Previous Page  3 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 44 Next Page
Page Background

C

O L O F O N

E N

D

E

V

I S I E

Vakblad voor de totale bakkersbranche.

Verantwoordelijke uitgever Nederland:

GPmedia BV

Van Schaeck Mathonsingel 8

6512 AP Nijmegen, The Netherlands

Telefoon: +31 (0)24 3 246146

E-mail:

info@gpmedia.nl

Internet:

www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz

Verantwoordelijke uitgever België:

De Mey Micheline

Eekhoutdriesstraat 67

9041 OOSTAKKER (B)

Uitgever:

Peter Peeters

Redactie:

Coen de Jager (hoofdredacteur)

c.dejager@gpmedia.nl

Advertentieverkoop:

GPmedia BV

Verkoopleider: Gerdo van de Peppel

g.peppel@gpmedia.nl

Media-adviseurs:

Bert de Vries,

b.devries@gpmedia.nl

Emiel Bruning,

e.bruning@gpmedia.nl

Alle orders worden afgesloten en uit-

gevoerd conform de Regelingen voor het

Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie

van de Arrondissementsrechtbanken en bij

de Kamers van Koophandel.

NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk.

Dit betekent dat de oplage is

gegarandeerd en gecontroleerd.

Abonnementen:

www.gpmedia.nl

of via

info@gpmedia.nl

Per jaar in Nederland € 24,-

(excl. 6% BTW)

Losse verkoop

€ 5,70

Het abonnement kan elk gewenst

moment ingaan.

Vormgeving:

Studio Intensive

Telefoon: +31 (0)24 3 246140

info@studio-intensive.com www.studio-intensive.com

Druk:

Geers Offset (België)

ISSN:

1872-9363

© Copyright 2016

Niets uit deze uitgave mag worden ver-

veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door

middel van druk, fotokopie microfilm of

welke andere wijze dan ook, zonder voor-

afgaande toestemming van de uitgever.

NBT Magazine besteedt de grootst moge-

lijke aandacht aan de juistheid van de

informatie die in het vaktijdschrift wordt

opgenomen. Fouten zijn echter niet vol-

ledig uit te sluiten. De uitgever en de

auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze

verantwoordelijk voor schade, van welke

aard ook, die is ontstaan als gevolg van

handelingen en/of beslissingen die geba-

seerd zijn op de bedoelde informatie.

TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170)

Vakblad voor de totale bakkersbranche

|

Mei 2016

|

17e jaargang no.2

|

Prijs

10,50

GRONDSTOFFEN

&

Bakkerij-

inrichting

nbt magazine

TREIF & HTI

‘PASSION FOR

FOOD CUTTING’

De nieuwe ‘Schijf van Vijf’ werd met veel bombarie op 22 maart gepresenteerd. Alle

voedingsdeskundigen kwamen aan het woord en in de media was er volop aandacht

voor de nieuwe ‘Schijf van Vijf’. Mijn aandacht werd vooral getrokken door een artikel

in het Algemeen Dagblad met de titel ‘Schijf van 5: wég met die berg boterhammen’.

Ik dacht ‘daar gaan we weer’. Wederom een aanval op brood. Na het lezen van het

artikel bleek al snel dat de kop ongenuanceerd en veel te overdreven was. Wat aange-

geven wordt, is namelijk dat de hoeveelheid boterhammen die de Schijf propageerde,

erg veel en erg Nederlands was. Het aantal aanbevolen boterhammen is dan ook

verlaagd naar vijf tot acht. De aanbeveling van het aantal sneetjes brood verschilt

echter per persoon.

Volgens het Voedingscentrum is het eten van volkorenbrood en andere volkoren-

producten een makkelijke manier om elke dag vezels, ijzer, jodium en B-vitamines

binnen te krijgen. Ook geeft het Voedingscentrum aan dat je met drie volkoren boter-

hammen per dag het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en

darmkanker verkleint. Wat nou ‘weg met die berg boterhammen’. Eens te meer blijkt

dat het makkelijk scoren is met het aanvallen van het eten van brood. Mensen willen

graag horen dat ze kunnen afvallen of iets dergelijks door minder brood te eten.

Ik heb de online tool ingevuld op de site van het Voedingscentrum en voor mij (man

van 32 jaar) blijkt dat ik dagelijks 250 gram groente, twee stuks fruit, zes tot acht

bruine/volkoren boterhammen, vier tot vijf opscheplepels volkoren graanproducten of

kleine aardappelen, één portie vis, peulvruchten of vlees, 25 gram ongezouten noten,

twee tot drie porties zuivel, 40 gram kaas, 65 gram smeer- en bereidingsvetten moet

eten en 1,5 tot 2 liter vocht moet drinken.

Wat betreft de boterhammen kom ik er wel aan. De rest haal ik met moeite, maar

zondigen zit er niet meer in. In het artikel in het AD las ik namelijk ook het volgende:

‘70 procent van onze energie wordt geleverd door voedingsmiddelen die niet in de

Schijf van Vijf staan, zoals snoep, snacks, sauzen, sappen en zoet broodbeleg. Om fit

te blijven, mag dat maar 15 procent zijn. Dat betekent per dag niet meer dan drie tot

vijf 'kleine zondes' zoals een plak ham of een koekje. 'Grote zondes' (een croissant,

gebakje of zakje chips) die helemaal geen voedingsmiddelen bevatten uit de Schijf van

Vijf, mogen maximaal drie keer per week’. Daar ga ik al. Met in het weekend een lek-

ker croissantje bij het ontbijt en zaterdagmiddag een saucijzenbroodje, mag ik de rest

van de week al niks meer. Ik

compenseer het maar met lek-

ker veel sporten, zodat ik kan

blijven eten wat ik wil. Want

zondigen hoort er bij, zeker als

je al het lekkers ziet dat er bij

de bakker te krijgen is…

Veel leesplezier met deze nieu-

we uitgave van NBT Magazine!

Hoofdredacteur NBT Magazine

c.dejager@gpmedia.nl

De Visie

Coen de Jager

NB T M

A G A Z I N E

N R

2 2 0 1 6 3

WAT NOU ‘WEG MET DIE

BERG BOTERHAMMEN’