NBT
magazine
N
9
LSBL
LSBL
LSBL
hart is door de jaren heen gaan kloppen
voor ‘operations’ en ‘learning & develop-
ment’, maar ik heb ook wel degelijk gevoel
bij een deeg, doordat ik in mijn jeugd
jarenlang heb gewerkt in een bakkerij.
In de industrie hebben heel veel mensen
gevoel voor deeg, maar niet zozeer voor
procesbeheersing. Er is veel betrokkenheid
bij het product, maar het gevoel voor het
sturen van het hele proces is lastiger. Dat is
iets waar wij als LSBL proberen te helpen.
Wij proberen mensen rationeler te laten
denken.”
Output
Onderlinge communicatie is een heikel
punt in elk proces. “Dat is dan ook iets
waar wij als opleider op hameren. Gooi je
kaarten op tafel en bespreek waarom je
iets doet. Mensen draaien vaak met per-
soonlijke instellingen hun diensten, waar-
door er dus geen uniformiteit komt in het
eindproduct of binnen het productiepro-
ces. Het gaat erom dat wij het proces eerst
goed inzichtelijk krijgen, voordat we met
de mensen aan het werk gaat. De juiste
output creëren: dat is het uiteindelijke
doel.”
Thema’s
De opleidingen die LSBL aanbiedt, zijn
geijkt op het begeleiden en ontwikkelen
van vakmensen zodat ze goede opera-
tors worden. Met een gedegen opleiding
ontwikkelt een operator fundamentele
kennis, praktisch inzicht en vaardigheden
in grondstoffen, de producteigenschap-
pen, de werking van procesapparatuur
en de invloed van procesparameters op
de productkwaliteit. Het resultaat is dat
de operator de spil van het bedrijf wordt.
LSBL biedt alle opleidingen in thema’s
aan. “We beginnen met procesbeheersing.
Vervolgens gaan we dieper in op speciali-
satie. Het derde thema waar we op ingaan
is operationeel excelleren. Alles om de out-
put aan het einde van de lijn te verhogen.”
De start van elk opleidingstraject start met
een opleidingsvraag. “Bedrijven komen bij
ons met een vraag en dan gaan we bespre-
ken wat er bereikt moet worden. Je gaat in
gesprek en het vertrekpunt is bijvoorbeeld
een training op het gebied van voedselvei-
ligheid. Wat moet er veranderd worden?
Wij gaan met de concrete vraag aan de
slag om een training samen te stellen.”
Traject
Afhankelijk van de gewenste opleidings-
behoefte is het aantal dagdelen voor
uitvoering van de opleiding vastgesteld.
“De vakopleiding start met voorbereiding,
waarin de trainer zich een beeld vormt van
de opleidingsbehoefte en dit verwerkt tot
een definitieve opleidingsinhoud en -vorm.
Tijdens de opleiding wordt de bakkerij-
industrie in het algemeen besproken. De
deelnemer herkent grondstofeigenschap-
pen en begrijpt welke invloed die hebben
op het proces en het product. Hij leert
met welke variabelen deze eigenschappen
kunnen worden gestuurd. Ook besteden
we aandacht aan deeggrondstoffen en
vulling grondstoffen, procestechnologie,
deegbereiding en productbeoordeling.
Dit behandelen we op een technologisch
inhoudelijk niveau. De vakopleiding bak-
kerij kan gedifferentieerd worden naar
bijvoorbeeld brood op productniveau zoals
roggebrood of beschuit. Kwaliteit en tech-
nische inzicht en vaardigheid maken ook
onderdeel uit van de vakopleiding. Aan
het eind vindt een praktijktoetsing plaats.
Op basis van toetsing ontvangt de deelne-
mer een certificaat.”
Wat Gerrit en Harry zien, is dat er een
ander soort bakker opgeleid dient te wor-
den. “Er wordt in de huidige markt een
andere bakker gevraagd, dan de bakkers
die momenteel worden opgeleid. Denk
aan een meer industriële bakker, in plaats
van ambachtelijke bakker. Onze expertise
ligt op dat gebied. Wij zijn één van de
weinige aanbieders van deze opleidingen
binnen de bakkersbranche en zorgen voor
instroom van gekwalificeerd personeel
met de juiste bagage.”
Meer informatie:
LSBL Services
Tel. +31 (0)318 696999
www.lsbl.nl http://www.lsbl.nl/Vakopleiding-bakkerij