NBT Magazine nr 2 2022

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 2 19 derde kanaal, de winkeldames blijven hier en het assortiment blijft nagenoeg hetzelfde. Dat kan natuurlijk nog wel verruimd worden, net zoals sommige specialiteiten van hier ook in onze twaalf andere winkels verkocht kunnen worden. De naam Berntsen blijft tevens op de pui staan. Iedereen hier kent Paul Berntsen en het heeft geen nut om dan Koenen op de gevel te zetten.” WERKWIJZE Paul Koenen komt nog even terug op de manier van werken. “Bij ons werken de bakkers ’s nachts, maar we hebben wel een vierdaagse werkweek. Per dag werken de bakkers negen en een half uur en zijn zodoende verantwoordelijk voor de volledige productie. Geen overdrachten, maar duidelijkheid. Iedere bakker heeft ook zijn eigen specialiteit en verantwoordelijkheid. De ovenist heeft als topprioriteit de oven en niks anders. Dat is bij Berntsen als een kleinere ambachtelijke bakker anders. Als de bakker hier de spullen in de oven heeft staan, gaat hij helpen inpakken. Maar we zijn heel blij dat we de geweldige bakkers en winkeldames erbij krijgen. Goed personeel is schaars tegenwoordig, maar dat is een branchebreed probleem.” ZEKERHEID “Voor ons was het ook wel belangrijk dat degene die het over zou nemen, ons personeel zekerheid kon bieden. We willen de mensen met wie we zo lang hebben gewerkt goed achterlaten. Met Bakkerij Koenen is dat zeker het geval. We denken over heel veel dingen hetzelfde. We hebben onze mensen in een vroeg stadium ook op de hoogte gebracht van de overname, samen met de familie Koenen. Ik heb onze kant van het verhaal toegelicht en Paul en Arjan het verhaal van Koenen en hoe ze de toekomst zien. Het nieuws dat wij gingen stoppen kwam als een schok voor velen, maar door het verhaal van Paul en Arjan zagen ze ook al snel dat het goed zou komen.” WEBSHOP Naast de bakkerij en de winkel, wordt dus ook de webshop brood-shop.nl overgenomen door Koenen. Paul Koenen: “De online verkoop heeft de afgelopen jaren echt een vlucht genomen, ook bij ons. We gaan daar wel het een en ander aanpassen, zoals de tijd tot wanneer mensen kunnen bestellen om het de volgende dag in huis te hebben. Dat is wat te ruim op dit moment. Paul is daar iets te klantgericht in. Dat doen we ook om de bakkers en winkeldames meer rust te geven. Ze waren ook allemaal eensgezind toen het verteld werd: ‘hé hé, eindelijk’, zeiden ze allemaal.” “ Het was ook wat uit de hand gelopen inderdaad”, zo geeft Paul Berntsen toe. “Mirjam zat regelmatig tot 23 uur de bestellingen door te nemen. Maar binnenkort hoeft dat dus niet”, zo sorteert Paul al voort op 1 juni, de datum dat hij en Mirjam officieel hun bakkerij, winkel en webshop overdoen aan Bakkerij Koenen. “Het voelt allemaal wel nog wat onwerkelijk. Na dertig jaar ondernemen ga je toch stoppen. Maar stoppen hoort denk ik ook bij ondernemen. Inzien wanneer het klaar is. Wat ik ga doen? Ik heb natuurlijk mijn activiteiten nog voor Bakkersgrondstof. Samen met Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt is Bakkersgrondstof aan het groeien en daarvoor ga ik twee dagen in de week naar Wageningen. Dat blijf ik doen. Verder zal het in eerste instantie gaan voelen als een vakantie denk ik. Maar dat gevoel zal ook wel weer voorbij gaan. Ik ga het niet missen denk ik, want ik wil nog heel veel doen. Ik heb altijd dingen moeten laten, die ik nu wel kan gaan doen. Ik denk dat ik ook nog wel hier te vinden zal zijn af en toe”, zegt Paul. Paul Koenen vult aan: “Je zult wel moeten, want je moet ons helpen met alle voorbereidingen voor en tijdens het Oliebollencircus. Je zal altijd welkom zijn in de bakkerij natuurlijk.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4