NBT-Magazine Nr 2-2024 Online

32 NBT MAGAZINE NR 2 2024 WARMTETERUGWINNING ‘DE MEEST DUURZAME ENERGIE IS DE ENERGIE DIE JE NIET GEBRUIKT’ In 2008 richtten een groep van ervaren procesingenieurs HeatMatrix op. Het bedrijf uit Nieuwerkerk aan den IJssel is begonnen met de ontwikkeling en levering van kunststof warmtewisselaars voor corrosieve en vervuilende rookgassen in de chemische- en olieindustrie. “Dat is natuurlijk een hele andere branche, maar onze warmteterugwinsystemen zijn interessant voor elk bedrijf met een oven.” Drie jaar geleden begon HeatMatrix met het benaderen van bakkers, om te kijken of er interesse was in warmteterugwinning. “Toen was er nog niet veel vraag naar, omdat de gasprijs toen nog relatief laag was, vooral vergeleken met andere landen. Nu de gasprijzen flink stijgen en duurzaamheid ook steeds belangrijker wordt, merken we dat bedrijven in de Benelux steeds meer interesse tonen in het terugwinnen van warmte.” Hoe ziet warmteterugwinning in een bakkerij eruit? “Het ligt aan de oven en het product. Maar stel je hebt een lading brooddeeg. Daar zit ongeveer vijftig procent vocht in. In gebakken brood blijft nog slechts tien procent over. In de bakdamp die vrijkomt tijdens het bakken, zit dus het vrijgekomen vocht. Over het algemeen komt er ongeveer 1000 kuub bakdamp per uur uit een schoorsteen, met een temperatuur van gemiddeld 200 graden. Daar kunnen we met een HeatMatrix-systeem heet water van maken van zestig of zeventig graden. Dit water kan je dan gebruiken voor bijvoorbeeld een krattenwasser of kantoorverwarming. Als we dit niet doen, gaat alle energie die je gebruikt om het water te laten verdampen, verloren.” Meten is weten Veel bakkerijen willen graag efficiënt gebruik gaan maken van restwarmte, maar weten niet precies waar ze moeten beginnen of wat de mogelijkheden zijn. “Bij 9 van de 10 bakkerijen is het niet duidelijk hoeveel energie er ongebruikt verloren gaat, dus daar moeten we eerst achter komen. We meten op locatie hoeveel restwarmte er vrijkomt in de ovens en kijken in welke systemen we deze restwarmte kunnen toepassen. Dit brengen we vervolgens allemaal in kaart in één A4’tje. Zo geven we bakkers beknopt inzicht in hoeveel energie ze kunnen terugwinnen, hoe groot de investering zal zijn en hoe snel deze kan worden terugverdiend. We moeten hierbij rekening houden met allerlei factoren, zoals de gasprijs, de instellingen van de ovens en het aantal uren dat de bakkerij draait.” Meten heeft daarnaast voordelen op de korte termijn. ‘De bijvangst’, noemt Robert het. “Vrijwel overal waar we meten, is directe verbetering mogelijk. Bakkerijen zagen aan het rapport dat ze heel makkelijk handelingen konden veranderen om meteen energie te besparen. Door de ovens net wat later aan te zetten, bijvoorbeeld. Zodra je gaat meten, word je je bewust van de onnodige kosten die er worden gemaakt. Als je niet meet, vallen deze niet zo snel op.” De volgende stap is dat HeatMatrix het concept voor een bakkerij volledig uitwerkt. “Alles wordt tot in detail gemeten en we kijken waar alle apparatuur, zoals de leidingen en de buffervaten, moeten komen. Zo krijgen bedrijven een goed beeld van alle nodige modificaties in de bakkerij en hebben zij kijk op het volledige kostenplaatje. Het is het beslismoment voor bedrijven.” HeatMatrix levert voor industriële bakkerijen bewust deze totaaloplossing. “We hebben gemerkt dat het moeilijk is voor bedrijven om zelf conceptontwerpen zoals dit uit te werken. Ze weten niet precies wat ze nodig hebben of bij wie ze moeten zijn voor de installatie. Doordat wij alles van begin tot eind regelen, houden we het overzichtelijk voor onze klanten en ontzorgen wij hen volledig.” “We hebben gezamenlijk een probleem, niet alleen de bakkerijsector, maar de gehele industrie”, begint Robert Sakko, medeoprichter van HeatMatrix, leverancier van turnkey warmteterugwinsystemen. “Wat kunnen we doen aan de stijgende energie- en brandstofkosten?” HeatMatrix nodigde twintig bakkers uit voor een seminar over het verduurzamen van productieprocessen in de bakkerij. “Wij willen graag weten waar de bakkerijbranche behoefte aan heeft en wat HeatMatrix voor deze ondernemers kan betekenen.” Voor zowel industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft HeatMatrix oplossingen waarmee bakkers efficiënt gebruik kunnen maken van hun restwarmte. Robert Sakko naast de demonstratieopstelling van het warmteterugwinsysteem

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4