NBT Magazine nr1-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2023 42 IS MET ZIJN TEAM VEELVULDIG NEDERLANDS KAMPIOEN HET BAKKERSVAK ZIT IN MIJN GENEN EN OOK IN DIE VAN GERARD, M’N BROER. MIJN VADER JAN HEEFT ONS ALS HET WARE ‘VOORGEBAKKEN’ OM DIT VAK MET HEEL VEEL PASSIE EN PLEZIER UIT TE VOEREN. EN DOOR DE ONDERSTEUNING VAN ONZE BEIDE ECHTGENOTES EN UITERAARD HET HELE TEAM IN DE BAKKERIJ ZETTEN WE DIE PASSIE OM IN PRODUCTEN DIE STEEDS MEER IN DE RICHTING KOMEN VAN PERFECTIE. BEGRIJP ME GOED; IN MIJN HELE CARRIÈRE HEB IK NOG NOOIT EEN DAG MEEGEMAAKT WAARIN WE HEBBEN GEZEGD: NU IS ALLES PERFECT. ALS WE BIJVOORBEELD MAANDEN BEZIG ZIJN MET DE TRAINING VOOR EEN WEDSTRIJD DAN WETEN WE DAT DE VOORBEREIDING OP DIE WEDSTRIJD MISSCHIEN OPTIMAAL IS, MAAR OP DE DAG ZELF MOET DE PRESTATIE WORDEN GELEVERD. HET RESULTAAT BLIJFT EEN NATUURPRODUCT WAT ZICH NOOIT 100% LAAT DICTEREN. DAT HEEFT ONS GELEERD NOOIT TEVREDEN TE ZIJN, MAAR STEEDS TE ZOEKEN NAAR DE VERBETERING. DE ECHTE MEDAILLES WORDEN GEWONNEN IN ONZE WINKEL. ONZE KLANTEN BEPALEN OF WE ECHT DE MOEITE WAARD ZIJN OM STEEDS WEER TERUG TE KOMEN. Elk product van het uitgebreide assortiment wat we maken heeft hier tenminste één ‘in-house ambassadeur’. Mijn vader is natuurlijk de aanstichter van al dit moois, maar er is één product waar hij echt de voorvechter van is: ontbijtkoek. Mijn vader is tien jaar bezig geweest met de voorbereiding en ontwikkeling voor de verbetering van dit product. En hoewel wij echt bezig zijn met een ambachtelijke productie, zoeken we steeds naar technieken die ons daarbij kunnen ondersteunen. Toen bij ons de Vacuum Cooling & Baking installatie werd geïntroduceerd, hielp dat het product nog eens twee gradaties beter te maken. Het resulteerde in een eerste prijs die we enkele jaren geleden in de wacht sleepten. We zijn daarna niet op onze lauweren gaan rusten, maar hebben steeds verder gewerkt aan verbetering. Met trots mogen we ons nu de eerste Nationale Kampioen Koekbakken noemen. Vacuum Cooling & Baking is door ons echt omarmd en wij zijn er heel enthousiast over. Iedereen kan de 60-70% kwaliteit maken, maar de laatste 10-15% maakt het verschil tussen ‘ok’ en super. Zoals desem vruchtenbroodjes, een product op 100% desembasis. De gedroogde ingrediënten, zoals zonnepitten en gedroogd fruit, hebben de neiging het eindproduct te belemmeren in haar vorming. Met behulp van Vacuum Cooling & Baking wordt toch een mooi en luchtig product gecreëerd. Maar ook bij brood is het verschil merkbaar door een betere stabiliteit, meer volume door een mooiere structuuropbouw en als consument krijg je bovendien een versbeleving die van 2-3 dagen wordt verlengd naar 4-5 dagen door een veel betere verdeling van het vocht. Voor ons als bakker is er nog een heel groot voordeel: een brood kan om 7.45u uit de oven komen en om 8.00 gewoon al gesneden worden voor de klant terwijl je normaal gesproken 1,5 tot 2 uur aan het afkoelen bent. Een enorme tijdswinst in je productie. Hoewel wij vooral zijn bezig geweest met de kwalitatieve voordelen die deze technologie voor ons kan betekenen, is er een extra voordeel wat tot nu toe vooral een leuke extra betekende, maar door de enorme stijging van de energieprijzen steeds meer van belang wordt; met Vacuum Cooling & Baking kan substantieel worden bespaard op het energieverbruik in de productie. Mag ik u meer vertellen tijdens uw bezoek aan de komende ‘Bakkersvak’? Ik ben daar op maandag 6 maart de hele dag bezig met demonstaties op de stand van Verhoeven Family of Companies. “ECHTE MEDAILLES WINNEN WE IN DE WINKEL” Chris Vreugdenhil COLUMN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4