NBT MAGAZINE NR 2 2024 27 zijn ook oplossingen nodig om nutriteiten te krijgen op de plekken waar kinderen en kwetsbare bevolkingsgroepen ze hard nodig hebben. “We hebben dringend behoefte aan innovatieve oplossingen en de gedurfde inzet van technologieën om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we voedsel produceren. Het is onze missie om te streven naar een duurzamere productie waarmee we tegelijk actief bijdragen aan de bescherming van het klimaat. Een praktisch voorbeeld hiervan is de implementatie van mechanische processen, die gebaseerd zijn op duurzame materialen en het gebruik van plastic terugdringen. Deze maatregel kan bijdragen aan het indammen van de vervuiling van de oceanen en is een volgende stap in de richting van verantwoorde productie.” In de voortdurende zoektocht naar duurzame oplossingen en innovaties wordt steeds duidelijker dat technologie niet het enige is waarover nagedacht wordt in de voedingsmiddelensector. Nieuwe voedingsvormen staan pas in de kinderschoenen, maar wekken volgens Schlüter alvast de belofte van een wereld waarin voedsel bereikbaarder wordt voor grotere doelgroepen. Hij verwijst naar het ‘Science & Pioneering’- platform in hal 5.2. “Dat noemen we ‘Verantwoordelijkheid’. En die voelen we ook. Zodoende dat wij tijdens Anuga FoodTec volop ruimte boden aan samenwerkingspartners uit de wetenschap, industrie en de startupscene. Innovaties gaan inmiddels een stuk verder dan louter technologische hoogstandjes. Van cruciaal belang is een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid om de manier waarop we voedsel produceren te heroverwegen, waarbij we de komende generaties in ons achterhoofd houden. Samen met deze pioniers wordt de toekomst van de foodsector opnieuw ingericht.” Processing & Packaging De belangrijkste thema’s van Anuga FoodTec waren, zoals vertrouwd, ‘Food Processing’ en ‘Food Packaging’. Industriële lijnoplossingen en machines voor onder andere bakkers werden gepresenteerd in maar liefst vijf verschillende hallen. In bijna alle hallen was er aandacht voor digitalisering en automatisering (robotisering) en specifieke oplossingen hiervoor werden uitgelicht in hal 7. “Verantwoordelijkheid nemen, betekent de juiste koers voor morgen uitstippelen. Samen. Ons gemeenschappelijk streven werd weerspiegeld op Anuga FoodTec. Onze vakbeurs bedient een industrie die zich steeds meer richt op innovatie, duurzaamheid en efficiëntie. Wij zijn op zoek naar pioniers in onze industrie die bereid zijn nieuwe wegen in te slaan en de ontwikkelingen en de uitdagingen waar onze wereld voor staat actief te bevorderen. Anuga FoodTec behandelt alle aspecten van food- en drankenproductie, van kostenefficiënte oplossingen tot hoogwaardige technologieën”, legt Schlüter uit. 100 jaar Koelnmesse Koelnmesse viert in 2024 haar honderdjarig jubileum. Honderd jaar waarin Koelnmesse mensen en markten wereldwijd heeft samengebracht en waarin het zichzelf keer op keer opnieuw heeft uitgevonden met een visionaire blik op de toekomst. Hierdoor is de visie van Konrad Adenauer, die in 1924 burgemeester van Keulen was en later bondskanselier van Duitsland werd, voor een internationale handelsbeurs in Keulen, werkelijkheid geworden. Met het besef dat zelfs gevestigde vakbeurzen constante vernieuwing nodig hebben om fit te blijven voor de toekomst, zal Koelnmesse innovatie en internationale groei blijven stimuleren. In totaal werden bijna 40.000 vakbezoekers uit 133 landen geregistreerd, met een buitenlands aandeel van ruim zestig procent. De grootste bezoekersgroepen van buiten Europa kwamen uit China, de VS, Zuid-Korea, Israël en Japan. Aan Anuga FoodTec 2024 namen 1.307 exposanten deel. Meer informatie: De volgende beurs, georganiseerd door Koelnmesse, zal plaatsvinden in Keulen van 23 tot 26 februari 2027. De professionele partner en branchesponsor is de DLG, de Duitse Landbouwvereniging. Meer informatie via www.anugafoodtec.com.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4