NBT Magazine nr2-2023

NBT NR 2 2023 42 ROGIER VOS IS PRODUCT GROUP MANAGER VACUUM COOLING & BAKING BIJ VERHOEVEN BAKERY EQUIPMENT FAMILY Enkele weken geleden namen we deel aan de vakbeurs Bakkersvak in Gorinchem. We toonden daar voor het eerst de nieuwe generatie Vacuum Cooling & Baking machine VACTORR-B aan het Nederlandse bakkerspubliek. Het was de eerste mogelijkheid na de coronaperiode, waarin we deze nieuwe machine – noodgedwongen - digitaal introduceerden. De gedeputeerde van Brabant, Martijn van Gruijthuijsen, drukte op een knop vanuit het provinciehuis in Den Bosch. Via een ingenieus - speciaal voor dat doel ontwikkeld systeem - kwam er een signaal via internet binnen bij de machine en werd er een doek opgetrokken. Maar nu stond de VACTORR er dus live. En dat hebben we geweten. Er was heel veel serieuze belangstelling en niet alleen op de maandag, waar Nederlands Kampioenbakker Chris Vreugdenhil de hele dag demonstraties verzorgde. Op een bepaald moment raakte ik in gesprek met een echte bakkersfamilie; vader, moeder en drie kinderen. Ze hadden al wel eerder gehoord van deze technologie, maar wilden het nu eens met eigen ogen aanschouwen. De vader begon te vertellen over zijn passie voor het vak. Hij vertegenwoordigde de derde generatie die in het vak was beland, gewoon omdat het zo ging, van vader naar zoon. De hele familie was betrokken bij het bakken en bij de bakkerij. Altijd vroeg op, altijd aan de slag. Zo ging het bij zijn opa al, bij zijn vader en nu dus ook dagelijks binnen zijn gezin. Hij had al wel gehoord over de kwalitatieve verbeteringen die Vacuum Cooling & Baking kan brengen. Over een mooier volume, aansturing van verdeling van het vocht, mooie korstvorming, over vergroting van houdbaarheid. En ja, dat er tot maar liefst 30-40% van de energie van de oventijd kan worden bespaard omdat de producten bij het bereiken van de gewenste kerntemperatuur uit de oven worden gehaald en dan in enkele minuten doorgaren en tegelijkertijd afkoelen. Nu kon hij het zelf zien. De familie keek geïnteresseerd toe en proefde vol ongeloof en bewondering de croissants die enkele minuten daarvoor nog heet uit de oven kwamen en nu gewoon konden worden gesneden, verpakt en gegeten. Maar toen kwam het hoge woord eruit: “Ik ben mijn hele leven al gewend heel vroeg op te staan. Dat is me met de paplepel ingegoten. Bij mijn kinderen gaat dat ook zo, en daar maak ik me niet zoveel zorgen over. Maar het is niet zo heel makkelijk om personeel te krijgen, zeker niet als ik ze vertel hoe laat ze op hun werk verwacht worden. Elke dag weer opnieuw. Zou ik met deze machine ook kunnen zorgen dat we onze producten op tijd in de winkel hebben liggen, zonder er zo ongelooflijk vroeg voor uit ons bed te hoeven komen?”. Dat kon ik wel bevestigen: “Als je een brood om 7:45 uur uit de oven haalt, kan je het om 8:00 uur al snijden. Een fractie van de oorspronkelijke koeltijd is nog maar nodig. Tijd die dus ook anders kan worden besteed.” Binnenkort gaan we op familiebezoek. In de bakkerij is al een hoekje gereserveerd voor de VACTORR. De nieuwe generatie bakkers gaat kennismaken met een nieuwe generatie machines! IT’S ALL IN THE FAMILY ROGIER VOS COLUMN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4