NBT-Magazine Nr 2-2024 Online

26 NBT MAGAZINE NR 2 2024 NABESCHOUWING VERANTWOORDELIJKHEID ONTMOET VOORUITGANG: ANUGA FOODTEC 2024 Met meer dan 1.350 exposanten verdeeld over 50 procent meer vloeroppervlakte (overeenkomstig met twintig voetbalvelden) ten opzichte van de vorige editie, was Anuga FoodTec wederom een groot succes. “Elk bedrijf presenteerde gemiddeld 3 á 4 machines. Sommige beursdeelnemers hadden zelfs een productielijn opgesteld staan. De langste lijnopstelling op de beurs had een lengte van maar liefst 34 meter”, vertelt Schlüter. “Grote innovaties in de sector vinden doorgaans één à twee keer in de twintig jaar plaats, maar nieuwe producten, machines en lijnen worden continu ontwikkeld en doorontwikkeld. Het zijn dergelijke verbeteringen die ervoor zorgen dat zowel productieprocessen als het verpakken van producten verder geautomatiseerd en gedigitaliseerd kunnen worden. Dit zorgt niet alleen voor minder arbeidskrachten aan de lijn, die toch al moeilijk zijn te vinden, maar ook voor een hogere output, stabielere kwaliteit en betere voedselveiligheid.” Grootste uitdagingen De grootste uitdagingen voor de voedingsmiddelensector (en zeker ook voor de bakkerijsector) zijn de reductie van energie en water. “De wereldwijde foodsector gebruikt ongeveer dertig procent van alle energie en draagt voor zo’n twintig procent bij aan de uitstoot van de broeikasgassen. Ook is onze industrie verantwoordelijk voor twintig procent van het totale waterverbruik op de wereld, dus elke innovatie die bijdraagt aan een reductie is een stap voorwaarts”, verzekert Schlüter. Dat Anuga FoodTec mede de koers bepaalt, werd duidelijk uit het beursprogramma en de hallenverdeling die daarop aansloten. Hij legt uit dat Anuga FoodTec er bewust voor gekozen heeft om de exposanten te verdelen over alle hallen. “Dat lijkt logisch, maar in de praktijk zien we vaker dat beurzen één hal hebben met bijvoorbeeld alleen maar Chinese of Indiase bedrijven. Dat wilden wij dus niet. Het feit dat Nederlandse en Duitse bedrijven op gebied van automatisering of duurzaamheid verder zijn dan bijvoorbeeld machinebouwers uit Thailand of Turkije is in zekere zin ook niet zo relevant. 10% verbetering ten opzichte van een vorige situatie, waar dan ook ter wereld, is positief. Bovendien zijn de uitdagingen waar we mee te maken hebben, niet iets waar alleen Afrika of Azië mee te maken hebben. Ze spelen inmiddels overal.” Innovatieve oplossingen Schlüter benoemt ‘dat door de verwachte toename van de wereldbevolking de vraag naar voedsel en dranken zal blijven stijgen’. “We leven in een bijzondere wereld, waarin 800 miljoen mensen ondervoed zijn en bijna hetzelfde aantal te maken heeft met overgewicht. Tegenover oplossingen om vet en zout te reduceren, Anuga FoodTec 2024 heeft opnieuw zijn positie als handelsbeurs voor primaire leveranciers en als centraal platform van de wereldwijde voedingsmiddelen- en drankenindustrie versterkt. Alle aspecten van de voedingsmiddelenindustrie, van processing tot verpakkingen en van digitalisering tot energie- en waterbeheer, kwamen aan bod tijdens de vierdaagse vakbeurs in Keulen. Het thema van deze editie luidde ‘Setting the right course for tomorrow’. “Anuga FoodTec heeft een doorkijkje geven van hoe de foodindustrie er over tien tot vijftien jaar uitziet. Als iedere oplossing die op onze beurs wordt gepresenteerd tien procent bijdraagt aan alle klimaatdoelen, dan is dat een bevestiging dat de foodsector op de goede weg is”, vertelt beursdirecteur Matthias Schlüter.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4