LSBL investeert
in vakmanschap
mét vakmanschap
Het bestaan van LSBL heeft natuurlijk alles
te maken met de behoefte uit de bran-
che en de zoektocht naar gedegen opge-
leid personeel is groot. Met de constante
stroom aan ontwikkelingen – vooral bin-
nen de industriële bakkerijen – wordt er
wat anders gevraagd van werknemers. Een
operator heeft binnen een industriële bak-
kerij een zeer belangrijke taak. Om hem
of haar optimaal voor te bereiden op alles
wat er bij komt kijken, biedt LSBL trainin-
gen op maat aan. “Alle opleidingsvragen
die bij een bedrijf aan de orde komen bin-
nen voedingsmiddelenindustrie willen wij
kunnen beantwoorden. De kern is vakspe-
cifieke trainingen geven”, zo citeren wij
Gerrit de Jonge.
Externe expertise
Geheel in eigen beheer ontwikkelt LSBL
alle opleidingsprogramma’s. “Dat doen
wij in samenwerking met professionals
uit de branche. Dus we maken gebruik
van externe expertise van specialisten. We
hebben geen leraren in dienst, maar we
huren freelancers in. Het gaat ons om
het adequaat beheersen van een bepaald
vakgebied”, aldus Gerrit, die zelf als consu-
lent-leraar in 1985 is begonnen bij LSBL. Nu
traint hij veel disciplines van de voedings-
industrie en coördineert diverse projecten.
Procesbeheersing
Sinds 2006 werkt Gerrit samen met
Harry van der Sluijs. “Ik heb HAS
Levensmiddelentechnologie gecombi-
neerd met een tweedegraadsopleiding.
Verder heb ik drie jaar praktijkervaring
opgedaan bij diverse bedrijven. Vervolgens
ben ik bij LSBL aan de slag gegaan. Mijn
LSBL is als privaat opleider bin-
nen de bakkersbranche een begrip.
LSBL komt voort uit de Landelijke
Stichting
Beroepsopleiding
Levensmiddelenindustrie en werd in
1965 opgericht als opleidingsinstituut
voor het leerlingwezen voor de levens-
middelen-, dranken- en genotmidde-
lensectoren. Door de jaren heen is er
heel veel veranderd in de manier van
opleiden, veranderingen waar LSBL altijd
vakkundig op in wist te spelen. Sinds
1999 is LSBL in handen van Gerrit de
Jonge (hij nam destijds LSBL Services
over samen met Jasper Keuker). In 2006
kreeg hij ondersteuning van Harry van
der Sluijs en Harry is sinds 2010 mede-
eigenaar van LSBL. De redactie van NBT
Magazine trad in gesprek met beide
heren om erachter te komen waar de
kracht van LSBL ligt, want na vijftig
jaar is het bedrijf nog steeds één van
de vooraanstaande opleiders binnen de
voedingsbranche.
“Wij zijn één van de weinige aanbieders van deze opleidin-
gen binnen de bakkersbranche en zorgen voor instroom
van gekwalificeerd personeel met de juiste bagage”
NBT
magazine
8
LSBL
LSBL
LSBL
▴
Gerrit de Jonge en Harry van der Sluijs