NBT Magazine nr2-2023

NBT NR 2 2023 34 ADVERTENTIE WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACH I NE VOOR DE AMBACHTE L I J KE BAKKER I J De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl GRONDSTOFFEN Het zonder enig probleem lossen van banket producten uit bakvormen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Met name banketproducten kunnen, vanwege het hoge suikergehalte, na het bakken aan de bakmaterialen blijven plakken en daardoor beschadigd raken. Het kan zijn dat deze producten daardoor niet aan de hoge kwaliteitseisen van jouw bakkerij voldoen. Vaak wordt er dan besloten om goed eetbare producten weg te gooien. Dat is natuurlijk ontzettend zonde van alle grondstoffen, energie en productiematerialen die zijn gebruikt. Veel bakkers denken dat de oplossing zit in het verhogen van de dosering van lossingsmiddel. Het tegenovergestelde is waar, weet Johan van der Hoek, adviseur Lossingsmiddelen bij Sonneveld. “Het gebruik van te veel olie zal ertoe leiden dat het product in de bakvorm gaat koken, wat zorgt voor minder mooie eindproducten. Tegelijkertijd kan het teveel aan lossingsmiddel carbonisatie in de bakvormen veroorzaken waardoor de levensduur van de bakvormen wordt verkort. Dit zou resulteren in frequent opnieuw coaten.” Easy Go® Keg Naast dat de dosering van het lossingsmiddel te hoog zou kunnen zijn, is het ook mogelijk dat de bakvormen niet helemaal goed zijn ingevet. Hierdoor wordt het lossingsmiddel niet optimaal verdeeld over de bakvormen, waardoor de producten moeilijk loskomen HEB JIJ UITDAGINGEN MET HET LOSSEN VAN JOUW BANKET? Elke ambachtelijke bakkerij heeft zo zijn eigen uitdagingen in het bakkerijproces. Daarbij gaat het niet alleen om problemen die zich in de productiefase kunnen voordoen, maar juist aan het einde van de productie wanneer de gebakken producten uit de oven komen. Denk hierbij aan het lossen van de gebakken producten.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4