C
O L O F O N
E N
D
E
V
I S I E
Vakblad voor de totale bakkersbranche.
Verantwoordelijke uitgever Nederland:
GPmedia BV
Van Schaeck Mathonsingel 8
6512 AP Nijmegen, The Netherlands
Telefoon: +31 (0)24 3 246146
E-mail:
info@gpmedia.nlInternet:
www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.bizVerantwoordelijke uitgever België:
De Mey Micheline
Eekhoutdriesstraat 67
9041 OOSTAKKER (B)
Uitgever:
Peter Peeters
Redactie:
Coen de Jager (hoofdredacteur)
c.dejager@gpmedia.nlAdvertentieverkoop:
GPmedia BV
Verkoopleider: Gerdo van de Peppel
g.peppel@gpmedia.nlMedia-adviseurs:
Bert de Vries,
b.devries@gpmedia.nlEmiel Bruning,
e.bruning@gpmedia.nlAlle orders worden afgesloten en uit-
gevoerd conform de Regelingen voor het
Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie
van de Arrondissementsrechtbanken en bij
de Kamers van Koophandel.
NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk.
Dit betekent dat de oplage is
gegarandeerd en gecontroleerd.
Abonnementen:
www.gpmedia.nlof via
info@gpmedia.nlPer jaar in Nederland € 24,-
(excl. 6% BTW)
Losse verkoop
€ 5,70
Het abonnement kan elk gewenst
moment ingaan.
Vormgeving:
Studio Intensive
Telefoon: +31 (0)24 3 246140
info@studio-intensive.com www.studio-intensive.comDruk:
Geers Offset (België)
ISSN:
1872-9363
© Copyright 2016
Niets uit deze uitgave mag worden ver-
veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door
middel van druk, fotokopie microfilm of
welke andere wijze dan ook, zonder voor-
afgaande toestemming van de uitgever.
NBT Magazine besteedt de grootst moge-
lijke aandacht aan de juistheid van de
informatie die in het vaktijdschrift wordt
opgenomen. Fouten zijn echter niet vol-
ledig uit te sluiten. De uitgever en de
auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze
verantwoordelijk voor schade, van welke
aard ook, die is ontstaan als gevolg van
handelingen en/of beslissingen die geba-
seerd zijn op de bedoelde informatie.
TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170)
Vakblad voor de totale bakkersbranche
|
Mei 2016
|
17e jaargang no.2
|
Prijs
€
10,50
GRONDSTOFFEN
&
Bakkerij-
inrichting
nbt magazine
TREIF & HTI
‘PASSION FOR
FOOD CUTTING’
De nieuwe ‘Schijf van Vijf’ werd met veel bombarie op 22 maart gepresenteerd. Alle
voedingsdeskundigen kwamen aan het woord en in de media was er volop aandacht
voor de nieuwe ‘Schijf van Vijf’. Mijn aandacht werd vooral getrokken door een artikel
in het Algemeen Dagblad met de titel ‘Schijf van 5: wég met die berg boterhammen’.
Ik dacht ‘daar gaan we weer’. Wederom een aanval op brood. Na het lezen van het
artikel bleek al snel dat de kop ongenuanceerd en veel te overdreven was. Wat aange-
geven wordt, is namelijk dat de hoeveelheid boterhammen die de Schijf propageerde,
erg veel en erg Nederlands was. Het aantal aanbevolen boterhammen is dan ook
verlaagd naar vijf tot acht. De aanbeveling van het aantal sneetjes brood verschilt
echter per persoon.
Volgens het Voedingscentrum is het eten van volkorenbrood en andere volkoren-
producten een makkelijke manier om elke dag vezels, ijzer, jodium en B-vitamines
binnen te krijgen. Ook geeft het Voedingscentrum aan dat je met drie volkoren boter-
hammen per dag het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en
darmkanker verkleint. Wat nou ‘weg met die berg boterhammen’. Eens te meer blijkt
dat het makkelijk scoren is met het aanvallen van het eten van brood. Mensen willen
graag horen dat ze kunnen afvallen of iets dergelijks door minder brood te eten.
Ik heb de online tool ingevuld op de site van het Voedingscentrum en voor mij (man
van 32 jaar) blijkt dat ik dagelijks 250 gram groente, twee stuks fruit, zes tot acht
bruine/volkoren boterhammen, vier tot vijf opscheplepels volkoren graanproducten of
kleine aardappelen, één portie vis, peulvruchten of vlees, 25 gram ongezouten noten,
twee tot drie porties zuivel, 40 gram kaas, 65 gram smeer- en bereidingsvetten moet
eten en 1,5 tot 2 liter vocht moet drinken.
Wat betreft de boterhammen kom ik er wel aan. De rest haal ik met moeite, maar
zondigen zit er niet meer in. In het artikel in het AD las ik namelijk ook het volgende:
‘70 procent van onze energie wordt geleverd door voedingsmiddelen die niet in de
Schijf van Vijf staan, zoals snoep, snacks, sauzen, sappen en zoet broodbeleg. Om fit
te blijven, mag dat maar 15 procent zijn. Dat betekent per dag niet meer dan drie tot
vijf 'kleine zondes' zoals een plak ham of een koekje. 'Grote zondes' (een croissant,
gebakje of zakje chips) die helemaal geen voedingsmiddelen bevatten uit de Schijf van
Vijf, mogen maximaal drie keer per week’. Daar ga ik al. Met in het weekend een lek-
ker croissantje bij het ontbijt en zaterdagmiddag een saucijzenbroodje, mag ik de rest
van de week al niks meer. Ik
compenseer het maar met lek-
ker veel sporten, zodat ik kan
blijven eten wat ik wil. Want
zondigen hoort er bij, zeker als
je al het lekkers ziet dat er bij
de bakker te krijgen is…
Veel leesplezier met deze nieu-
we uitgave van NBT Magazine!
Hoofdredacteur NBT Magazine
c.dejager@gpmedia.nlDe Visie
Coen de Jager
NB T M
A G A Z I N E
N R
2 2 0 1 6 3
WAT NOU ‘WEG MET DIE
BERG BOTERHAMMEN’