NBT Magazine nr2-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 1 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Lisan van den Bosch (Media-adviseur) l.bosch@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitge- voerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2021 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de bakkersbranche is volop in beweging. Het afgelopen jaar heeft er ondanks het feit dat bakkers en supermarkten als primaire retailkanalen de deuren geopend mochten houden toch ook voor gezorgd dat er terughoudendheid was. De onzekerheid van ‘wat als’ hield bakkers van alle geledin- gen en grootte toch ook in de macht, maar dat lijkt nu definitief plaats gemaakt te hebben voor een niet aflatend optimisme en investeringsbereidheid. Ik las laats ergens in een interview van een prominent zakenman, dat je moet investeren als het bloed door de straten vloeit. Met andere woorden: als anderen het te zwaar hebben en omvallen, moet je durven geld te inves- teren in je onderneming. Dat lijkt in onze branche niet aan dovemans oren gericht, want we zien de laatste tijd weer veel projecten voorbij komen waar toch flink voor geïnvesteerd moet worden. Maar dat er flinke klappen zijn gevallen her en der, staat vast. Uit recente cijfers blijkt dat de thuisconsumptie van brood in 2020 steeg met 1,5%. Daarentegen daalde het volu- me out-of-home met maar liefst 37,6% door het sluiten van horeca en catering. Overall daalde het totale broodvo- lume in Nederland over 2020 met 5,5%. Bakkers en bakkerijen die leveren aan horeca en catering kwamen door het wegvallen van hun afname in de problemen, maar juist door het sluiten van die horeca, is de ambachtelijke bakker, met een volumegroei van 10,0% in de in-home markt, de grote winnaar van 2020 geworden en zit op basis van volume nu voor het derde jaar op rij in de plus. Ook supermarkten zagen het broodvolume in 2020 stijgen, hetzij beperkt (+ 0,7%). Het verschil in de branche is dus groot, maar wat wel als een paal boven water staat, is dat de consument digitaler is geworden. Hadden we ooit geloofd dat de consument online zijn brood zou bestellen om te laten bezorgen de volgende dag? Het is nu meer aan de hand dan ooit, en daar zien actieve ondernemers dan ook brood in. Lees daarom het verhaal van Paul Berntsen. De afgelopen tijd ben ik gelukkig weer veelvuldig op pad geweest voor de artikelen die u verder in deze uitgave van NBT Magazine vindt. Ik ben zodoende bij verschillende bakkerijen op bezoek geweest waar automatisering en het optimaliseren van processen leidend is. Zoals gezegd is onze branche volop in beweging, letterlijk. Van automatisering tot digitalisering. Industrie 4.0 is dichterbij dan ooit en dat is de rode draad in deze prachtige nieuwe uitgave. C o l o f o n e n D e V i s i e De Visie nbt magazine TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | April 2021 | 22e jaargang no.2 | Prijs € 10,50 Special AUTOMATISEREN& VERPAKKINGSMACHINES COVERSTORY TECHNOLOGY UNLIMITED ONTZORGT HAAR KLANTEN OP ALLE MOGELIJKE MANIEREN Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl “VAN AUTOMATISERING TOT DIGITALISERING. INDUSTRIE 4.0 IS DICHTERBIJ DAN OOIT”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4