NBT Magazine nr 2 2022

NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 2 40 R e t r o JE HOORT IN ONZE BRANCHE VAAK VERHALEN VAN DE NIEUWE GENERATIE JONGEREN DIE NIET OPEN STAAT VOOR HET BAKKERSVAK VANWEGE DE WERKVOORWAARDES ZOALS NACHTWERK. UITZONDERINGEN OP DE REGEL ZIJN ER GELUKKIG ALTIJD. IEMAND DIE AL OP VROEGE LEEFTIJD BESLOOT DAT BAKKER WORDEN ZIJN DROOM WAS, IS GIJS VAN DEN BROEK. MAAR DAT HIJ OP 21-JARIGE LEEFTIJD AL LEIDING ZOU GEVEN AAN ZIJN EIGEN BAKKERIJ, DAT HAD HIJ NOOIT DURVEN DROMEN. ‘DE JONGSTE BAKKER VAN NEDERLAND’: ZO WERD GIJS AL GENOEMD IN EEN UITGEBREID ARTIKEL IN HET BRABANT DAGBLAD, WANT EEN JONGE ONDERNEMER ALS HIJ KRIJGT NATUURLIJK DE NODIGE AANDACHT. WIJ WAREN OOK METEEN GETRIGGERD DOOR GIJS’ VERHAAL EN DAT HEEFT ALS VOORNAAMSTE REDEN ZIJN JONGE LEEFTIJD. HOE GAAT DE INMIDDELS 22-JARIGE OM MET ALLE AANDACHT? WIJ VROEGEN HET HEM TIJDENS EEN BEZOEK AAN ZIJN BAKKERIJ IN ALPHEN. ‘JONGSTE BAKKER VAN NEDERLAND’ GIJS VAN DEN BROEK NEEMT OP ZIJN 21 E BAKKERIJ OVER IN ALPHEN Het moet heel gek zijn wil Gijs niet de jongste ondernemer zijn in onze branche. Maar hoe is zijn interesse voor het bakkersvak ontstaan? “Op school op het middelbaar beroepsonderwijs in Breda moest ik op gegeven moment een keuze maken welke richting ik op wilde. Ik koos in eerste instantie voor horeca, waardoor ik in aanraking kwam met de bakkerij. Dat beviel heel goed. Vooral het maken van de mooiste producten en het bezig zijn met eten gaf mij veel voldoening. Ik wist verder niks van het werk of de bakkerij zelf, maar ik wist wel zeker dat ik bakker wilde worden. Daarna heb ik dan aansluitend ook de bakkersopleiding gevolgd.” PRAKTIJK Al snel volgde Gijs zijn eerste stappen in de bakkerij met een stage bij de enige warme bakker in zijn woonplaats Alphen. “Hans Vermeer enthousi- asmeerde mij nog meer voor het bakkersvak en toen ik 18 jaar oud was, stelde Hans voor om vier dagen in de week bij hem te komen werken in de bakkerij en één dag in de week naar school te gaan. Dat klonk mij wel goed in de oren, want in de praktijk leer je toch het meest. Naast Hans nam Jurgen – de andere bakker die nog steeds hier werkt – mij onder zijn vleugels en zij hebben mij echt de fijne kneepjes van het vak geleerd. Super leuk om te doen allemaal, maar toen besloot Hans dat het tijd was om zijn bakkerij te verkopen.” OVERNAME Toen Gijs in de bakkerij kwam te werken, was hij op de hoogte van de wens van zijn leermeester Hans om de bakkerij ‘op termijn’ van de hand te doen. “In eerste instantie was dat vijf tot tien jaar, maar na anderhalf jaar had Hans eigenlijk al besloten dat het mooi was geweest. Ik zag mijn kans wel schoon na overleg met mijn vriendin Kaat en mijn ouders. Dus ik heb tegen Hans gezegd dat ik het wilde overnemen en heb in samenwerking met Helder Group in Tilburg een ondernemersplan geschreven om de financiering rond te krijgen. Aan alle kanten ben ik echt geholpen door de mensen om me heen. Uiteindelijk is het gelukt om de financiering rond te krijgen en kon ik de bakkerij van Hans overnemen.” NIEUWE WINKEL Zo werd Gijs dus op zijn 21e eigenaar van ‘De Warme Bakker Gijs van den Broek’ in Alphen, zoals het sinds 3 maart van dit jaar bekend staat. “We moesten op zoek naar een nieuw pand voor onze winkel, want Hans had andere plannen voor zijn eigen pand. Mijn vader is werkzaam bij

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4