NBT Magazine nr2-2021 Online

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 1 35 - en dan moet je efficiënt en effectief produceren. Het inpakken gebeurde voorheen nog voornamelijk met de hand, en als we onze productie van deze producten zouden opschalen, konden ze dat aan de inpakkant nooit aan. Daarom hebben we als eerste gekeken naar het automatiseren door middel van een inpaklijn.” REFERENTIES Roy Hofstee – van Ulma Packaging – werd benaderd om zijn verhaal te komen presenteren en te laten zien wat hij kon betekenen voor Bakkerij Koenen. “Naar aanleiding van onze eerdere projecten bij Bakkerij ’t Kraayennest en Cakebakkerij van der Spoel is Arjan bij ons terecht gekomen, zo heb ik begrepen. De vraag was of ze Bakkerij Koenen met onze flowpacker het proces konden automatiseren, maar wel met de eis dat het ambachtelijke karakter van de producten gewaarborgd bleef. Juist op dat gebied bieden de flowpackers meerwaarde, want met de transparante toefzak laat je het product nog beter tot zijn recht komen in het schap. Door onze nauwe samenwerking met HOBA konden we tevens op deze lijn een sluitsysteem integreren, waardoor Bakkerij Koenen helemaal ontzorgd is.” BEGELEIDING Bijna twee jaar geleden legde Bakkerij Koenen het vraagstuk rondom de automatisering van het inpakproces bij Ulma neer en ze kregen eerst de beschikking over een ‘leen machine’. Sinds vorig jaar werken de mensen van Bakkerij Koenen met de nieuwe flowpacker. “We hebben in het keuzetraject duidelijk aangegeven waar onze behoefte vooral ligt en dat is een gedegen begeleiding. Omdat dit voor ons als ambachtelijke bakker ook allemaal nieuw is, wilden we graag goed ondersteund worden. Dat betekent in dit geval stap voor stap training en begeleiding totdat we helemaal naar tevredenheid konden werken met de flowpacker. Gelukkig is dat sowieso de werkwijze van Ulma. Verder ervaren wij het als zeer prettig dat de lijnen kort zijn en Ulma zich heel flexibel ten aanzien van ons opstelt. Als we een vraag of verzoek hebben, komt er snel antwoord en worden we snel geholpen. Zo kunnen wij ook weer snel verder en zijn wij weer flexibel ten opzichte van onze klanten.” GROTE VERANDERING Nu ze bij Bakkerij Koenen een jaar werken met de flowpacker, durft Arjan te zeggen dat ze het redelijk onder de knie hebben. “Het is natuurlijk een grote verandering en dat vergt wat van onze mensen. In het begin verdiepte ik mij vooral in de werking en besturing van de flowpacker, maar daardoor werd de machine eigenlijk te weinig gebruikt. Je moet de mensen echt meenemen in het verhaal en de mogelijkheden. Dat is gebeurd onder de begeleiding van Ulma en stapje voor stapje leren we weer meer. Er kan zoveel met de flowpacker, maar eerst moet je de basis goed onder de knie krijgen. Dat is nu wel het geval bij ons en dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor de andere mensen die ermee moeten werken.” TIJDBESPARING “We zijn dan ook heel tevreden met hoe de machine werkt, hij gaat als een tierelier”, vervolgt Arjan. “We gebruiken hem nog lang niet optimaal, maar als we grote charges draaien zoals nu vlak voor Pasen waar we veel afzet in het retailkanaal en voor collega-bakkers hebben met bijvoorbeeld Paasstollen, dan kunnen we de productie heel goed bijbenen. Ik denk zelfs dat de flowpacker meer aan kan per uur dan wij kunnen produceren. Het levert dus echt tijdbesparing op. Om je een voorbeeld te geven: waar we voorheen voor onze roggeknar ongeveer drie uur bezig waren met inpakken met de hand, kost ons dat nu met de flowpacker twintig minuten. Daardoor kun je veel efficiënter en ook grotere charges produceren. Je kunt je planning erop afstemmen.” RETAILWAARDIGE VERPAKKING Over de kwaliteit van de verpakkingen is Arjan ook meer dan tevreden. “Door de toefzakken te gebruiken, behouden we zoals gezegd de ambachtelijke uitstraling, maar voor het retailkanaal is dat echt een meerwaarde. Het verpakte product ziet er prachtig en retailwaardig uit. We merken het ook aan de groei in omzet en de vraag van afnemers. Ze weten ons steeds beter te vinden. We doen zelf ook meer om ons te profileren, maar dat draagt allemaal bij aan de verdere groei van onze organisatie. Op het gebied van toeleveringen aan het derde kanaal kunnen we grote stappen zetten en de flowpacker van Ulma en het geïntegreerde sluitsysteem van HOBA dragen daar echt aan bij.” TERUGVERDIENTIJD Arjan denkt dat het voor veel meer ambachtelijke bakkers interessant kan zijn om het inpakproces middels een flowpacker te automatiseren. “Je bent snel geneigd te zeggen ‘dat is niks voor mij’, of ‘dat is te duur’, terwijl je moet kijken wat het je oplevert en wat de terugverdientijd is. Ik denk dat wij deze investering binnen vijf jaar hebben terugverdiend en daarbij de mogelijkheid creëren om ja te zeggen tegen grote partijen om onze producten te leveren. Onder aan de streep moet het iets opleveren natuurlijk, maar het is echt goed om te kijken of deze manier van automatisering binnen je proces past. Wij hebben nu op deze manier de eerste stap gezet. De oude generatie stond bij ons hiervoor open en heeft de nieuwe generatie de ruimte gegeven om het te realiseren. Als het dan zijn vruchten afwerpt is dat geweldig. De volgende stap is het verder automatiseren van onze softwaresystemen en ik begrijp dat Ulma ook bezig is met een digitaal portaal waardoor je nog meer data vergaart uit de lijn en je inzichtelijk hebt wat er realtime gebeurt. Meten is weten, dus daar zijn wij blij mee. Automatisering is ook voor ambachtelijke bakkers – wat wij zijn en blijven – een mogelijkheid om verdere groei te realiseren, zonder dat je concessies doet in je kwaliteit. Sterker nog, door op deze manier te werken geven we onze producten alleen maar meer uitstraling mee.” Meer informatie: ULMA Packaging Tel. + 31 (0)345 623800 www.ulmapackaging.nl Arjan Koenen en Roy Hofstee

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4