NBT magazine nr1-2025 Online

Special BAKKERSVAK 2025 Coverstory Stadsbakkerij de Bie kiest bewust voor Dübör en de voordelen die de lossingsspecialist biedt nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Maart 2025 | 26e jaargang no.1 | Pr i j s € 10, 50

Maintenance | service | spareparts | engineering Chain Rod Belt Capway service & spare parts Vacuum depanning Needle depanning Tray cleaning Proofing systems Tunnel oven Loading/ Unloading Cooling & tray conveyors Control systems Off icial Supplier of CAPWAY spare parts The Netherlands I Pascalbaan 3 I 3439MP I Nieuwegein I +31343523880 I sales@divardy.nl I www.divardy.nl

NBT MAGAZINE NR 1 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Maaike Liebers (Media-adviseur) m.liebers@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsfeiten in bakkersland, heb ik een melding aanstaan via Google met de woorden bakker en brood. Daardoor zie ik over de gehele breedte van de online media wat er geschreven wordt over bakkers en brood. De afgelopen maanden zitten daar wel héél véél berichten tussen van bakkers die hun bakkersschort aan de spreekwoordelijke wilgen hangen of bakkers die overgenomen worden. Dat er veel aan de hand is op dit moment voor bakkers, zal voor niemand nieuws zijn. We weten allemaal dat er personeelsproblemen zijn, bakkers in loondienst uit de bakkerijen rennen om als zij-instromers een alternatieve carrière op te bouwen, en de animo van een nieuwe generatie om bakker te worden niet heel groot is. Dat zorgt voor uitdagingen in de bakkerij en voor innovatie. Want mede door automatisering kan een deel van de menselijke werkzaamheden vervangen worden. Eind januari was ik op het eerste event voor de bakkersbranche dat door Next Tech Food Factories werd geïnitieerd. Hoe ga je als bakkerij om met grote vraagstukken die op dit moment op jouw bord liggen? Wat kun je bijvoorbeeld doen aan de schaarste aan personeel met automatisering en digitalisering? Hoe is Artificial Intelligence (AI) in te zetten in het productieproces om nog effectiever, efficiënter en rendabeler te worden? En wat kan robotisering je opleveren? Het waren een paar belangrijke thema’s op dit event waarover ervaringsdeskundigen hun licht lieten schijnen. Daaruit kwamen zeer concrete voorbeelden van hoe je als bakker automatisering en digitalisering kan inzetten om handjes in de bakkerij te vervangen. Het zal niet bij deze ene bijeenkomst blijven vermoed ik. De zoektocht naar passende automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Dat zullen we ook gaan ervaren tijdens Bakkersvak, dat van 9 tot en met 11 maart plaatsvindt. Na twee jaar dus weer een vakbeurs voor de bakkersbranche in ons land en op het moment dat er ook écht behoefte is aan informatie. Qua timing kan het niet beter. En dan moet over bijna drie maanden ook iba nog plaatsvinden. Als bakker lijkt het mij toch fijn om te weten dat er genoeg georganiseerd wordt om je blikveld te verruimen en dat er oplossingen aangedragen worden. Colofon en De Visie Special BAKKERSVAK 2025 Coverstory Stadsbakkerij de Bie kiest bewust voor Dübör en de voordelen die de lossingsspecialist biedt nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Februari 2025 | 26e jaargang no.1 | Pr i j s € 10, 50 DE VISIE WAT KUN JE DOEN AAN DE SCHAARSTE AAN PERSONEEL MET AUTOMATISERING EN DIGITALISERING? Coen de Jager Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl

4 NBT MAGAZINE NR 1 2025 INHOUD P. 8 Bakkersvak Van zondag 9 tot en met dinsdag 11 maart 2025 vindt in Evenementenhal Gorinchem de belangrijkste vakbeurs voor de bakkerij- en ijsbranche plaats: Bakkersvak & IJs-Vak. Met een indrukwekkend aanbod van exposanten, live demonstraties, spannende vakwedstrijden en inspirerende kennissessies, is dit een niet te missen evenement voor iedereen in de sector. P. 18 CAO Eind januari maakten werknemers van grote, industriële bakkerijen zich nog op voor stakingen, maar actievoeren lijkt voorlopig niet nodig. Vakbonden FNV en CNV hebben namelijk een onderhandelingsresultaat bereikt met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. P. 14 VEMAG-Seydelmann.nl. VEMAG-Seydelmann.nl – de Nederlandse afdeling van VEMAG – biedt een breed scala aan oplossingen voor zowel ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkers en ze tonen hun specialisme tijdens Bakkersvak, waar ook Hans Besems aanwezig zal zijn. Hij is sinds kort verantwoordelijk voor de bakkerijtak bij VEMAG-Seydelmann.nl. P. 22 iba 2025 Van 18 tot en met 22 mei 2025 opent in Düsseldorf de toonaangevende internationale vakbeurs iba 2025 haar deuren. Dit is dé ontmoetingsplek voor de bakkerij- en zoetwa-renindustrie, waar vakmanschap en innovatie samenkomen. Wij blikken alvast vooruit. 8 18 14 22

NBT MAGAZINE NR 1 2025 5 P. 25 Coverstory Dübör Dübör staat al sinds jaar en dag bekend als dé lossingsspecialist en heeft wereldwijd een zeer goede reputatie opgebouwd als betrouwbare partner voor bakkers. Stadsbakkerij de Bie in Nijmegen heeft recent gekozen om over te stappen naar de lossingsmiddelen van Dübör. Waarom? Wij horen het van Peter Jeukens en Jordy Reijnders. P. 43 Vers voor Vandaag Hoe ga je voedselverspilling tegen? Initiatieven zijn er meer dan genoeg, maar nog steeds worden er dagelijks rond de 700.000 broden weggegooid. Voedselverspilling tegengaan is dan ook nu meer dan ooit een item dat hoog op de duurzaamheidsagenda staat. Joep Gommans heeft met Vers voor Vandaag een platform opgericht speciaal voor ambachtelijke versspecialisten om te helpen hun restproducten te verkopen. P. 29 Bakkersevent automatisering en digitalisering Hoe ga je als bakkerij om met grote vraagstukken die op dit moment op jouw bord liggen? Wat kun je bijvoorbeeld doen aan de schaarste aan personeel met automatisering en digitalisering? Hoe is Artificial Intelligence (AI) in te zetten in het productieproces om nog effectiever, efficiënter en rendabeler te worden? Het waren een paar belangrijke thema’s op het eerste event voor de bakkersbranche dat door Next Tech Food Factories geïnitieerd werd op 23 januari. P. 48 Retro: Bakkerij van Mook Toen het nieuws naar buiten kwam dat Bakkerij van Mook een nieuw filiaal ging openen in Geffen door de overname van Bakkerij Brands, was dat voor ons aanleiding contact op te nemen met Michel van Mook. De uitbreiding met een derde filiaal kwam op het juiste moment, want een paar weken later kwam het nieuws naar buiten dat de uitbreiding van de bakkerij goedgekeurd is. 25 29 48 43

6 NBT MAGAZINE NR 1 2025 NIEUWS “Wij zijn enorm trots op deze erkenning, dit is echt heel bijzonder voor ons", zegt Dirk Lodewijk, CEO van Royal Koopmans. “Toen ik dertien jaar geleden bij Koopmans begon was het mij volstrekt duidelijk dat de lokale verbinding tussen stad en platteland, tussen het bedrijf en haar leveranciers en tussen teelt en consumptie hersteld moest worden. We zijn deze visie gaan volgen en het gewoon gaan doen. En het is gelukt. Het winnen van deze prijs is daar een prachtige erkenning en waardering voor.” Baktarwe van Nederlandse bodem in de spotlights De jury van de Agribusiness Award is onder de indruk van de innovatieve en verbindende wijze waarop het bedrijf baktarwe van Nederlandse bodem in de spotlights zet. Nedertarwe toont aan hoe samenwerking in de gehele broodketen, van veredelaar, teler, collecteur, verwerker, bakker tot consument kan leiden tot concrete resultaten en een gedeeld gevoel van trots. De jury prijst de ambitie, gedrevenheid en jarenlange inzet van Royal Koopmans om van Nedertarwe een succes te maken. Het zaadje om brood met Nederlands graan te introduceren in de broodketen is ruim tien jaar geleden gezaaid en samen met een enthousiaste groep telers, andere ketenpartijen en natuurorganisaties uitgebouwd. Daarbij is innovatie in de teelt, verwerking en bereiding hand in hand gegaan met de wil en de drive om Nederlandse baktarwe succesvol in de markt te zetten via de bakkerij. Niet met een 'zero sum game' waarbij de ene schakel winst van de andere wegneemt, maar met een daadwerkelijke plus voor alle betrokkenen. ROYAL KOOPMANS WINT DE AGRIBUSINESS AWARD MET NEDERTARWE Royal Koopmans heeft op 4 februari de Agribusiness Award 2025 gewonnen voor hun innovatieve project Nedertarwe. De prijs werd uitgereikt tijdens het seminar ‘Insights Live’ op het ABN AMRO Open 2025-tennistoernooi. “Nedertarwe is een voorbeeld hoe samenwerking kan leiden tot duurzame innovaties, waaronder een aantoonbare verlaging van de CO2-footprint in de keten als geheel. De jury waardeert de verbindende kracht en het inspirerende karakter dat Royal Koopmans met Nedertarwe heeft gerealiseerd. Royal Koopmans en alle betrokkenen in de keten laten zien dat het mogelijk is om binnen een specifiek segment van de sector te excelleren, met respect voor mens, milieu en product”, aldus Aalt Dijkhuizen, juryvoorzitter Agribusiness Award: een podium voor innovatie Het is de zesde keer dat de Agribusiness Award is uitgereikt. Deze award is bedoeld voor vernieuwende producten, diensten, ketensamenwerkingen of bedrijfsprocessen die een bewezen voordeel opleveren voor de Nederlandse boer of tuinder. Sinds dit jaar is organisatie van de Award in handen van ABN AMRO.

Maro Bakery Support Service & Parts for bakery industry • Revisie & onderhoud Van Capway-lijnen tot koelwendels, narijskasten en portaalrobots Wij helpen bij ombouw, uitbreiding en nieuwe besturingen • Projectondersteuning • Totaaloplossingen Één aanspreekpunt voor al uw technische bakkerijvraagstukken • Betrouwbaarheid & vakmanschap Ons motto: We doen het goed of we doen het niet! Maro Bakery Support – +31(0)165-786848 - info@marobakerysupport.nl - www.marobakerysupport.nl ADRES: DE MEETEN 66 IN ROOSENDAAL WIJ ZIJN VERHUISD! ONS NIEUWE Maro Bakery Support is opgericht door vader en zoon, Marco & Roberto, en voortgekomen uit het succesvolle Maro Technical Support, een montage- en onderhoudsbedrijf met 10 jaar ervaring. Door de groeiende vraag naar gespecialiseerde technische ondersteuning in bakkerijen, besloten wij begin 2024 onze expertise volledig te richten op deze sector.

8 NBT MAGAZINE NR 1 2025 Een van de absolute hoogtepunten van Bakkersvak & IJs-Vak zijn de spannende vakwedstrijden waarin de allerbeste bakkers, patissiers en ijsbereiders hun vaardigheden laten zien. Spectaculair vakmanschap, creativiteit en passie komen hier samen! Het Dutch Pastry Team betovert bezoekers met indrukwekkende live demonstraties waarin zij laten zien hoe patisserie telkens weer wordt vernieuwd. De Dutch Pastry Award brengt de meest getalenteerde patissiers samen in een spannende strijd om de felbegeerde titel, terwijl de wedstrijd ‘De Beste Bonbon van Nederland’ het podium biedt voor de meest verrassende en smaakvolle bonboncreaties. VOORBESCHOUWING BAKKERSVAK & IJS-VAK 2025: HÉT EVENEMENT VOOR BAKKERIJ- EN IJSPROFESSIONALS Van zondag 9 tot en met dinsdag 11 maart 2025 vindt in Evenementenhal Gorinchem de belangrijkste vakbeurs voor de bakkerij- en ijsbranche plaats: Bakkersvak & IJs-Vak. Drie dagen lang staat alles in het teken van vakmanschap, innovatie en inspiratie. Met een indrukwekkend aanbod van exposanten, live demonstraties, spannende vakwedstrijden en inspirerende kennissessies, is dit een niet te missen evenement voor iedereen in de sector. Ontmoet vakgenoten, ontdek de nieuwste trends en doe waardevolle kennis op om jouw ambacht naar een hoger niveau te tillen.

NBT MAGAZINE NR 1 2025 9 Ontdek, proef en leer op het Smaak & Kennisplein! Stap binnen op het Smaak & Kennisplein, het bruisende hart van Bakkersvak & IJs-Vak! Hier draait alles om beleven, proberen en leren. Laat je inspireren door interactieve workshops, live demonstraties en de nieuwste innovaties in de branche. Of je nu wilt experimenteren met nieuwe smaken, handige vaktechnieken onder de knie wilt krijgen of slimme oplossingen zoekt voor je bakkerij of ijssalon – hier vind je het allemaal! Dit jaar neemt Romy Uijen, patissier bij Dawn Foods, je mee in de wereld van creatieve patisserie. Met haar grenzeloze passie en innovatieve technieken laat ze zien hoe je jouw gebak naar een next level tilt. Verwacht verrassende smaakcombinaties, slimme tips en vooral héél veel inspiratie! Een smakelijk spektakel voor ijsprofessionals Ook ijsbereiders mogen dit evenement niet missen! IJs-Vak is dé ontmoetingsplek voor iedereen die gepassioneerd is over ambachtelijk ijs. Hier ontdek je de nieuwste trends, technieken en smaken die de ijswereld veroveren. Tijdens de beurs worden de prestigieuze IJsVak-wedstrijden gehouden, waar de beste ijsbereiders strijden om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. Laat je inspireren door meesterlijke demonstraties, proef verrassende creaties en leer van de beste vakmensen in de branche. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint, IJs-Vak biedt volop inspiratie en kansen om jouw ijsassortiment naar een hoger niveau te tillen! Mis het niet en registreer je gratis! Bakkersvak & IJs-Vak is dé plek waar professionals samenkomen om te leren, te inspireren en te netwerken. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste producten, wilt leren van de besten in het vak of gewoon je passie voor ambacht wilt delen, Bakkersvak & IJs-Vak biedt het allemaal. Wanneer? 9, 10 en 11 maart 2025 Waar? Evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2 Registreer nu gratis via registratiecode MP1132 op www.bakkersvak.nl Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sharon Haans via sharon.haans@easyfairs.com of bel +31(0)183 680 671.

          € ‚ ƒ  ‚ „ € †‡ ˆ‰ ˆŠ ‹Œ ˆŽ ˆŽ ‡Š ‡† ˆŠ ‡‘ ‡’ ˆ‰ ‹Ž ‡Ž ‡ˆ ƒ‡Ž ‡‘ ‡ˆ ƒ‡ˆ ƒˆŠ ‡‘ ‡’ ‡Ž ‡ˆ ˆ‘ ˆŠ ˆ‡ ˆŽ ‹Œ ˆ† ˆ† ‹Œ ˆŽ ƒ‹‡ ƒ‹‹ ‹ˆ ‹Ž ƒ‹Š ƒ†ˆ ƒ‹ˆ ƒˆŽ ƒ†‘ ‹‰ ‹Š ‹‡ ‹ˆ †‹ †ˆ †‹ †Ž ‹† †‘ †’ †Š †‰ †Š †‡ †‰ †Š †Œ ‹† € †‹ € †’ € †‰ € ‹Œ ‡† ‡‹ Ž† ˆŽ ˆŠ ˆ’ ‡Œ ‡† ‡Ž ‡‡ ˆŒ †Œ †Š †‰ ‹† †Š ‹ˆ ‹Š ‹‰ ‡† ‹’ ‹† ‹Š ‹‹ ‹Š ˆˆ ‡Ž †Š ‡‘ ‹† †‹ †ˆ ‹ˆ ˆŽ ‹‘ ‹‰ ‹‹ ‹‡ ˆ‡ †’ ˆ’ ˆŠ ‡† ˆ‘ ‹‰ ƒ‹‘ ˆ‡ ‹ˆ †Ž ‡Ž †ˆ †‹ †‡ †Ž †‡ †‹ †Ž ‡Ž ‡ˆ ˆŒ ‡Š ‡‘ ‡‘ ‡ˆ ‡Ž ‡ˆ ‡Š †Š ƒ‹† ‹‰ ‹‡ ˆ‘ ‹Ž ‡† ‡Œ € †ˆ € †Š € †Ž € ‹Ž € ‹‡ € ‹‘ € ‹’ € ‹Š € ‹‰ € †‘ € ‹ˆ € ‹‹ € ‹† € †Œ € ˆ‹ € ˆ†

WWW.BAKKERSVAK.NL Stand F13 AB Mauri Netherlands bv Stand F34 ABS Commerce & Industrial GmbH Stand i01 Addictive Media – Bakery Next Stand D20 Aigremont sa Stand J29 Alaska Bedrijfskoeling Services Stand G15 ALGIST BRUGGEMAN Stand F38 Artiva Stand G30 Bakels Senior BV Stand B02 Bakeplus Stand i05 Baker & Baker Netherlands B.V. Stand H10 Baker’s Dough Stand E08 Bakkerij Goemans Stand C10 Bakkers in Bedrijf Stand i12 Bakon Stand D27 Banket Schuim B.V. Stand i39 Banketbakkerij Van Strien B.V. Stand E10 Banketpartners B.V. Stand G10 Barry Callebaut Stand C32 BAS IJSPROFI Stand i15 Baskin bv Stand G24 Beko Groothandel Stand G24 Beko Techniek Stand G24 Beko Verpakkingen Stand MK04 Bio Bakkerij De Trog Stand E34 BODEL CAMPUS Stand F10 BrdpackS Stand G04 Broodsnijmachines.nl Stand F14 Brouwer Oventechniek Stand G36 Burnex Group BV Stand J15 Businesslabels Stand MK06 Cacao Connection Stand J31 Cargill Cocoa & Chocolate Stand H11 Chef Cookie Stand H06 Chiorino Benelux BV Stand i16 Chocolate World Stand J32 CL De Raden Stand E19 Cocovite Stand C23 Colson Europe bv Stand D26 Compad Software Stand F01 Coveka Schoonmaak Stand i03 D. van der Pol & Zonen bv Stand D06 Dawn Foods & Royal Steensma B.V. Stand C24 De Luca Automatisering Stand MK08 De Ontbijttafel Stand MK03 De Pindakaaswinkel Stand C06 Debic Stand H03 Délifrance Nederland BV Stand E20 DeVagro Bedrijfskleding Stand D32 Dirafrost Stand G05 Diversi Foods Stand H30 Döinghaus cutting and more GmbH & Co. KG Stand C22 Dörr Kampen BV Stand H37 Dragee bv Stand C17 DÜBÖR Nederland b.v. Stand C28 Dutch Homemade Macarons Stand G02 EverBake Group BV Stand G16b Evers Kassasystemen bv Stand B32 Expertarom Food Ingredients Stand B10 Flora Food Group Stand G25 Foodbase Stand MK15 Fris Gedroogd Fruit Stand F15 Fruitlife Stand E01 Fuji Packaging Benelux Stand H28 Gourmand Pastries Stand D24 Grensland Stand E32 Gust Royal Stand i36 GustoNL Stand E26 Handtmann Benelux Stand G01 HAP Hygiëne Afbouw Projecten Stand D34 Hefe van Haag Gmbh & Co Stand MK19 Heinrich Karow Nachf. KG Stand MK02 Hekos Oriental Food BV Stand i30 Henk Koenen B.V. Stand F29 Heritage Industriële Verpakkingen, Agenturen B.V. Stand MK10 Holland Ingredients Stand MK14 Hoppe Foods B.V. Stand H16 Hospamed Nederland Stand F28 Houwers Stand B24 IJswinkel.nl Stand i11 Innovi Stand E38 Interieurbouw Koning bv Stand B08 Irca Group Stand H13 Jan de Ruyter bakkerijmachines Stand J12 Kalmeijer Bakkerijmachines Stand C34 Kälte-Rudi GmbH & Co. KG Stand MK13 Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes Stand E16 Klinkenberg's Handelsonderneming (K.M.T.) BV Stand H04 Koelweb Koeltechniek Stand F23 Kombimix BV Stand H26 König Nederland Stand A32. Laan Heiloo bv Stand F26 Lambertz & Visser Stand i04 LES VERGERS BOIRON Stand J33 Loaf IT Software Stand B34 Lotus Biscoff® Stand D38 Love In A Box Chocolatier est. 2005 Stand C32 Maestro Gelato Stand G16a Marti Orbak Software Stand G38 Mercurius Verzekeringen Stand G19 MplusKASSA Stand H34 NBOV Stand B11 NBT Magazine Stand G25 Nederlands Bakkerij Centrum Stand H101 Nederlands Patisserie Team Stand F07 Nedflex Stand E36 Nodema Stand MK01 Odenwald Organic Bakery Stand E30 Only Cannoli Stand J30 OrderLemon Stand B18 PEC Food Automation B.V. Stand MK11 Petit Pastry Big in Petit Fours Stand G03 Pidy Stand E06 Primus Wafer Paper B.V. Stand FLEX1 PUM Netherlands Senior Experts Stand E04 Rens Bakery Solutions Stand F24 Rinc Industrial Bakery Systems Stand B13 Royal Kaak Stand E12 Royal Polak Spices Stand MK09 Schulp Vruchtensappen Stand G07 Sentho B.V. Stand D30 Smilde Bakery bv Stand E15 Spronk Bakkerijmachines Stand F04 Ter Haar Bakkerijmachines bv Stand F02 The Clean Experience BV Stand C02 Theo van Vliet Weesp bv Stand i27 Too Good To Go Stand H12 Top Bakkers Groep Stand G06 Unox Netherlands B.V. Stand F19 Van Ham Groothandel bv Stand G38 Van Kempen en Co Belastingadviseurs BV Stand B16 Vandemoortele Nederland BV Stand E13 Veldt Cookies & Crackers Stand C26 Vemag-Seydelmann.nl B.V. Stand B12 Vendolution Stand H01 Verbeke Bakkerijovens en machines Stand MK05 Vink Fruitboerderij Stand C13 Vipam bv Stand F05 Werktijden.nl Stand F18 Willemse & Van Engelen Bakkerijmachines bv Stand E37 Winterhalter Gastronom Nederland bv Stand B26 Woertman Nederland & Valmar Nederland Stand J34 Yourpos Afrekensystemen en Beveiliging Stand G09 Zoetelief BV Stand i06 Zwager Techniek

GELAMINEERD DEEG VIENNOISERIE CROISSANTS Verwerkt zowel groene als voorgerezen degen Modulaire configuratie ✔ ✔ BROOD DONUTS INNOVATIEVE OPLOSSINGEN VOOR Wilt u zonder ‘rework’ deeg produceren? Neem contact met ons op via 0345 543 543 of office@rademaker.nl - www.rademaker.com/radini Variatie van producten op één lijn ✔ MODULAIRE CONFIGURATIE Brood productie 250 - 1,200 kg deeg per uur Bezoek ons in Düsseldorf standnr.: 10.A31 www.verbekebakkerijmac invoerder Bongard ovens & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. WWW.VERBEKEBAKKERljMACHINES.BE BEZOEK ONS OP BAKKERSVAK STAND E15! Wervenweg 10 | 4529 PM Eede Zld (Nederland) | Tel +31 0117 30 84 70 | info@verbekebakkerijservice.be Sint Margrietestraat 27a | 9981 Sint Laureins (België) | Tel +32 9 373 98 20 | info@verbekebakkerijservice.be IMPORTEUR BONGARD OVENS & MACHINES www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. Goede Bakkers, Goede Machines: www.rittershaus.eu info@technischburo.com T +31 (0) 30 23 12 3 92 M +31 (0) 6 53 32 45 60 RVS hefkiepers, deegtrechters, invet-units en deegtransportbanden. Belader en ontlader van ovenwagens. Kleinbroodinstallaties van 3000 t/m 15000 st/u. Silo’s, Grondstoffen- en Fermentatietanks. Automatisering. Ze horen bij elkaar

NBT MAGAZINE NR 1 2025 13 BAKKERSVAK De Dutch Pastry Award (DPA) is de meest toonaangevende patisseriewedstrijd van Nederland, waarin patissiers strijden om de felbegeerde titel ‘Beste Patissier van Nederland’. Naast deze eervolle titel biedt de wedstrijd de winnaar toegang tot het Dutch Pastry Team als aspirant-lid. Het thema voor 2025 is ‘Vintage’. Wat roept dit thema bij de deelnemers op? Van klassieke auto’s tot nostalgische markten of retro-mode – het thema daagt uit tot originele interpretaties en prachtige creaties die het publiek terug in de tijd brengen. Tijdens Bakkersvak en IJs-Vak zullen de deelnemers hun unieke showstukken opzetten op de beursvloer. Deze indrukwekkende creaties zijn gedurende de drie dagen van de beurs door alle bezoekers te bewonderen. Dit biedt een unieke kans om het vakmanschap van de deelnemers van dichtbij te aanschouwen en inspiratie op te doen. De deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit leden van het Dutch Pastry Team en gerenommeerde gastjuryleden. De inschrijving is nu geopend. Meer informatie over het reglement en deelname is te vinden via de website van Bakkersvak en IJs-Vak en de officiële website van het Dutch Pastry Team. Beste Bonbon van Nederland: ambacht en innovatie in één wedstrijd De wedstrijd Beste Bonbon van Nederland heeft sinds de introductie in 2020 een stevige positie verworven binnen de bakkerij- en horecabranche. Hier tonen chocolatiers hun vakmanschap door de perfecte bonbon te creëren met een speciaal ontworpen bonbonmal van Chocolate World. De bonbons worden beoordeeld op techniek, smaak en structuur. De speciale DUTCH PASTRY AWARD EN BESTE BONBON VAN NEDERLAND OP BAKKERSVAK Op 9, 10 en 11 maart 2025 vindt de volgende editie van Bakkersvak en IJs-Vak plaats in Evenementenhal Gorinchem. Naast het uitgebreide aanbod van exposanten, innovaties en workshops, staan ook dit jaar weer twee prestigieuze wedstrijden centraal: de Dutch Pastry Award en de Beste Bonbon van Nederland. Deze wedstrijden, georganiseerd in samenwerking met het Dutch Pastry Team, beloven opnieuw een podium te bieden voor het beste patisserievakmanschap en creativiteit. bonbonmallen van Chocolate World, ontwikkeld in samenwerking met het Dutch Pastry Team, zijn ook te koop tijdens Bakkersvak en IJs-Vak 2025. Bezoekers kunnen de mal aanschaffen en direct geïnspireerd raken door de creaties van de deelnemers. De winnaar mag niet alleen de titel ‘Beste Bonbon van Nederland’ dragen, maar ontvangt ook bijzondere prijzen, waaronder een exclusieve bokaal, bonbonmallen en een speciale reportage. Inschrijven is eenvoudig via het online formulier. Na een voorselectie worden de twintig finalisten bekendgemaakt via de website en social media van het Dutch Pastry Team. Coupe du Monde de la Pâtisserie Ook de weg naar internationaal succes krijgt aandacht op de beurs. Tijdens Bakkersvak en IJs-Vak wordt stilgestaan bij de Coupe du Monde de la Pâtisserie – dé wereldwijde competitie waar Nederland trots op mag zijn. Met de laatste deelname in 2009 en een zilveren medaille in 2005, is het Dutch Pastry Team vastberaden om de internationale wedstrijdmentaliteit weer nieuw leven in te blazen. Bakkersvak en IJs-Vak 2025 De organisatie van Bakkersvak en IJs-Vak is trots op de jarenlange samenwerking met het Dutch Pastry Team. Dankzij deze samenwerking kan jaar na jaar een podium geboden worden aan deze prachtige vakwedstrijden en wordt het beste patisserietalent in Nederland in de schijnwerpers gezet. De organisatie dankt het team voor hun vertrouwen en gezamenlijke inzet om de bakkerij- en patisseriesector naar een hoger niveau te tillen. De elfde editie van Bakkersvak en IJs-Vak vindt plaats op 9, 10 en 11 maart 2025 in Evenementenhal Gorinchem. Voor meer informatie over de wedstrijden of de beurs, bezoek www.bakkersvak.nl.

14 NBT MAGAZINE NR 1 2025 INTERVIEW Met bijna 25 jaar ervaring in de machinebouw in de bakkerijbranche heeft Hans zijn ervaring en kennis ruim op orde. Sinds kort is hij actief als sales manager bakkerij bij VEMAG-Seydelmann.nl en heeft hij een duidelijk doel: bakkers ontzorgen én helpen met automatiseringsoplossingen. “Wij helpen klanten bij het vinden van de juiste oplossingen in het productieproces om verbeteringen aan te brengen waar dat mogelijk is. We hebben hele mooie oplossingen voor ambachtelijke bakkers, maar net zo goed voor grote industriele bakkerijen.” HANS BESEMS NIEUWE SALES MANAGER BAKKERIJ BIJ VEMAG-SEYDELMANN.NL VEMAG staat te boek als één van de meest toonaangevende machinefabrikanten voor het vullen, portioneren, verdelen, vormen en verwerken van deeg, beslag en vullingen met verschillende consistenties. Of er nu toast, rogge- of volkorenbrood, pizza’s, koekjes, hamburgerbroodjes, Engelse muffins, diverse beslagen, proteïnerepen of glutenvrije producten geproduceerd worden; VEMAG ontwikkelt en verkoopt al tientallen jaren flexibele oplossingen voor brood- en banketfabrikanten over de hele wereld. VEMAG-Seydelmann.nl – de Nederlandse afdeling van VEMAG GmbH – biedt een breed scala aan oplossingen voor zowel ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkers en ze tonen hun specialisme tijdens Bakkersvak, waar ook Hans Besems aanwezig zal zijn. Hij is sinds kort verantwoordelijk voor de bakkerijtak bij VEMAG-Seydelmann.nl. Focus op bakkersbranche Waar VEMAG-Seydelmann.nl een sterke aanwezigheid heeft in de vleesverwerkende industrie in Nederland, is er met de komst van Hans ook een persoon aangenomen met een achtergrond in de bakkerij en zodoende met de nodige bakkerskennis en -ervaring die zich richt op de bakkersbranche. “Door de ontwikkelingen bij ons als bedrijf en de grote vraag naar oplossingen zoals wij ze bieden, is de keus gemaakt om nog meer gericht de bakkersmarkt te gaan voeden. Ik denk dat ik daarvoor de juiste persoon ben, ook gezien mijn ervaring. Ik ben opgeleid tot bakker en weet wat er speelt in een bakkerij. Daarbij weet ik hoe de combinatie tussen techniek en een kwalitatief hoogwaardig bakkersproduct het beste te bereiken is. En het portioneren en vormen bepalen natuurlijk ook voor een groot deel de eindkwaliteit van een product. Daarin kunnen wij een enorme bijdrage leveren.” XY-tafel Dat er op dit moment in alle geledingen van de bakkerijindustrie vraag is naar automatisering, onderschrijft Hans. “Door arbeidsproblemen zijn bakkers veelal zoekende naar passende oplossingen en met onze machines kun je naast kostenbesparing ook een reductie in arbeid realiseren. Kijk alleen naar onze nieuwste machine, de XY-tafel, die de hand van bakker vervangt en uitgerust is met een VEMAG-vuller en doseernozzle om bijvoorbeeld koekjes te spuiten of muffins te doseren. Door dat te automatiseren hoeft de bakker dat arbeidsintensieve proces zelf niet meer uit te voeren en krijg je een consistent, nauwkeurig gedoseerd en hoogwaardig eindproduct. Dat zullen we laten zien tijdens Bakkersvak, waar wij aanwezig zijn als exposant.” Robot500 VEMAG toont tijdens Bakkersvak op stand C26 ook andere oplossingen waar u als bakker mogelijk wel geïnteresseerd in bent. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van (energie)repen. “Met de Robot500, de kleine krachtpatser onder onze vacuümvullers, is het mogelijk om proteïnerepen te vormen. De markt voor deze producten is nog steeds sterk groeiende en de bakker kan daar ook zeker van mee profiteren. Veelzijdigheid en makkelijk in gebruik kenmerken de Robot500 deegverdelers. Onze wormtechniek vormt het hart van de machine die zowel voor ambacht als industrie wordt toegepast. Bediening via het grote touchscreen is intuïtief en de machine is te verkrijgen met tal van opties zoals verrijdbaar onderstel, grote trechter (230 liter) en een hefinstallatie voor normwagens.” Hans Besems De mixer refiner van Seydelmann

NBT MAGAZINE NR 1 2025 15 VEMAG-Seydelmann.nl Vorig jaar zijn alle commerciële activiteiten van VEMAG.NL en Seydelmann in Nederland samengebracht in een nieuwe dochteronderneming: VEMAGSeydelmann.nl. Beide merken werkten al nauw samen op projectbasis en hebben nu dus de handen inéén geslagen. “Het samenvoegen van de kennis en kunde, alsmede het gezamenlijke serviceapparaat, zorgt ervoor dat klanten een meerwaarde mogen verwachten op het gebied van processingoplossingen”, vertelde managing director Erik van Roekel van VEMAG-Seydelmann.nl daar al eerder over. “Door deze samenwerking hebben we ons productportfolio verder kunnen uitbreiden. Ons assortiment en dat van Seydelmann vullen elkaar prachtig aan. Na een Seydelmann-lijn staat altijd een trechter, veelal van VEMAG, en voor onze machines staat niet zelden apparatuur van Seydelmann. Door deze portfolioverbreding kunnen we ons nog nadrukkelijker profileren als totaalleverancier voor alles wat met de verwerking van het deeg te maken heeft. We hebben in het verleden al meerdere projecten in samen uitgevoerd, maar zullen dat in de toekomst nog veel meer gaan doen. Tijdens Bakkersvak zijn we ook gezamenlijk aanwezig, waar wij naast onze nieuwe XY-tafel en Robot500 ook een mixer refiner van Seydelmann in actie zullen laten zien. Deze machine blinkt uit in de brede inzetbaarheid en wordt veelal gebruikt voor het maken van amandelspijs, maar ook het koken van jam, het verwerken van reststromen of het maken van bijzondere vullingen. Doordat de machine kan verwarmen, koelen maar ook vacuümtechnologie gebruikt in dit verwerkingsproces, kun je het voor veel doeleinden inzetten”, laat Hans weten. Ontzorgen Je kunt wel stellen dat VEMAG-Seydelmann.nl volop in beweging is. “We hebben recent grote stappen gezet op de Nederlandse markt om bakkers nog beter te kunnen voorzien van een perfecte oplossing, ze volledig te ontzorgen op het gebied van service en ze verder te helpen met het optimaliseren van hun processen. Daar gaan we zeker mee door, met een sterke focus op het ontwikkelen van onze portioneer- , vul- en vormmachines, met daarbij de opmerking dat we zowel grote als kleine bakkerijen kunnen helpen. Binnen een proces zijn al snel kostenbesparingen en arbeidsreductie te realiseren en dat laten we graag zien, mede tijdens Bakkersvak.” Meer informatie: VEMAG-Seydelmann.nl | Tel. +31 (0)412-640 858 info@vemag-seydelmann.nl | www.vemag-seydelmann.nl | Bakkersvak-stand: C26 XY-tafel Robot500

16 NBT MAGAZINE NR 1 2025 NIEUWS ADVERTENTIE WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACHINE VOOR DE AMBACHTELIJKE BAKKERIJ De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl RUDOLPH VAN VEEN INSPIREERT OP OPEN DAG BIJ DE BROOD & BANKETOPLEIDINGEN Sinds dit studiejaar is Rudolph van Veen, de bekende Meesterpatissier en Meesterkok, ambassadeur van de opleidingen Brood & Banket van het ROC van Amsterdam – MBO College Centrum. Op de open dag beantwoordde hij vragen van aankomende studenten en hun ouders, gaf een kleine demonstratie (samen met studenten) en vertelde volop over zijn levenslessen met tips voor de aspirant-bakkers. Sinds januari 2024 werken de patissiers en bakkersopleidingen al samen met Rudolph en heeft hij op de Horecava geholpen bij de promotie van de nieuwe opleiding Vegan Patissier die het ROCvA nu aanbiedt, als opleiding én als cursus. Rudolph van Veen: “De jeugd heeft de toekomst. En het is leuk om samen te bekijken wat mogelijke innovaties kunnen zijn, zoals vegan patisserie en andere duurzame innovaties. Zij leren van mij en ik van hen en dat maakt het erg leuk om gastlessen te geven aan jonge patissiers en bakkers.” Docent Youri Nijhoff (Bakkerij): “Dit geeft veel energie in de les. Rudolph is een echte vakman en weet zijn kennis subliem over te brengen aan de studenten. Ik zie dat ze er echt voor gaan.”

NBT MAGAZINE NR 1 2025 17 ADVERTENTIE RODERIK DE HARDER VOLGT RONALD MENTING OP ALS NIEUWE DIRECTEUR BAKELS SENIOR NV Na een succesvolle loopbaan van 25 jaar bij Bakels zal Ronald Menting binnenkort een nieuwe fase in zijn leven ingaan. Roderik de Harder zal hem op gaan volgen en is daar zeer verheugd over: “Ik ben vereerd om Ronald Menting op te volgen en kijk ernaar uit om samen met het team verder te bouwen aan innovatie, groei en het succes van Bakels”, aldus Roderik. NIEUWS Als directeur van Bakels Senior NV was Ronald Menting de drijvende kracht achter de groei van Bakels, waarbij zijn visie, leiderschap en toewijding van grote waarde zijn geweest. Onder zijn leiding heeft Bakels onder andere zijn intrek genomen in haar nieuwe State of the Art vestiging in Zeewolde. Daarnaast heeft zijn inzet er mede toe geleid dat Bakels haar positie als internationale bakkerijgrondstoffenproducent met een focus op samenwerking, innovatie en duurzaamheid significant heeft versterkt. Zijn strategisch inzicht en menselijke benadering hebben niet alleen bijgedragen aan zakelijk succes, maar ook aan een warme en betrokken bedrijfscultuur. Geboren Spakenburger Roderik de Harder en Bakels zijn geen onbekenden voor elkaar want als ‘jongste bediende’ heeft hij ooit al eens bij Bakels in de proefbakkerij stage gelopen. Met zijn grote interesse in de (internationale) bakkerij branche, en dan met name de combinatie van R&D & Business development, groeide Roderik de afgelopen 25 jaar door naar diverse leidinggevende Sales en R&D posities bij toonaangevende internationale bakkerij-grondstoffen bedrijven. Thema’s als innovatie, marktontwikkeling en groei zijn hem op het lijf geschreven en zullen hem in zijn nieuwe uitdaging ook van dienst zijn. “Ik ben vereerd om Ronald Menting op te volgen en kijk ernaar uit om samen met het team verder te bouwen aan innovatie, groei en het succes van Bakels”, aldus Roderik. “Mijn doel is om voort te zetten wat Ronald heeft opgebouwd en tegelijkertijd nieuwe kansen te creëren die de organisatie naar een volgende fase brengen.”

18 NBT MAGAZINE NR 1 2025 NIEUWS ONDERHANDELINGSAKKOORD BEREIKT OVER DE EERSTE CAO INDUSTRIËLE BAKKERIJ Eind januari maakten werknemers van grote, industriële bakkerijen zich nog op voor stakingen, maar actievoeren lijkt voorlopig niet nodig. Vakbonden FNV en CNV hebben namelijk een onderhandelingsresultaat bereikt met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Daarin gaan de lonen per 1 april van dit jaar omhoog met 5%. Op 1 april volgend jaar volgt nog een salarisverhoging van 4,25%.

NBT MAGAZINE NR 1 2025 19 Na maanden overleggen, vergaderen en stroeve gesprekken heeft de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) eindelijk op woensdag 22 januari een onderhandelingsakkoord bereikt met de vakbonden CNV en FNV. Daarmee is een nieuwe CAO voor de industriële bakkerij een feit. De eerste specifiek voor de industrie waarin ruim 8.000 mensen werkzaam zijn. Op 16 januari is er nog een ultimatum uitgegaan naar de werkgevers van de industriële bakkerijen, nadat bleek dat bij de laatste onderhandelingen, in december 2024, het resultaat hiervan volstrekt onvoldoende was. Het ultimatum zou aflopen op 20 januari. Was er geen overeenstemming bereikt, dan zouden stakingen bij verschillende bakkerijen de volgende stap zijn geweest. Door deze nieuwe CAO wordt de aantrekkelijkheid van de industriële bakkerijsector verder vergroot en is een beter pensioen in zicht. “Deze onderhandelingen waren weer uiterst bijzonder”, aldus Wim Kannegieter, directeur en woordvoerder van de NVB onderhandelingsdelegatie. “Na in december een vijftal gespreksrondes te hebben gehad over loon en de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) kwam er tot verbazing van de NVB nog steeds geen akkoord. De NVB heeft echter altijd aangegeven open te willen blijven staan voor gesprekken met de beide vakbonden. Gelukkig waren alle partijen bereid om de gesprekken te hervatten met ruimte voor beweging. Na intensieve en pittige gesprekken zijn we tot dit onderhandelingsresultaat gekomen.” Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie: “We hebben de druk flink opgevoerd. Gelukkig zagen werkgevers op het laatste moment in dat ze echt met een beter voorstel moesten komen.” Reiskostenvergoeding Onderdeel van de nieuwe cao is dat momenten zoals de overdracht of hygiënische handelingen als werktijd worden uitbetaald. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over een reiskostenregeling. Vos: “Wij denken dat we zo een cao hebben waarmee de werknemers vooruit kunnen.” De belangrijkste punten in deze CAO zijn: • Looptijd De eerste CAO Industriële Bakkerij heeft een looptijd van twee jaar. Ingaande per 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026. • Loonsverhoging In bovengenoemde periode volgen er twee loonaanpassingen. Per 1 april 2025 worden de lonen met 5% verhoogd, een jaar later volgt een tweede verhoging van 4,25%. • Vervroegd uittreden In de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) is bepaald dat werknemers, die voldoen aan het zwaar werk criterium, in overleg met de desbetreffende werkgever 3 jaar eerder met pensioen kunnen gaan. • Vitaliteitsregeling We kennen reeds de mogelijkheid om met 60 jaar, 80% te gaan werken voor 90% loon en met 100% pensioen opbouw. Hier wordt een tweede Vitaliteitsregeling aan toegevoegd. Werknemers die voldoen aan het zwaar werk criterium mogen 2 jaar voor hun AOW 60% gaan werken tegen 80% loon en 100% pensioenopbouw. • Vakantiedagen Werknemers mogen op basis van een voltijds dienstverband (parttime naar rato) in de maand van het vakantiegeld maximaal 5 vakantiedagen kopen of verkopen. • Gelijk loon voor gelijk werk Jongeren die in de loonschaal 3, 4 of 5 zitten zullen het loon krijgen van een vakvolwassen medewerker. Het onderhandelingsakkoord is door de kaderleden van CNV, FNV en het NVB bestuur goedgekeurd. Deze overeenkomst is voorgelegd aan hun leden. Zodra deze leden instemmen is de eerste CAO Industriële Bakkerij een feit. Op www.nedverbak.nl vindt u een overzicht van alle

20 NBT MAGAZINE NR 1 2025 Wedstrijdvoorwaarden: Voor deze wedstrijd dienen de croissants aan de volgende eisen te voldoen: • Gewicht: 75 gram (met een marge van +/- 5 gram tijdens beoordeling). • Vorm: Rechte croissant, geen gebogen croissant. • Ingrediënten: Bereid met boter, margarine is niet toegestaan. • Afwerking: Naturel croissant zonder kleurtjes aan de binnen- of buitenkant; alleen afwerken met strijksel. • Aantal: 6 stuks per inzending. • Inleverdata: Croissants kunnen worden ingeleverd op zondag 9 maart, maandag 10 maart of dinsdag 11 maart 2025 uiterlijk om 12:00 uur. De winnaar wordt bekendgemaakt op dinsdagmiddag 11 maart om 15:00 uur op de Bakkersvak. Deze bakker gaat niet alleen naar huis met de titel, maar ook met een exclusief prijzenpakket samengesteld door Debic, gevuld met hoogwaardige grondstoffen. Eerste editie Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van het Boulangerieteam. Geef hierbij aan op welke dag je jouw croissant wilt inleveren. De top 3 deelnemers wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de feestelijke prijsuitreiking op 11 maart. Met deze wedstrijd biedt het Boulangerieteam bakkers een platform om hun vakmanschap te tonen. Consumenten krijgen bovendien de kans om te ontdekken waar ze ‘De lekkerste croissant van Nederland’ kunnen proeven. Dit is de eerste editie en krijgt een vervolg tijdens de volgende Bakkersvak! BAKKERSVAK DE EERSTE EDITIE VAN DE LEKKERSTE CROISSANT VAN NEDERLAND Tijdens Bakkersvak 2025 wordt de lekkerste croissant van Nederland bekroond. Het Nederlands Boulangerieteam organiseert samen met Debic, het professionele zuivelmerk van FrieslandCampina voor bakkers en patissiers, de wedstrijd ‘De lekkerste croissant van Nederland’. Ambitieuze bakkers kunnen hun croissants inleveren tijdens Bakkersvak 2025. Een deskundige jury beoordeelt de croissants op model, uitstraling, smaak en kwaliteit.

NBT MAGAZINE NR 1 2025 21 BAKKERSVAK WINTERHALTER TOONT DUURZAME OPLOSSINGEN TIJDENS BAKKERSVAK Winterhalter Nederland B.V. is aanwezig als exposant tijdens Bakkersvak en zij tonen diverse formaten uit de UF-serie, waaronder de kleine krachtpatser, de GS630. Winterhalter is te bezoeken op stand E37. De gereedschappenwasmachines uit de UF-serie van Winterhalter bieden een krachtige en robuuste oplossing voor het reinigen van zwaar vervuild vaatwerk. Deze vaatwasmachines zijn ontworpen met een focus op zowel hygiëne als duurzaamheid, waardoor ze ideaal zijn voor professionals in de foodsector. Excellente hygiëne met de UF-gereedschappenwasmachine De UF-serie beschikt over een goed doordacht ontwerp met een speciale hygiëne-korfgeleiding en een diepgetrokken tank. Dit minimaliseert hoeken en randen waar vuil zich kan ophopen, wat resulteert in een eenvoudig te reinigen interieur en optimale hygiëne. De optionele neerklapbare deur biedt eenvoudige toegang van het machine-interieur voor personeel in de bakkerij. Aan het einde van de werkdag kan het zelfreinigingsprogramma worden gestart via het touchscreen. Dit programma voert een automatisch zelfreinigingsprogramma uit en de gebruiksvriendelijke pictogrammen leiden de gebruiker door de achtereenvolgende handmatige reinigingsfases. De afvoerpomp verwijdert restwater om afzettingen en geuren te voorkomen. Duurzaamheid wordt niet vergeten De UF-serie is optioneel uitgerust met een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de afzuiglucht gebruikt om het koude toevoerwater voor te verwarmen. Dit vermindert het energieverbruik bij elke wasbeurt en verlaagt de operationele kosten. Tijdens waspauzes schakelt de machine automatisch over naar de stand-by-modus, waarbij de boilertemperatuur wordt verlaagd. Dit bespaart energie en zorgt ervoor dat de machine snel weer operationeel is wanneer dat nodig is. De roestvaststalen dubbelwandige constructie zorgt verder voor optimale isolatie, die de warmte binnen de machine houdt en energieverlies minimaliseert. De UF-serie combineert krachtige prestaties met innovatieve functies die zowel hygiëne als duurzaamheid bevorderen. Hierdoor is de UF-serie een betrouwbare keuze voor bakkerijen die streven naar efficiëntie en uitstekende wasresultaten. Meer informatie: Winterhalter Tel. + 31 (0)85 203 00 35 www.winterhalter.nl Bakkersvak-stand: E37

22 NBT MAGAZINE NR 1 2025 VOORUITBLIK ENKELE HOOGTEPUNTEN DIE IBA 2025 AL HET BEZOEKEN WAARD MAKEN Dit jaar vindt iba – de toonaangevende wereldwijde vakbeurs voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie – eenmalig plaats in Düsseldorf en wel van 18 tot en met 22 mei. De belangstelling vanuit de bakkerijsector blijkt groot, want nagenoeg alle beschikbare ruimte is geboekt en bijna duizend exposanten uit 43 landen hebben zich reeds geregistreerd. De registratie voor exposanten staat nog open en de kaartverkoop voor bezoekers is inmiddels ook al volop gestart. Wij kunnen alvast een eerste blik op de hoogtepunten werpen. Dit jaar vieren twee gloednieuwe hoogtepunten hun debuut op iba 2025. Ten eerste de iba.FOOD TRENDS AREA dat terug te vinden is in Hal 15. Hier presenteren exposanten hun voedseltrends en -innovaties: van grondstoffen en snackinnovaties tot machines voor productie. Bezoekers ontdekken hier tevens de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voedselcultuur en bijbehorende producten, ingrediënten en concepten. Dit nieuwe hoogtepunt wordt aangevuld door de iba.STAGE, waar deelnemers 's ochtends presentaties over foodtrends kunnen bijwonen en 's middags experts horen spreken over andere focusthema's. Wereldkampioenschap Broodsommelier Daarnaast belooft een compleet nieuwe competitie een trekpleister te worden. Naast populaire internationale wedstrijden zoals de ‘iba.UIBC.Cup of Bakers’ en de ‘iba.UIBC.Cup of Confectioners’, wordt dit jaar voor het eerst het ‘Wereldkampioenschap Broodsommelier’ georganiseerd. Deze wedstrijd is een samenwerking met de Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim (Duitse Nationale Bakkersacademie in Weinheim) en hun trainingsprogramma voor broodsommeliers. Seminars en lezingen Ook zijn er diverse seminars en interessante lezingen tijdens iba. Bij de iba. ACADEMY kunnen bezoekers seminars volgen en leren hoe ze de traditionele Duitse pretzel maken. Aan het einde ontvangen deelnemers een certificaat. Tickets hiervoor zijn begin 2025 beschikbaar op de iba-website. Het iba. FORUM draait volledig om ambachtelijke bakkerij: lezingen, prijsuitreikingen en wedstrijden vinden hier plaats. Nationale en internationale start-ups presenteren hun ideeën en innovatieve producten in de iba.START UP AREA. De iba. DIGITALISATION AREA toont de bakkerij van de toekomst met interactieve mogelijkheden om digitalisering te ervaren. In samenwerking met de Zentralfachschule der Deutschen Süßwarenwirtschaft e.V. (Vakschool voor de Duitse zoetwarenindustrie) wordt in de iba.CONFECTIONARY TEC AREA getoond hoe technische innovaties producten aantrekkelijker maken, zoals toppings voor bakproducten. Daarnaast worden er begeleide bakkerijrondleidingen georganiseerd, ditmaal in Düsseldorf. Inschrijven kan hier: https://www.ibatradefair.com/en/discover/highlights/bakery-tours Plattegrond Met meer dan 98.000 vierkante meter biedt iba een overzicht van de wereldwijde diversiteit binnen de sector. Het productaanbod is verdeeld over zeven hallen met een andere indeling dan in München: Productietechnologie in Hallen 9-13 Verpakkingen in Hal 9 Ambachtelijke bakkerij in Hallen 13 en 14 Grondstoffen en ingrediënten in Hal 15

NBT MAGAZINE NR 1 2025 23

Koop nu Koop nu WWW.BAKKERSVAK.NL 9, 10 & 11 MAART ‘25 EVENEMENTENHAL GORINCHEM Vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak @BakkersvakNL Vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak REGISTREER JE NU

NBT MAGAZINE NR 1 2025 25 COVERSTORY STADSBAKKERIJ DE BIE KIEST BEWUST VOOR DÜBÖR EN DE VOORDELEN DIE DE LOSSINGSSPECIALIST BIEDT Dübör staat al sinds jaar en dag bekend als dé lossingsspecialist en heeft wereldwijd een zeer goede reputatie opgebouwd als betrouwbare partner voor bakkers. Naast lossingsmiddelen blinkt Dübör ook uit in het leveren van klantspecifieke machines en over de hele breedte worden klanten ontzien en voorzien van de beste oplossing. Tel daarbij op de aanwezige knowhow van de mensen achter het bedrijf en je hebt een win-winsituatie. Zo hebben productspecialisten Rick van Zutphen en Ron Ossendrijver ruime ervaring in de branche als dan wel bakker (Ron) of achter de schermen (Rick) en spreken daardoor de taal van de bakker. Dat gaf bij Stadsbakkerij de Bie in Nijmegen voor Peter Jeukens en Jordy Reijnders de doorslag in de keuze om recent over te stappen naar de lossingsmiddelen van Dübör. Wij waren op bezoek bij de stadsbakkerij in Nijmegen om te vragen naar verdere beweegredenen om voor Dübör te kiezen en spraken daar ook met Rick en Ron over de andere voordelen die Dübör kan realiseren bij bakkers. Lees verder op de volgende pagina >>

26 NBT MAGAZINE NR 1 2025 COVERSTORY We hoeven Dübör waarschijnlijk niet meer te introduceren, maar laten we toch een kleine blik werpen op de geschiedenis. Dübör Nederland is al bijna dertig jaar verantwoordelijk voor de verkoop van Dübör-producten in ons land. Daarbij behoren ook productgroepen van ‘dochteronderneming’ Boyens Backservice met onder andere de gelei, geleimachines, het invet kegsysteem en afglansproducten tot het aanbod van Dübör Nederland. Dübör zelf bestaat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw als producent van verschillende plantaardige lossingsmiddelen en snij- en glijoliën, maar ook als machinebouwer voor verschillende toepassing in de bakkersbranche. Dübör heeft productiefaciliteiten in Duitsland, Frankrijk en in Azië. Ron: “Je kunt wel stellen dat wij toonaangevend zijn als het gaat om het bieden van de juiste oplossingen voor iedere bakker, van ambachtelijke bakkers tot grote industriële bakkerijen. Dat zullen Rick en ik - samen met onze Belgische collega Grégory - ook op Bakkersvak laten zien waar wij als exposant aanwezig zijn.” Flinke besparing realiseren “Wat Dübör onderscheidend maakt, is dat lossingsmiddelen en -machines onze core business behelzen”, vervolgt Ron. “We hebben al tientallen jaren onze volledige focus op dit segment en hebben daardoor voor alle mogelijke vraagstukken een passende oplossing. Doordat we ook onze eigen machines maken, is alles op elkaar afgestemd en kunnen we een hele hoge kwaliteit garanderen. En we kunnen een flinke besparing realiseren door onze effectieve en efficiënte manier van verwerken. We horen nog wel eens uit de markt dat we duur zouden zijn, maar neem van ons aan: als je het ervaart, zul je zien dat je onder aan de streep goedkoper uit bent met de oplossingen die wij bieden.” Verstand van zaken Dat kunnen Peter Jeukens en Jordy Reijnders alleen maar beamen. “Het is zeker niet zo dat we op basis van dat verhaal onze keuze voor Dübör hebben gemaakt, maar ik merk dat we minder lossingsmiddel nodig hebben en dat er minder vernevelt. Dat levert echt een besparing op. Maar wat voor ons de belangrijkste reden was om voor Dübör te kiezen, zijn de mensen achter het bedrijf. Ron en Rick hebben verstand van zaken en weten waar ze over praten. Het zijn ook fijne mensen, waardoor het gemakkelijk was om de overstap te maken op basis van een heel goed gevoel. Daarbij ervaren we nu ook dat we nul concessies hebben hoeven doen in ons proces en dat de kwaliteit van ons eindproduct misschien nog wel beter wordt. Ron heeft mij volledig overtuigd en ik heb nog geen moment spijt gehad dat we afgelopen oktober na dertig jaar veranderd zijn van leverancier. Wat goed is hoef je niet te veranderen. Pas als je gaat twijfelen of er iets misgaat, ga je nadenken over alternatieven. Toen was Ron daar op het juiste moment, met het juiste verhaal. En nu staat we hier”, aldus Peter. Minder verneveling Stadsbakkerij de Bie is precies wat je verwacht van een stadsbakker. In de bakkerij met winkel is volop bedrijvigheid en met een winkel even verderop in het centrum, is er een grote afzetmarkt, zo horen wij van Peter en Jordy. “De zaken gaan goed. Jordy is mijn troonopvolger en gaat in de toekomst het stokje overnemen. Hij is een al topbakker en leert nu wat meer als een ondernemer te denken. Hij is ook volledig betrokken geweest in dit hele traject.” “We merkten hier in de bakkerij meteen dat we minder verneveling hadden en daardoor besparing konden realiseren. Daarbij is onze werkomgeving schoner en dat maakt het voor ons ook gezonder. We gaan hier echt voor kwaliteit en zijn geen spekkopers, zoals Peter dat ook altijd zegt. Daarbij heeft Ron alles waargemaakt wat hij belooft heeft. Wij zijn dus allemaal heel erg tevreden.” Jordy Reijnders, Rick van Zutphen, Ron Ossendrijver en Peter Jeukens

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4