NBT-Magazine Nr 2-2024 Online

24 NBT MAGAZINE NR 2 2024 AUTOMATISERING REVOLUTIE IN PRODUCTIE: INNOVATIEVE BAKEWAREONTWERPEN VOOR GEAUTOMATISEERDE BAKKERIJEN In het steeds evoluerende landschap van de bakkerijproductie neemt de vraag naar automatisering alsmaar toe. Bakkerijen zoeken naar efficiënte oplossingen om aan deze stijgende vraag te voldoen en tegelijkertijd het tekort aan arbeidskrachten te bestrijden. Te midden van deze verschuiving zijn op-maat-gemaakte bakvormen voor geautomatiseerde systemen een belangrijk aandachtspunt geworden, inclusief bakeware voor de productie van croissants en speciale broodjes. “Door innovatieve technologieën en ontwerpen te omarmen, kunnen bakkerijen de uitdagingen van de moderne productie-eisen het hoofd bieden en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardige producten leveren, zowel efficiënt als duurzaam", zegt Nuran Gelici, Sales Director bij American Pan Europe Geautomatiseerde transportsystemen vereisen bakvormen met specifieke ontwerpkenmerken om een soepele werking te garanderen. Afgeronde hoeken, nauwkeurige productietoleranties en compatibiliteit met transportsystemen zijn essentieel voor een efficiënte productie. Gelici onderstreept de noodzaak van deze functies voor naadloze integratie in geautomatiseerde productielijnen: “Brood- en broodjespannen van American Pan zijn volledig aanpasbaar wat betreft de grootte en opstelling van de ovenruimte, het coatingtype, de totale grootte, speciale kenmerken en meer. Zij zijn vervaardigd uit hoogwaardige materialen en ontworpen om te integreren in nieuwe of bestaande bakkerijlijnen, rekening houdend met de huidige industriële vooruitzichten.” Ergonomische ontwerpen Naarmate bakkerijen grotere bakplaten gebruiken die zijn geoptimaliseerd voor een hogere doorvoer en automatisering, wordt de uitdaging van handmatige verwerking steeds groter. Innovaties op het gebied van robotica en gemechaniseerde handlingsystemen verlichten deze last, waardoor de verplaatsing van trays wordt vergemakkelijkt. Gelici benadrukt het belang van ergonomisch ontwerp om geautomatiseerde productieprocessen te stroomlijnen. “Trays moeten ontworpen zijn om binnen machineparameters te werken, maar ook om veilige processen in de bakkerij mogelijk te maken. Oplossingen die schade aan trays en/of coatings voorkomen, zijn cruciaal.” De overgang naar grotere trayontwerpen vereist innovatieve stapeloplossingen voor opslagoptimalisatie zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. In elkaar grijpende frames of speciale banden maken veilige, ruimtebesparende opslag mogelijk, waarbij wordt voldaan aan de beperkingen van moderne bakkerijfaciliteiten en tegelijkertijd de toegankelijkheid en veiligheid worden gewaarborgd. Coatings en renovatie Schade aan coatings tijdens geautomatiseerde verwerking vormt een groot probleem voor bakkerijen. Om dit probleem aan te pakken, bevatten de trayontwerpen van American Pan frame- en omsnoeringsconstructieopties. Deze opties zijn ontworpen om het contact met andere metalen oppervlakken te minimaliseren, waardoor de integriteit van de coating behouden blijft, de levensduur van de pan wordt gemaximaliseerd en de onderhoudskosten worden verlaagd. Daarnaast biedt American Pan renovatiediensten aan om bakvormen in optimale staat te houden voor hoge prestaties. “Regelmatige renovatiediensten zijn essentieel voor het maximaliseren van de levensduur en prestaties van trays. Deze diensten zorgen ervoor dat trays en blilkken hun antiaanbakeigenschappen behouden, waardoor productbeschadiging wordt voorkomen en de behoefte aan lossingsmiddelen wordt geminimaliseerd”, aldus Gelici. Sinds vorig jaar heeft American Pan de renovatiediensten uitgebreid naar nieuwe Europese locaties: Duitsland en Turkije, naast de bestaande faciliteiten in Groot-Brittannië, Spanje, Zweden en Roemenië, om de markt beter te kunnen bedienen. Efficiëntie met ePAN's De ePAN®-ontwerpen van American Pan transformeren de geautomatiseerde bakkerijproductie met ongeëvenaarde innovatie en efficiëntie. “ePAN's zijn gemaakt van gealuminiseerd staal met hoge treksterkte en zijn tot 50% lichter en toch aanzienlijk sterker dan traditionele bakken, waardoor de levensduur van de pan wordt verlengd, potentiële schade wordt verminderd en slijtage aan handlingapparatuur wordt geminimaliseerd. Bovendien verwarmen en koelen ePAN's tot 25% sneller dan traditionele trays, waardoor de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd.” Meer informatie: American Pan Tel. +31 (0)6241 08202 | ngelici@americanpan.com | www.americanpan.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4