer over, maar nu zijn we in Enter vanwege de groei van Bakkerij Van Otten en de recente verbouwing van de winkel in Enter. “We zijn de afgelopen jaren gegroeid”, vertelt Eric. “We hebben onze bakkerij vier jaar geleden verhuisd naar een grote locatie op het industrieterrein hier vlakbij en twee jaar geleden een vijfde vestiging geopend in Borne. Als bedrijf zijnde maken we stappen voorwaarts en dat gaf ons onder meer de ruimte hier in onze winkel in Enter – waar voorheen ook de bakkerij gevestigd was – om een nieuw concept te realiseren en de winkel wat te vergroten.” BAKKERIJ Eric vertelde het al, maar vier jaar geleden werd de volledig nieuwe, grotere bakkerij geopend. “Dat was pure noodzaak. De bakkerij in Enter beperkte ons qua groei en bood te weinig ruimte. Het knelde gewoon aan alle kanten. Als je een kar wilde pakken, moest je er eerst vijf verzetten. Logistiek was het een drama, maar je leert met de situatie leven. Eigenlijk was het idee om het pand van de buren te kopen, maar die waren daar in eerste instantie niet happig op. Toen ze aangaven wel te willen luisteren naar onze plannen, bleek de mogelijkheid om uit te bouwen niet toereikend. Zodoende startte de zoektocht naar een andere locatie. Ik had al eerdere interesse getoond in een stuk grond op het industrieterrein, maar dat bleek al verkocht. De eigenaar bouwde er een groot pand, met als intentie dat te verhuren. Toen ik het bordje ‘te huur’ op de ramen zag hangen, heb ik contact opgenomen met de makelaar met de vraag of het ook verkocht kon worden. Dat bleek het geval en zodoende konden we het alweer vier jaar geleden kopen. Onze bakkerij bestaat nu uit 800 vierkante meter op de benedenverdieping en telt 400 vierkante meter op de tweede verdieping. Voor ons ruim genoeg.” NIEUW WINKELCONCEPT Meer recent werd de winkel in Enter dus verbouwd. “We hadden wat meer ruimte beschikbaar door de verhuizing van de bakkerij. Zodoende zijn we gaan kijken naar wat de behoefte van onze klanten is en zijn we in gesprek gegaan met Infrashop om hun ideeën aan te horen. Zij zijn al langer bezig met zelfbedieningsconcepten in de retail en ze wisten ons ook te overtuigen van de meerwaarde daarvan. Ik was eerst nog wat sceptisch, maar toen ze mij meenamen in hun verhaal, was ik snel om. Mensen zijn het vanuit de coronaperiode gewend om zelf hun gewenste producten te pakken en het fijne aan zelfbediening is, dat de rij voor de broodbalie niet zo groot is, en als deze er wel is, mensen rustig kunnen rondkijken en geen druk van beslissen voelen op het moment ze aan de beurt zijn.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4