NBT magazine nr1-2025 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Maaike Liebers (Media-adviseur) m.liebers@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsfeiten in bakkersland, heb ik een melding aanstaan via Google met de woorden bakker en brood. Daardoor zie ik over de gehele breedte van de online media wat er geschreven wordt over bakkers en brood. De afgelopen maanden zitten daar wel héél véél berichten tussen van bakkers die hun bakkersschort aan de spreekwoordelijke wilgen hangen of bakkers die overgenomen worden. Dat er veel aan de hand is op dit moment voor bakkers, zal voor niemand nieuws zijn. We weten allemaal dat er personeelsproblemen zijn, bakkers in loondienst uit de bakkerijen rennen om als zij-instromers een alternatieve carrière op te bouwen, en de animo van een nieuwe generatie om bakker te worden niet heel groot is. Dat zorgt voor uitdagingen in de bakkerij en voor innovatie. Want mede door automatisering kan een deel van de menselijke werkzaamheden vervangen worden. Eind januari was ik op het eerste event voor de bakkersbranche dat door Next Tech Food Factories werd geïnitieerd. Hoe ga je als bakkerij om met grote vraagstukken die op dit moment op jouw bord liggen? Wat kun je bijvoorbeeld doen aan de schaarste aan personeel met automatisering en digitalisering? Hoe is Artificial Intelligence (AI) in te zetten in het productieproces om nog effectiever, efficiënter en rendabeler te worden? En wat kan robotisering je opleveren? Het waren een paar belangrijke thema’s op dit event waarover ervaringsdeskundigen hun licht lieten schijnen. Daaruit kwamen zeer concrete voorbeelden van hoe je als bakker automatisering en digitalisering kan inzetten om handjes in de bakkerij te vervangen. Het zal niet bij deze ene bijeenkomst blijven vermoed ik. De zoektocht naar passende automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Dat zullen we ook gaan ervaren tijdens Bakkersvak, dat van 9 tot en met 11 maart plaatsvindt. Na twee jaar dus weer een vakbeurs voor de bakkersbranche in ons land en op het moment dat er ook écht behoefte is aan informatie. Qua timing kan het niet beter. En dan moet over bijna drie maanden ook iba nog plaatsvinden. Als bakker lijkt het mij toch fijn om te weten dat er genoeg georganiseerd wordt om je blikveld te verruimen en dat er oplossingen aangedragen worden. Colofon en De Visie Special BAKKERSVAK 2025 Coverstory Stadsbakkerij de Bie kiest bewust voor Dübör en de voordelen die de lossingsspecialist biedt nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Februari 2025 | 26e jaargang no.1 | Pr i j s € 10, 50 DE VISIE WAT KUN JE DOEN AAN DE SCHAARSTE AAN PERSONEEL MET AUTOMATISERING EN DIGITALISERING? Coen de Jager Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4