Previous Page  9 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 44 Next Page
Page Background

NBT

magazine

N

9

LSBL

LSBL

LSBL

hart is door de jaren heen gaan kloppen

voor ‘operations’ en ‘learning & develop-

ment’, maar ik heb ook wel degelijk gevoel

bij een deeg, doordat ik in mijn jeugd

jarenlang heb gewerkt in een bakkerij.

In de industrie hebben heel veel mensen

gevoel voor deeg, maar niet zozeer voor

procesbeheersing. Er is veel betrokkenheid

bij het product, maar het gevoel voor het

sturen van het hele proces is lastiger. Dat is

iets waar wij als LSBL proberen te helpen.

Wij proberen mensen rationeler te laten

denken.”

Output

Onderlinge communicatie is een heikel

punt in elk proces. “Dat is dan ook iets

waar wij als opleider op hameren. Gooi je

kaarten op tafel en bespreek waarom je

iets doet. Mensen draaien vaak met per-

soonlijke instellingen hun diensten, waar-

door er dus geen uniformiteit komt in het

eindproduct of binnen het productiepro-

ces. Het gaat erom dat wij het proces eerst

goed inzichtelijk krijgen, voordat we met

de mensen aan het werk gaat. De juiste

output creëren: dat is het uiteindelijke

doel.”

Thema’s

De opleidingen die LSBL aanbiedt, zijn

geijkt op het begeleiden en ontwikkelen

van vakmensen zodat ze goede opera-

tors worden. Met een gedegen opleiding

ontwikkelt een operator fundamentele

kennis, praktisch inzicht en vaardigheden

in grondstoffen, de producteigenschap-

pen, de werking van procesapparatuur

en de invloed van procesparameters op

de productkwaliteit. Het resultaat is dat

de operator de spil van het bedrijf wordt.

LSBL biedt alle opleidingen in thema’s

aan. “We beginnen met procesbeheersing.

Vervolgens gaan we dieper in op speciali-

satie. Het derde thema waar we op ingaan

is operationeel excelleren. Alles om de out-

put aan het einde van de lijn te verhogen.”

De start van elk opleidingstraject start met

een opleidingsvraag. “Bedrijven komen bij

ons met een vraag en dan gaan we bespre-

ken wat er bereikt moet worden. Je gaat in

gesprek en het vertrekpunt is bijvoorbeeld

een training op het gebied van voedselvei-

ligheid. Wat moet er veranderd worden?

Wij gaan met de concrete vraag aan de

slag om een training samen te stellen.”

Traject

Afhankelijk van de gewenste opleidings-

behoefte is het aantal dagdelen voor

uitvoering van de opleiding vastgesteld.

“De vakopleiding start met voorbereiding,

waarin de trainer zich een beeld vormt van

de opleidingsbehoefte en dit verwerkt tot

een definitieve opleidingsinhoud en -vorm.

Tijdens de opleiding wordt de bakkerij-

industrie in het algemeen besproken. De

deelnemer herkent grondstofeigenschap-

pen en begrijpt welke invloed die hebben

op het proces en het product. Hij leert

met welke variabelen deze eigenschappen

kunnen worden gestuurd. Ook besteden

we aandacht aan deeggrondstoffen en

vulling grondstoffen, procestechnologie,

deegbereiding en productbeoordeling.

Dit behandelen we op een technologisch

inhoudelijk niveau. De vakopleiding bak-

kerij kan gedifferentieerd worden naar

bijvoorbeeld brood op productniveau zoals

roggebrood of beschuit. Kwaliteit en tech-

nische inzicht en vaardigheid maken ook

onderdeel uit van de vakopleiding. Aan

het eind vindt een praktijktoetsing plaats.

Op basis van toetsing ontvangt de deelne-

mer een certificaat.”

Wat Gerrit en Harry zien, is dat er een

ander soort bakker opgeleid dient te wor-

den. “Er wordt in de huidige markt een

andere bakker gevraagd, dan de bakkers

die momenteel worden opgeleid. Denk

aan een meer industriële bakker, in plaats

van ambachtelijke bakker. Onze expertise

ligt op dat gebied. Wij zijn één van de

weinige aanbieders van deze opleidingen

binnen de bakkersbranche en zorgen voor

instroom van gekwalificeerd personeel

met de juiste bagage.”

Meer informatie:

LSBL Services

Tel. +31 (0)318 696999

www.lsbl.nl http://www.lsbl.nl/Vakopleiding-bakkerij