30 NBT MAGAZINE NR 1 2025 REPORTAGE Dat er veel hot topics spelen op dit moment in de bakkersbranche en zeker met het oog op de toekomst zullen jullie als ondernemers als geen ander weten. Schaalvergroting, efficiency, nieuwe wet- en regelgeving, energiebesparing realiseren en personeelstekorten; het is echt maar een greep uit de vele uitdagingen waar je als bakker mee te maken hebt. Maar hoe kun je die uitdagingen omzetten in mogelijkheden? Een van de redenen dat het bakkersevent op 23 januari bij het Food Tech Park in Helmond georganiseerd werd, was om inzicht te geven in de mogelijkheden die je als bakker hebt op het gebied van automatisering en digitalisering aan de hand van praktijkcases van ervaringsdeskundigen. Zo kwamen Lo Huls van Bolletje, Peter Boermans van ABB en Andries van der Werf van Van Wees Waalwijk aan het woord en gaf Hans van der Steen van Hygienic Design Network belangrijke uitleg over de wet- en regelgeving waarop je moet letten. Wat is Next Tech Food Factories? Allereerst is het goed om de rol van Next Tech Food Factories uit te lichten. In Next Tech Food Factories werken voedselverwerkende bedrijven, hightech leveranciers en machinebouwers samen aan het ontwikkelen, testen en implementeren van robotisering, kunstmatige intelligentie en andere slimme technologieën in voedselverwerking. Denk bijvoorbeeld aan cobots die zwaar of eentonig werk van mensen kunnen overnemen. Op deze manier helpen sleuteltechnologieën voedselverwerkers om de arbeidsomstandigheden in de fabriek te verbeteren, de arbeidsproductiviteit te vergroten én de bedrijfsvoering efficiënter en duurzamer in te richten. Meer met minder handen, maar ook met minder uitstoot. Beter dus voor mens, bedrijf én natuur. AgriFood Capital en Brainport Development Next Tech Food Factories is het programmabureau van AgriFood Capital en Brainport Development dat de toepassing van meer slimme technologieën in de voedselverwerkende industrie mogelijk maakt. Geavanceerde hightech systemen die voedselverwerkers helpen om efficiënter en duurzamer te opereren, met aandacht voor kwaliteit en voedselveiligheid. Ook dragen slimme technologieën bij aan betere arbeidsomstandigheden en een hogere arbeidsproductiviteit. Dirk van Ledden – de initiatiefnemer van het organiseren van het eerste bakkersevent – is verbonden vanuit Brainport Development N.V. aan Next Tech Food Factories. “Binnen Next Tech Food Factories bieden wij onder meer de mogelijkheid tot het uitvoeren van demonstratie-, test- en validatietrajecten in een van de testlocaties. Dit om een innovatie, van robotica en cameratechnologie tot aan digital twins en data interoperabiliteit, te toetsen op verschillende aspecten. Van technische haalbaarheid, juridische en organisatorische zaken tot financiële en sociale impact. Met als doel de kans op succesvolle toepassing, marktcreatie en economische impact te vergroten.” Bolletje Zoals gezegd was de opkomt groot. Meer dan 85 mensen waren aanwezig in Helmond om te horen wat er op dit moment al mogelijk is op het gebied van automatisering en digitalisering. Zeker de samenwerking tussen Bolletje en QING – de eerste praktijkcase die aan bod kwam – gaf de aanwezigen stof tot nadenken. De bakkerij van de toekomst: hoe ziet die eruit? Bij Bolletje zijn ze er 'as we speak' volop mee bezig en ze hebben ook al de eerste stappen gezet naar een nagenoeg autonoom draaiende bakkerij, onder supervisie nog steeds van mensen met verstand van het proces. “Wij zijn al twee jaar volop bezig met automatisering binnen ons productieproces”, zo vertelt Lo Huls (Operationeel Directeur bij Bolletje) onder meer. “De veranderingen op de arbeidsmarkt en wetgeving dwingen ons daartoe.” In Nederland heeft Bolletje twee productielocaties – in Almelo en Heerde – en daar produceert het bedrijf private label en eigen label producten, waarvan de bekendste natuurlijk het beschuit is. “We hebben te maken met een verouderde productielocatie -lijnen, waarin we investeren om het te vernieuwen, onder meer om energiebesparing op te leveren. Ook kunnen we fte’s besparen door implementering van nieuwe technieken, zonder dat het consequenties heeft voor het product. We willen het product natuurlijk nog beter maken en zodoende hebben we gekozen om te automatiseren ná het deegproces. Daarvoor hebben we een samenwerking met Bram de Vrught en QING.” QING, specialist in AI-gedreven automatiseringsoplossingen zoals kwaliteitscontrole, sorteren en processing, heeft Bolletje verder geholpen. Er zijn grote stappen gezet in het efficiënter produceren en daarin gaat in de toekomst nog veel meer gebeuren. “AI is een hot topic maar hoe ga je dat inzetten in de industrie? Het is niet een kwestie van zomaar doen, want er komt veel bij kijken. Het vergt een andere mindset en wellicht wel een aanpassing van je business case. Wij hebben bij Bolletje in ieder geval het hele productieproces goed doorlopen. Je moet een goed inzicht hebben in het proces én meten binnen dat proces. Deze procesdata kan dan gekoppeld worden aan productdata en van daaruit kun je stappen maken.” Een van de manieren waarop AI ingezet wordt bij Bolletje is door te voorspellen waar de focus het beste te leggen is binnen het grote assortiment en of het kostentechnisch interessant is om een bepaald product nog te maken. Een andere manier waarop AI ingezet kan worden, is kwaliteitscontrole. “Dat doen wij
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4