NBT magazine nr2 2025 Online

Special IBA 2025 Coverstory Baktec combineert digitalisering met optimalisatie van nieuw assortiment apparaten nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | mei 2025 | 26e jaargang no.2 | Pr i j s € 10, 50

Maintenance | service | spareparts | engineering � Chain Rod Belt � Capway service & spare parts � Vacuum depanning � Needle depanning � Tray cleaning � Proofing systems � Tunnel oven Loading/ Unloading � Cooling & tray conveyors � Control systems Off icial Supplier of CAPWAY spare parts The Netherlands I Pascalbaan 3 I 3439MP I Nieuwegein I +31343523880 I sales@divardy.nl I www.divardy.nl

NBT MAGAZINE NR 2 2025 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Maaike Liebers (Media-adviseur) m.liebers@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2025 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. We weten allemaal dat de bakkersbranche aan de vooravond staat van grote technologische veranderingen, waarbij automatisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie (AI) de drijvende krachten vormen achter een nieuwe golf van innovatie en efficiëntie. Hoe zet je deze innovaties in om toekomstbestendig te worden? Dat gaan we ervaren tijdens iba 2025 en lees je terug in deze prachtige editie van NBT Magazine. Ik heb het hier al vaker verteld, maar automatisering zorgt voor verhoogde productiviteit en constante productkwaliteit. Robotica, slimme productielijnen en geautomatiseerde processen verminderen menselijke fouten, verbeteren arbeidsomstandigheden en creëren ruimte voor vakmanschap op een hoger niveau. Bakkerijen die hierin investeren zullen aanzienlijke kostenbesparingen realiseren en hun personeel effectiever inzetten voor creativiteit en kwaliteitscontrole. Colofon en De Visie Special IBA 2025 Coverstory Baktec combineert digitalisering met optimalisatie van nieuw assortiment apparaten nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | mei 2025 | 26e jaargang no.2 | Pr i j s € 10, 50 DE VISIE Coen de Jager Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl DE TOEKOMST VAN DE BAKKERIJBRANCHE ZIET ER ROOSKLEURIG UIT, MAAR VRAAGT NU OM STRATEGISCHE KEUZES EN DURF OM TE VERNIEUWEN Digitalisering vormt een tweede belangrijke pijler van de ‘toekomstgerichte bakkerij’. De inzet van slimme sensoren en realtime monitoring systemen optimaliseert het productieproces en minimaliseert verspilling. Geavanceerde softwareplatformen zorgen ervoor dat productieplanning, voorraadbeheer en logistieke processen naadloos op elkaar aansluiten, wat leidt tot betere leverbetrouwbaarheid en een sterkere klantenbinding. De impact van kunstmatige intelligentie zal echter de meest revolutionaire verandering brengen vermoed ik. AI kan bakkerijen helpen voorspellen welke producten wanneer nodig zijn, waardoor voedselverspilling drastisch vermindert en verkoopresultaten verbeteren. Bovendien kunnen AI-systemen grondstoffen beheren, productieprocessen voorspellen en zelfs gepersonaliseerde producten ontwikkelen op basis van individuele klantvoorkeuren en voedingstrends. Voor de bakkerijen van morgen geldt: wie vandaag inzet op automatisering, digitalisering en AI, verzekert zich van een concurrerende en toekomstbestendige onderneming. Als sector hebben we de kans om gezamenlijk deze technologische ontwikkelingen te omarmen en te profiteren van de vele mogelijkheden die zij bieden. De toekomst van de bakkerijbranche ziet er rooskleurig uit, maar vraagt nu om strategische keuzes en durf om te vernieuwen. Ik attendeer u in dit geval graag op de nieuwe columnist van NBT Magazine uit: Bram de Vrught van QING Food Automation. Zijn boodschap is: technologie is geen luxe meer – het is noodzaak geworden, en zo is het zeker.

4 NBT MAGAZINE NR 2 2025 INHOUD P. 6 Iba 2025 De bakkerijsector staat aan de vooravond van een transformatie, gedreven door technologische innovaties en een groeiende focus op duurzaamheid. In dit licht biedt iba 2025, die van 18 tot en met 22 mei plaatsvindt in Düsseldorf, een uitgelezen kans voor Nederlandse bakkers en medewerkers van grote bakkerijen om zich te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen. P. 18 Jansen Techniek Jansen Techniek is een vooraanstaande partner voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die op zoek zijn naar procesoptimalisatie middels automatisering. Sinds kort mag Jansen Techniek zich ook specialist in snijden van banketproducten noemen, want op verzoek van een klant heeft de machinebouwer een taartsnijlijn ontwikkeld die specifiek voldoet aan de wensen in het proces. P. 9 Royal Kaak Met iBakeCare voegt Royal Kaak een krachtige servicetool toe aan hun producten- en dienstenaanbod. iBakeCare verzamelt en analyseert data over de performance van bakkerijmachines. Voor de bakkerij-industrie betekent deze servicetool meer efficiency, minder onverwachte onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en -kosten, een hoger rendement, minder verspilling, meer kennis over het machinepark en een bijdrage tot verduurzaming van het productieproces. P. 25 Coverstory Baktec Bij Baktec is het ontzorgen van de bakkersbranche het grote doel achter haar producten en diensten. Een digitaliseringsslag door middel van een nieuw serviceportaal en een nieuwe range water meng- en meetapparatuur zorgt ervoor dat klanten nog beter ontzorgd worden als het gaat om service en onderhoud. 6 18 9 25

NBT MAGAZINE NR 2 2025 5 P. 36 Verhoeven Brood heeft de twijfelachtige eer de grootste bijdrage te leveren aan het volume van voedselverspilling. Met de introductie van Repeatloaf wil Verhoeven Family of Companies daar verandering in brengen in het weggooien. Daarom komt het met een machine die binnen 24 uur van restbrood een gefermenteerde, houdbare grondstof creëert voor broodverbetering of deegproductie. P. 44 EverBake Het zijn drukke weken voor producenten en leveranciers die gelieerd zijn aan de bakkersbranche. Na Bakkersvak staat iba 2025 alweer voor de deur en een groot aantal Nederlandse bedrijven zal in Düsseldorf acte de présence geven. Een vast gezicht op iba is EverBake Group. Zij bieden bakkerijoplossingen voor iedere bakkerij: van bakeware & coatings, spray oplossingen tot ovens, koelingen en machines. P. 40 Bakkersvak Op 9, 10 en 11 maart stond Evenementenhal Gorinchem volledig in het teken van vakmanschap, vernieuwing en verbinding binnen de bakkerij- en ijsbranche. Drie dagen lang verzamelden professionals uit het hele land zich om de nieuwste trends te ontdekken, kennis te delen en waardevolle contacten op te doen. P. 48 Retro Het is een unieke stap in de bakkerijwereld en in de al jaren lange samenwerking tussen het Rotterdamse Jordy’s Bakery en online supermarkt Crisp: vanaf nu levert Jordy de supermarkt dagvers gebakken desembrood. Met de kwaliteit die Crisp-klanten al gewend zijn, maar dan zo vers als maar mogelijk is. Geen andere bakker en online supermarkt hebben een dergelijke deal. Operationeel directeur Roland Mathyi vertelt hoe het in zijn werk gaat. 36 40 48 44

6 NBT MAGAZINE NR 2 2025 VOORBESCHOUWING IBA 2025 IBA 2025 UITGELEZEN KANS OM ALLE TRENDS EN UITDAGINGEN VOOR BAKKERS TE ERVAREN De bakkerijsector staat aan de vooravond van een transformatie, gedreven door technologische innovaties en een groeiende focus op duurzaamheid. In dit licht biedt iba 2025, die van 18 tot en met 22 mei plaatsvindt in Düsseldorf, een uitgelezen kans voor Nederlandse bakkers en medewerkers van grote bakkerijen om zich te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatisering, digitalisering, kunstmatige intelligentie (AI), energiebesparing en CO₂-reductie. Een van de prominente thema's op iba 2025 is de ambachtelijke bakkerij. Met een speciale focus op dit segment, wordt er een uitgebreid programma aangeboden dat zowel traditionele als moderne aspecten van het bakkersvak belicht. Bezoekers kunnen deelnemen aan seminars en workshops, zoals de iba.ACADEMY in Hal 14, waar men de kunst van het pretzel bakken kan leren en een certificaat kan behalen. Daarnaast worden er begeleide bakkerijrondleidingen georganiseerd in en rond Düsseldorf, wat een unieke kans biedt om lokale bakkerijen te bezoeken en inzicht te krijgen in hun werkwijzen. Procesoptimalisatie De digitalisering en automatisering binnen de bakkerijsector nemen een vlucht. Exposanten op iba 2025 presenteren de nieuwste technologieën die gericht zijn

NBT MAGAZINE NR 2 2025 7 op procesoptimalisatie en het verminderen van handmatige arbeid. Denk hierbij aan geavanceerde ovens die met behulp van AI het bakproces nauwkeurig kunnen monitoren en aanpassen, wat niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook bijdraagt aan energiebesparing. Daarnaast worden er oplossingen getoond voor het automatiseren van repetitieve taken, waardoor bakkers zich kunnen richten op creatievere aspecten van het vak. Duurzaam Duurzaamheid is een ander cruciaal aandachtspunt op de beurs. Bedrijven zoals AMF Bakery Systems presenteren innovatieve oplossingen die bijdragen aan een groenere bakkerij-industrie. Zo introduceert AMF de Multibake VITA tunneloven, de eerste volledig op waterstof aangedreven oven, die geen directe CO₂-uitstoot veroorzaakt. Daarnaast biedt het bedrijf elektrische en hybride ovens aan, evenals de Sustainable Oven Service, een slimme dienst die realtime inzichten geeft in het bakproces en aanbevelingen doet om energieverbruik te verminderen. iba.FOOD TRENDS Naast technologische innovaties biedt iba 2025 ook een platform voor het verkennen van nieuwe voedseltrends. In de iba.FOOD TRENDS AREA in hal 15 presenteren exposanten hun nieuwste producten en concepten, variërend van innovatieve ingrediënten tot snackoplossingen. Dit wordt aangevuld met presentaties en lezingen op de iba.STAGE, waar experts hun inzichten delen over de toekomst van voeding en consumententrends. Hybride winkelconcepten Voor bakkers die hun verkoopstrategieën willen vernieuwen, biedt de beurs inspiratie op het gebied van winkelinrichting en hybride winkelconcepten. Duurzaamheid speelt ook hier een rol, met aandacht voor het gebruik van hernieuwbare materialen en energie-efficiënte apparatuur. Daarnaast worden er oplossingen getoond voor het automatiseren van verkoopprocessen, zoals zelfbedieningsterminals en mobiele winkels, die inspelen op de veranderende behoeften van de consument en bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van personeel. Praktische inzichten Kortom, iba 2025 biedt een uitgebreid en gevarieerd programma dat inspeelt op de actuele uitdagingen en kansen binnen de bakkerijsector. Voor Nederlandse bakkers is het een uitgelezen kans om zich te laten inspireren door de nieuwste innovaties op het gebied van automatisering, digitalisering, AI, energiebesparing en duurzaamheid. De beurs faciliteert niet alleen kennisoverdracht en netwerkmogelijkheden, maar biedt ook praktische inzichten die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Het is een evenement dat niet gemist mag worden door degenen die de toekomst van hun bakkerij willen vormgeven en bijdragen aan een duurzamere en efficiëntere industrie. Meer informatie is te vinden op www.iba.de

Bij Ultrapak begrijpen we hoe belangrijk een efficiënte en betrouwbare verpakkingsoplossing is. Daarom bieden wij hoogwaardige flowpackers van het merk Laferpack aan. Deze machines zijn ideaal voor het snel en hygiënisch verpakken van uiteenlopende producten in een flowpack-verpakking, van food tot non-food. Kenmerken van onze flowpackers Flexibiliteit > eenvoudig instelbaar voor verschillende productformaten. Snelheid en efficiëntie > hoge output met minimale stilstand. Compact ontwerp > passend in elke productielocatie. Met onze jarenlange ervaring denken we graag mee over een passende oplossing voor uw verpakkingsvraagstuk. Nieuw project op komst? Wij denken graag met u mee! SLIM VERPAKKEN MET DE FLOWPACKERS VAN ULTRAPAK www.ultrapak.nl | martijn@ultrapak.nl | +316 308 744 68 Bezoek ons tijdens de IBA in Düsseldorf! Hal 09.1 Stand C-040-D041 bij Jansen Techniek. Member of Possehl Identification Solutions www.possehl-identification.com Novexx Solutions B.V. | Maarssenbroeksedijk 15 | 3542 DL Utrecht +31 (0)30 760 90 10 | info@novexx.nl IDENTIFICATION SOLUTIONS THAT WORK EVERY TIME

NBT MAGAZINE NR 2 2025 9 IBA 2025 IBAKECARE VAN ROYAL KAAK ZORGT VOOR VOLLEDIGE CONTROLE OVER HET BAKPROCES Met iBakeCare voegt Royal Kaak een krachtige servicetool toe aan hun producten- en dienstenaanbod. iBakeCare verzamelt en analyseert data over de performance van bakkerijmachines. Voor de bakkerij-industrie betekent deze servicetool meer efficiency, minder onverwachte onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en -kosten, een hoger rendement, minder verspilling, meer kennis over het machinepark en een bijdrage tot verduurzaming van het productieproces. “Door de historische en realtime inzichten en analyses stelt iBakeCare operators en technici in staat om actief in plaats van reactief te handelen. Dat levert voor het productieproces en voor de kwaliteit van de output veel voordelen op”, licht Sjoerd Raben, Project Manager Software Development en verantwoordelijk voor iBakeCare, toe. Lees verder op de volgende pagina ▶

10 NBT MAGAZINE NR 2 2025 Sjoerd Raben weet als geen ander de voordelen van iBakeCare te benoemen. “Via iBakeCare ondersteunen wij de technische dienst. iBakeCare kunnen we inzetten vanaf de inbedrijfname en laten doorlopen gedurende de levenscyclus van de machine. Met iBakeCare bieden we onze klanten, zo flexibel mogelijk, maximale service. Klanten kunnen op verschillende manieren instappen en wij kunnen op verschillende niveaus ondersteunen. Draagt een klant de service of een deel daarvan aan ons over, dan koppelen we iBakeCare aan onze Remote Support Service om de productie te bewaken. Voor bakkerijen wereldwijd monitoren en beoordelen onze technici in ons state of the art control center, op afstand, de dagelijkse operatie. Aan de hand van signalen en de achterliggende data, bepalen zij hoe kritisch een waargenomen situatie is, of ze gelijk de klant moeten bellen, support moeten inschakelen, of dat een e-mailbericht naar de klant voldoende is.” Optimaliseren bedrijfsvoering “We zien dat we bakkerijen met personeelsschaarste met iBakeCare enorm helpen”, vervolgt Sjoerd. “Onze extra ogen en oren in de bakkerij en de inzichten die we daaruit halen, helpen het productieproces te stabiliseren, storingen te minimaliseren en onderhoud op het juiste moment in te plannen. Operators profiteren daarvan, omdat ze hun werk daardoor efficiënter kunnen uitvoeren. Via ‘management by exception’ signaleert de tool uitzonderingen in temperatuur, tempo, stabiliteit, gewicht of output. Deze signalering leidt via de web-app naar detailinformatie en naar de vervolgstappen. Waar we de data uit iBakeCare hebben geïntegreerd met softwareplatformen als Kaaks Smart Bakery Next en de lijnbesturing, en dit koppelen aan het ERP- of BI-platform, bewijst iBakeCare zich als een krachtige tool om de bedrijfsvoering te optimaliseren.“ Efficiëntere inbedrijfname Met iBakeCare kan Royal Kaak de inbedrijfname tijd van nieuwe machines significant verkorten, waardoor bakkerijen sneller up and running zijn om te gaan produceren. Sjoerd: “Als we de nieuwe machine na het plaatsen en inregelen hebben overgedragen aan de klant, blijven we via iBakeCare virtueel aanwezig. Op de achtergrond kijken we mee hoe de machine presteert. Ons controlesysteem geeft een accuraat overzicht van wat er op welke plek eventueel fout gaat of beter kan. Als blijkt dat een brood na een bakproces van zes uur niet naar wens uit de oven komt of er doet zich een calamiteit voor, dan wist je eerder vaak niet wat er onderweg tijdens het bakken is gebeurd. Via iBakeCare kunnen wij dat exact, op tijd- en locatieniveau, terughalen en daarop acties uitzetten. Er zijn veel minder testen of onderzoek nodig, waardoor de machine minder lang stilstaat.” Maar er zijn nog meer voordelen te benoemen. “Als een klant bijvoorbeeld besluit om op bestaande equipment een nieuw product te introduceren en de start daarvan is niet helemaal naar wens, dan hoeft onze servicedienst niet gelijk naar de locatie om de situatie te beoordelen, maar kunnen wij op afstand ondersteunen. Daardoor kun je productie sneller oppakken.” IBA 2025 ALS DOORLOPENDE ANALYSE VAN HET BAKPROCES GEEFT IBAKECARE WAARDEVOLLE INZICHTEN De remote supportservice ondersteunt klanten bij het onderhouden van hun machines ▲

NBT MAGAZINE NR 2 2025 11 Sjoerd vervolgt met een ander voorbeeld: “Wil een klant een tweede kopielijn inzetten voor een ander product of een andere capaciteit, dan adviseren wij aan de hand van de verzamelde data over de toepassing van de nieuwe machines en het beoogd verbruik van grondstoffen. Waar technici eerder meerdere tests draaiden en voor de zekerheid wat ruimer calculeerden, weten we door de beschikbare gegevens van de draaiende producties exact wat er nodig is. Dat levert een efficiëntere inzet van machines, grondstoffen en energie op.” Meten is weten Ook bestaande machinelijnen kunnen voor controle op proces en eindproduct aan iBakeCare worden gekoppeld. Hiervoor worden aan de machine verschillende meetpunten en sensoren toegevoegd, waaronder camera’s. Sjoerd: “Dat wat de camera registreert, koppelen we aan de data van de meetpunten en de sensoren. Dit gebruiken we om fouten te registreren en als doorlopende analyse van het bakproces. Door het toepassen van meer sensoriek, bijvoorbeeld de Kaak DoughSense, hebben we steeds meer inzicht in en grip op de kwaliteit van het eindproduct. Is het deeg constant of zien we variatie, hoe verhoudt het deeg zich ten opzichte van de conditie in de rijskast en presteert de oven constant? Het is een ultieme track and trace. We kunnen van het hele proces vertellen welke levering meel tot welk product heeft geleid, wat de invloed was van gewicht, temperatuur, vochtigheid en doorlooptijd. We weten wat het product tijdens alle stappen van het productieproces heeft ondergaan. iBakeCare is daarmee een verrijking voor onze klanten. Voor Royal Kaak is iBakeCare een belangrijke pijler binnen onze visie ‘Food without Foodprint’. De inzichten en de adviezen uit iBakeCare dragen essentieel bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen: minder energieverbruik en minder grondstofverspilling. Met iBakeCare is Royal Kaak voor klanten een partner voor de toekomst.” Meer weten over iBakeCare? Bezoek de stand van Royal Kaak op de IBA-beurs in Düsseldorf, 18 – 22 mei. Royal Kaak is te vinden in hal 11, standnummer 11/I10, en ontvangt u daar graag. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 0315 – 39 11 11. Het development team werkt nauw samen met de service-afdelingen van Royal Kaak ▲ De serviceafdelingen bewaken processen en komen in actie als er afwijkingen worden gedetecteerd ▲

Tel. +31(0)88 - 73 000 00 | www.zela-spray.nl Tel. +31(0)88 - 73 000 00 | www.everbake.nl PRODUCENT EN LEVERANCIER INVET & SPRAYMACHINES Solutions ZELA ∼ Member EverBake Group ∼ TECHNICAL Ovens & Machines EVER ∼ Member EverBake Group ∼ BAKE EV ∼ Member Capway Systems UK EVER ∼ Member EverBake Group ∼ BAKE MEMBERS OF THE EVERBAKE GROUP Group EVERBAKE ∼ Since 1992 ∼ Bakeware & Coatings EVER ∼ Member EverBake Group ∼ BAKE Solutions ZELA ∼ Member EverBake Group ∼ TECHNICAL Ovens & Machines EVER ∼ Member EverBake Group ∼ BAKE Service & Spareparts EVER ∼ Member EverBake Group ∼ BAKE Capway Systems UK EVER ∼ Member EverBake Group ∼ BAKE OOK VERKRljGBAAR HITTEBESTENDIGE OVENWIELEN PRODUCENT EN LEVERANCIER BAKEWARE, COATINGS RVS EN Dealer van ZELA ERKEND DEALER 40% ENERGIEZUINIGER MAKKELIJK SWITCHEN VAN ENERGIEBRON  BIO ELEKTRICITEIT AARD , BIO EN VLOEIBAAR GAS  STOOKOLIE  WATERSTOF  HOUTPALLETS HALL 10 STAND F51

NBT MAGAZINE NR 2 2025 13 IBA 2025 “Samenwerking. Als je het ons vraagt, is dat een essentieel ingrediënt voor succes”, zegt Jerremy Dalman. “Als familiebedrijf hechten wij veel waarde aan duurzame partnerships en professionele vriendschappen, waarbij niet alleen producten centraal staan, maar vooral de oplossingen die we samen creëren. Samen werken we, u als onze klant en wij, aan procesverbeteringen binnen uw bakkerij.” Producent en partner Deze houding neemt het team van Habasit mee naar de komende vakbeurs. “Tijdens iba 2025 in Duitsland staan we er niet alleen als producent, maar vooral als partner voor onze klanten en relaties. We geloven dat echte groei en innovatie ontstaan uit samenwerking en een diepgaand begrip van de uitdagingen in de branche. Daarom gaat het bij ons niet alleen om het leveren van een product, maar om het vinden van de beste oplossing op basis van de applicatie. Elke bakkerij heeft haar eigen unieke behoeften, en wij helpen graag om deze op een efficiënte en duurzame manier in te vullen.” Een persoonlijke aanpak, een gedeelde visie Jerremy vervolgt: “Onze klanten en partners waarderen niet alleen onze expertise, maar vooral de manier waarop wij samenwerken: met openheid, vertrouwen en een gedeelde passie voor het bakkersambacht. Oplossingsgericht denken en een sterke band met onze relaties vormen de kern van wie we zijn. Het is deze filosofie die ervoor zorgt dat we al jarenlang succesvol samenwerken met bakkerijen en OEM’s van verschillende groottes.” “SAMENWERKING IS DE BASIS VOOR SUCCES IN DE BAKKERIJWERELD” De bakkerijbranche is een dynamische wereld waarin innovatie, kwaliteit en vakmanschap hand in hand gaan. Maar als je het Habasit, wereldwijde leverancier van transportbanden, vraagt, is er nog een ander onmisbaar ingrediënt. Jerremy Dalman, National Accountmanager Dry Food bij Habasit Netherlands, vertelt ons wat dat is. “Uiteraard hadden we in dit artikel uitgebreid kunnen ingaan op onze producten, technieken en innovaties. Maar dat is niet waar deze boodschap over gaat. Want wat écht telt, is het gesprek dat we samen voeren. De dialoog waarin we ontdekken wat uw specifieke uitdagingen zijn en hoe wij daar de beste oplossing voor kunnen bieden. Laten we in gesprek gaan! Daarom nodigen we u van harte uit om ons te ontmoeten op onze stand in Düsseldorf 11 / B17. In een persoonlijke setting nemen we graag de tijd om samen te kijken naar hoe wij u verder kunnen helpen. We zorgen voor een warm welkom, een goed gesprek en uiteraard – zoals het een hoort – een verzorgde en gastvrije ontvangst. We kijken ernaar uit om u persoonlijk te spreken en samen te bouwen aan een sterke toekomst in de bakkerijbranche.” Meer informatie: Habasit Netherlands BV Socials.bnx@habasit.com | +31(0)33-2472030 www.habasit.com

14 NBT MAGAZINE NR 2 2025 IBA 2025 Live demonstraties van geavanceerde bakkerijsystemen AMF presenteert innovatieve oplossingen, zoals het Flex Accupan Bun Make-up System en de APEX Mini Combo, die productieprocessen vereenvoudigen en flexibiliteit verbeteren. “Ook de Tromp Pizza Press wordt getoond, een systeem dat geschikt is voor het snel verwerken van pizzadeeg en flatbreads. Tijdens live demonstraties gaan wij bezoekers laten zien hoe deze concepten in te zetten zijn om optimale te produceren.” Lights Out Bakery Een belangrijke focus voor AMF op Iba 2025 is de opkomst van Lights Out Bakery technologie, die belooft bakkerijen efficiënter te maken. Lex: “Door geavanceerde automatiseringssystemen te integreren, kunnen bakkerijen bijna zonder menselijke tussenkomst draaien, waardoor ze 24/7 kunnen opereren en de arbeidskosten drastisch worden verlaagd. Dit maakt de productie niet alleen efficiënter, maar vermindert ook stilstand en personeelsbehoefte, ideaal voor bedrijven die willen opschalen zonder concessies te doen aan productkwaliteit.” AMF BAKERY SYSTEMS TOONT KOSTENBESPARENDE EN DUURZAME INNOVATIES OP IBA 2025 Na het succes van 2023 keert AMF Bakery Systems terug naar iba 2025 in Düsseldorf, van 18 tot 22 mei. “Met live demonstraties en productpresentaties wil AMF de toekomst van bakkerijtechnologie laten zien, met een focus op het vergroten van efficiëntie en duurzaamheid. Bezoekers kunnen geavanceerde automatiseringsoplossingen en energie-efficiënte innovaties ontdekken die bakkerijprocessen kosteneffectiever en milieuvriendelijker maken. Dit jaar blijft AMF de weg wijzen in de bakkerijsector met slimmere en duurzamere oplossingen”, aldus Lex van Houten, Manager Marketing bij AMF Bakery Systems. Energie-efficiëntie Naast automatisering blijft duurzaamheid een belangrijke kernwaarde voor AMF. Het bedrijf zal tijdens Iba haar Sustainable Energy Solution tonen, die is ontworpen om het energieverbruik in bakkerijen te optimaliseren. “Deze technologie helpt bedrijven om hun ecologische impact te verlagen en tegelijkertijd de operationele kosten te verlichten. Door energie-efficiënte systemen toe te passen, kunnen bakkerijen niet alleen voldoen aan de vraag naar milieuvriendelijke productie, maar ook profiteren van lagere energiekosten”, aldus Lex. De rol van Iba 2025 in de bakkerijsector Iba biedt AMF Bakery Systems een wereldwijd platform om in contact te komen met professionals uit de bakkerijsector en baanbrekende innovaties te presenteren. “Terwijl bakkerijen onder druk staan om hun processen te optimaliseren, hebben wij diverse technologieën ontwikkeld die praktische oplossingen bieden voor het verbeteren van productkwaliteit, het verhogen van de productiecapaciteit en het verlagen van energieverbruik.”

NBT MAGAZINE NR 2 2025 15 Bezoek AMF op Iba 2025 AMF nodigt bezoekers uit om de geavanceerde technologieën zelf te ervaren op Stand F31, Hal 10. “Of je nu geïnteresseerd bent in automatisering, energieefficiëntie of innovatieve bakkerijsystemen, het team van AMF staat klaar om te bespreken hoe deze oplossingen jouw bakkerij kunnen helpen.” Duurzame oplossingen Op Iba 2025 is AMF Bakery Systems er klaar voor om te laten zien hoe automatisering en duurzame technologieën de toekomst van de bakkerijsector vormgeven. “We nodigen bakkers dan ook uit om samen met ons de uitdagingen van morgen aan te gaan en slimme, efficiënte en duurzame oplossingen te ontdekken. Laten we samen je bakkerij naar nieuwe hoogtes tillen en de toekomst van de bakkerij creëren”, besluit Lex. Wat u kunt verwachten bij iba 2025: https://amfbakery.com/event/iba/ Of kom in contact met AMF via: sales@amfbakery.com BEZOEKERS KUNNEN GEAVANCEERDE AUTOMATISERINGSOPLOSSINGEN EN ENERGIE-EFFICIËNTE INNOVATIES ONTDEKKEN DIE BAKKERIJPROCESSEN KOSTENEFFECTIEVER EN MILIEUVRIENDELIJKER MAKEN

Handtmann presenteert nieuwe productietechnologieën op iba 2025 Van 18 tot 22 mei staat het Handtmann Benelux team op de IBA in Düsseldorf – de grootste beurs ter wereld voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie! Primeurs tijdens IBA ■ Nieuw systeem voor nauwkeurig verdelen van deeg ideaal voor de industriële bakkerij productie ■ Meerbaans co-extrusietechniek voor gevulde producten ■ Olievrije, continue deegverdeling in meerdere banen Modulair & duurzaam Alle systemen zijn modulair, koppelbaar en geschikt voor integratie in complete lijnen. Duurzaamheid staat centraal, met focus op energie-efficiëntie en grondstoffengebruik. Handtmann foodLAB Na de beurs bent u van harte welkom in het Handtmann foodLAB in Amersfoort (Nederland) of Kuurne (België) om innovaties en ideeën te testen in onze volledig uitgeruste demoruimte. Graag voorzien we u van gratis toegangskaarten. U kunt deze aanvragen via: sales.benelux@handtmann.com Wij kijken ernaar uit om u te ontmoeten! ■ Hal 13, Stand A21 ■ 18 - 22 mei 2025 ■ Düsseldorf, Duitsland Meer informatie: www.handtmann.nl

NBT MAGAZINE NR 2 2025 17 IBA 2025 Voor bakkerijen die te maken hebben met beperkte vloeroppervlakte, stijgende energiekosten of personeelstekort biedt Dijko flexibel schaalbare lijnen met minimale afhankelijkheid van handmatige arbeid. Het Modular Bakery System van Dijko is namelijk ontworpen voor bakkerijen die producten op platen of in koppels bakken – zoals broden, muffins, koekjes, gebak of pizza’s. De modulaire opbouw DIJKO OVENS TOONT MOGELIJKHEDEN VAN MODULAIR, COMPACT EN TOEKOMSTBESTENDIG BAKKEN Dijko Ovens B.V. is een Nederlands familiebedrijf dat al meer dan 70 jaar innovatieve ovensystemen ontwikkelt voor industriële bakkerijen wereldwijd. Vanuit hun hoofdlocatie in Tilburg levert Dijko maatwerkoplossingen voor het volledig geautomatiseerd rijzen, bakken, koelen en vriezen van bakkerijproducten. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het modulaire ovensysteem dat zich volledig laat aanpassen aan de ruimte, capaciteit en productwensen van de klant. Jasper en Menno van Dijk vertellen wat er allemaal getoond gaat worden door Dijko tijdens iba. maakt het mogelijk om productiecapaciteit op te schalen of het systeem aan te passen zonder ingrijpende verbouwingen. Of je nu start met twee ovenmodules of uitbreidt naar twaalf: elke module is afzonderlijk regelbaar en kan op termijn worden toegevoegd. Compact door verticale belading Dankzij verticale belading en het combineren van functies in één lijn zijn de systemen volgens Menno van Dijk uitermate geschikt voor industriële bakkerijen met beperkte ruimte. “Elke vierkante meter wordt efficiënt benut, zonder in te leveren op productievolume of kwaliteit. Daarnaast zijn de systemen gebouwd met het oog op energie-efficiëntie. Slimme luchtcirculatie, nauwkeurige temperatuurregeling en de mogelijkheid tot vacuümkoeling zorgen voor energiebesparing én consistente eindproducten. De ovens zijn standaard gasgestookt, maar kunnen ook op olie of volledig elektrisch functioneren – klaar voor een duurzame toekomst.” Nieuwste generatie te bewonderen als schaalmodel Tijdens iba 2025 in Düsseldorf presenteert Dijko de nieuwste generatie modulaire ovensystemen. Bezoekers maken op stand 10.C43 kennis met hun schaalbare lijnen, slimme automatisering en ruimtebesparende oplossingen. Een opvallende blikvanger op de stand is een opstelling van schaalmodellen van de beschikbare modules, waarmee het systeem tastbaar wordt uitgelegd. Zo wordt direct duidelijk hoe Dijkolijnen opgebouwd, aangepast en uitgebreid kunnen worden. Bovendien laat Dijko zien hoe de volledige productielijn – van invoer tot uitvoer – volledig te automatiseren is. Dit is optioneel, want hoeft niet: de automatiseringsgraad wordt afgestemd op de wensen van de klant. Jasper van Dijk: “Denk aan automatische karbelading en -ontlading, automatische tray-handling en automatische koppelopslag – allemaal perfect op elkaar afgestemd. In de meest geavanceerde vorm is een complete lijn te bedienen met slechts één operator.” Meer informatie: Dijko Ovens B.V. Tel. +31 (0)13-5942211 | www.dijko.com

18 NBT MAGAZINE NR 2 2025 REPORTAGE Ondanks dat Jansen Techniek een serieus track record heeft in de voedingsmiddelenindustrie met allerhande oplossingen en machines die klanten helpen het productieproces verder te verbeteren, is dit ook voor hen een primeur. Een lijn met geïntegreerde robots die uiterst nauwkeurig en consistent allerlei producten perfect snijden, ontwikkelden zij nog niet eerder op deze schaal. Dit alles startte met een filmpje dat Jansen Techniek op LinkedIn plaatste van een andere ultrasoon snijmachine. “Ik zag dat filmpje en was eigenlijk meteen getriggerd”, herinnert de algemeen directeur zich. “We waren al langer op zoek naar een oplossing voor het verder perfectioneren van het snijden van onze producten. We investeren op dit moment fors in uitbreiding en een deel optimalisering, en de snijmachine van Jansen Techniek paste perfect in ons proces, zo leek het in ieder geval in dat filmpje.” VOLAUTOMATISCHE, ULTRASOON SNIJ-OPLOSSING VAN JANSEN TECHNIEK BEWIJST ZIJN MEERWAARDE Jansen Techniek is een vooraanstaande partner voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die op zoek zijn naar procesoptimalisatie middels automatisering. Of het nu gaat om transport en handling of wegen en sorteren, Jansen Techniek heeft een passende oplossing. Sinds kort mag Jansen Techniek zich ook specialist in snijden van banketproducten noemen, want op verzoek van een klant heeft de machinebouwer een taartsnijlijn ontwikkeld die specifiek voldoet aan de wensen in het proces. Wij waren op bezoek bij deze grote bakkerij in Nederland samen met Corwin van den Bor van Jansen Techniek. Hij vertelt samen met de algemeen directeur en de proces manager van de desbetreffende bakkerij over de totstandkoming van dit project en de voordelen van de snij-oplossing die Jansen Techniek in opdracht ontwikkelde. Geen afbreuk aan eindkwaliteit Ondanks dat de engineers van de grote industriële bakkerij al meerdere andere oplossingen voorbij hadden zien komen en ze zelfs al niet meer geloofden in ultrasoon snijden, werden ze overtuigd door een bezoek aan Jansen Techniek. “We waren eigenlijk in de veronderstelling dat je met het ultrasoon snijden van bevroren producten een groot afbreukrisico zou hebben. We waren op zoek naar een oplossing die volautomatisch in lijn kan draaien vlak voor de inpaklijn en waarmee we een afvalreductie konden realiseren. Op bezoek bij Jansen Techniek zagen we al snel in de praktijk met onze eigen producten dat door met ultrasoon messen te snijden we dat konden realiseren, maar dat daarnaast ook de structuur van onze producten prachtig blijft en de lagen goed zichtbaar zijn. Dat geeft een bakker toch een voldaan gevoel. Je maakt met veel liefde een product,

NBT MAGAZINE NR 2 2025 19 maar door dat te snijden met bijvoorbeeld een guillotine houd je toch vaak dat het eindresultaat niet helemaal naar wens is. Door op deze manier te snijden, wordt er geen afbreuk gedaan aan de eindkwaliteit van het product. Het is allemaal precies en superstrak gesneden zodat elk product dezelfde vorm heeft.” Flexibel Ultrasoon snijden an sich is niks nieuws. De messen trillen op een extreem hoge frequentie, waardoor het moeiteloos door verschillende texturen snijdt, zonder te veel druk uit te oefenen. “Wat ons systeem nog eens uniek maakt, is dat de messen de frequentie of de snelheid aanpassen aan de te snijden laag. Cake wordt dus anders gesneden dan een laag chocolade of iets dergelijks. Daardoor krijg je binnen de lijn een enorme flexibiliteit. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of we kunnen het snijden. En doordat we in veel verschillende formaten kunnen snijden, ben je nóg flexibeler”, zegt Corwin. Partnerleverancier In juni vorig jaar vond het eerste contact tussen beide partijen plaats met de demonstratie van de snijoplossing door Jansen Techniek en sinds december draait de klantspecifieke lijn op locatie. “Het is eigenlijk een enorme prestatie dat we dit samen in zo’n korte tijd hebben weten te realiseren. Jansen Techniek was voor ons geen partnerleverancier die wij in gedachten hadden bij de uitbreiding van onze bakkerij, maar door dat ene filmpje en wat ze hier in korte tijd hebben gerealiseerd met de implementatie van de snijmachine, staan ze zeker weer goed op ons netvlies. We sluiten ook niet uit dat we in de nabije toekomst weer bij ze aan gaan kloppen voor andere oplossingen en wie weet ook nog een additionele snijlijn. We groeien hard dus we zoeken ook capaciteitsuitbreiding, maar eerst moeten we de volle potentie van deze machine gaan benutten en dat gaat gebeuren als we volledig automatisch gaan draaien in het hele proces. Dat wordt later dit jaar hopelijk een feit.” Behoud van personeel Automatisering is een must voor bakkerijen van de toekomst. “Dat geldt ook hier voor ons, maar het is en blijft een ambachtelijk product dat we produceren. Daar hoort ook handwerk aan te pas te komen en dat zal ook altijd zo blijven. We hebben onze mensen met vakkennis heel hard nodig en dat gaat ook niet verloren. Er is alleen wel sprake van procesoptimalisatie op het moment dat je producten in het productieproces automatisch kan snijden en verpakken.” Hygiënisch design Een ander groot bijkomend voordeel is de hoge mate van hygiëne die de snijlijn met zich meebrengt. “Wij zijn zeer actief in andere branches zoals de vlees- en visverwerkende industrie waar hygiëne een nog grotere rol speelt dan in de bakkersbranche. Door onze ervaring en kennis zien we waar de behoeftes liggen en kan de lijn nat gereinigd worden. Door de dubbele deuren is de lijn goed toegankelijk voor de schoonmaak. Een ander zeer sterke eigenschap is dat we een zogenaamd CIP-systeem (Clean in Place red.) geïntegreerd hebben, waardoor de messen automatisch in het proces gereinigd worden. Afhankelijk van het product worden de messen om de zoveel handelingen in een bad gereinigd”, aldus Corwin. “De lijn voldoet aan alle moderne standaarden die je als producent op dit moment wil integreren”, vult de algemeen directeur aan. Samenwerking Het uiteindelijke resultaat van de snijlijn is echt een gezamenlijke effort geweest, geeft Corwin aan. “Wij hebben de knowhow voor wat betreft de hardware en de robotica, maar de software hebben we ontwikkeld in samenwerking met de engineers en de bakkers hier. Zij hebben juist daar de goeie input voor gegeven zodat de lijn optimaal kan presteren. Het wederzijds vertrouwen in een goed resultaat was er, maar ze hebben hier ook wel de gok met ons durven nemen, want een dergelijke lijn draaide nog niet in de praktijk. Nu alles het zo goed doet, maakt ons dat als Jansen Techniek zeker trots.” “De samenwerking is van onze kant ook heel goed bevallen. Jansen Techniek heeft alles waargemaakt wat ze beloofden. Van eerste contact tot implementatie, alles loopt soepel en de korte lijnen maken het heel prettig om met hen te communiceren. Er is gewoon een hele goede wisselwerking. Dit voelt als een hernieuwd begin van een verdere duurzame relatie. Wij zoeken toeleveranciers die met ons mee kunnen groeien en Jansen Techniek heeft bewezen dat te kunnen”, klinkt het tot slot vol lof. Meer informatie: Jansen Techniek Tel. +31 (0)341-353 829 info@jansentechniek.nl www.jansentechniek.nl DE LIJN VOLDOET AAN ALLE MODERNE STANDAARDEN DIE JE ALS PRODUCENT OP DIT MOMENT WIL INTEGREREN

Know the future of baking. iba-tradefair.com BAKING NEW WAYS. GET YOUR TICKET NOW! THE WORLD’S LEADING TRADE FAIR FOR THE BAKING AND CONFECTIONERY INDUSTRY

NBT MAGAZINE NR 2 2025 21 IBA 2025 VEMAG introduceert op iba onder andere een nieuwe generatie deegportioneerders die uitblinken door hun olievrije en gewichtsnauwkeurige portioneertechnologie. Deze systemen bieden flexibiliteit en betrouwbaarheid voor uiteenlopende toepassingen, van het nauwkeurig vullen van bakvormen tot het vormen van koekjes, repen en gevulde producten. FT722 vultafel – de "magische allrounder" Een hoogtepunt is de nieuwe FT722 vultafel, een krachtige oplossing die werkprocessen binnen de bakkerij aanzienlijk automatiseert en optimaliseert. Of het nu koekjesdeeg, beslag, crèmes, vullingen of zelfs glutenvrij deeg betreft: deze vultafel doseert snel, nauwkeurig en moeiteloos op bakplaten of in vormen. Dankzij gepatenteerde technologie wordt de bakplaat altijd perfect gepositioneerd, wat resulteert in een schoner en consistenter eindproduct. De FT722 verhoogt niet alleen de efficiëntie maar minimaliseert ook de handmatige arbeid. Expertise voor creatieve bakkerijproducten VEMAG biedt oplossingen voor een breed assortiment producten, waaronder pizza’s, toast, brood, buns, muffins, koekjes, proteïnerepen en gecoëxtrudeerde ONTDEK DE NIEUWSTE INNOVATIES VAN VEMAG TIJDENS IBA 2025 Tijdens iba 2025 toont VEMAG wederom haar innovatieve kracht met een breed scala aan oplossingen speciaal ontwikkeld voor ambachtelijke én industriële bakkerijen. Op stand D45 in Hal 9 presenteert het bedrijf maar liefst 12 lijnen en ruim 40 machines, waarmee bezoekers zich uitgebreid kunnen laten informeren en inspireren. producten. Het uitgebreide aanbod aan lijnen en accessoires maakt het mogelijk om creatieve productideeën snel en effectief in productie te brengen. Bezoek VEMAG op iba 2025 en ervaar zelf hoe innovatieve technologieën uw bakkerij naar een hoger niveau kunnen tillen. Het VEMAG Bakery-team staat voor u klaar. Meer informatie: VEMAG-Seydelmann Tel. +31 (0)412-640 858 | info@vemag-seydelmann.nl www.vemag-seydelmann.nl

22 NBT MAGAZINE NR 2 2025 IBA 2025 De toekomst van bakkerijproductie zit in de slimme integratie van deegkennis, productieprocessen, mechanische en elektrische techniek én data-analyse, zo is de overtuiging bij Rademaker. “Daarom ontwikkelen wij samen met klanten vernieuwende oplossingen die de efficiëntie, kwaliteit en flexibiliteit verhogen”, aldus Mark Haarsma, Area sales manager bij Rademaker. “Een belangrijk thema tijdens iba 2025 is het verzamelen en verwerken van slimme data. Bezoekers ontdekken hoe wij machinedata en technologische kennis inzetten om optimale prestaties te garanderen gedurende de levensduur van de apparatuur. Via diverse toepassingen wordt de toegevoegde waarde voor bakkerijen wereldwijd tastbaar gemaakt.” Nieuwe generatie pizzatoppinglijn Tijdens iba 2025 introduceert Rademaker zijn nieuwste volledig geautomatiseerde pizzatoppinglijn. Mark: “Blikvanger is de nieuwe pizzasausdoseerder, die geïntroduceerd wordt op de beurs. De lijn bevat ook het geavanceerde pizzastrooisysteem, dat moeiteloos toppings zoals kaas, groente, IQF-producten en vlees verwerkt. Dankzij een ingebouwd recirculatiestation wordt verspilling geminimaliseerd. Met slimme dataverzameling en algoritmes die het proces continu bijsturen, is deze lijn de nieuwe standaard in geautomatiseerde pizzaafwerking.” Verbeterd lamineersysteem De lamineertechnologie van Rademaker is verder verfijnd. “De vetlaag is stabieler en het deeg homogener, wat resulteert in meer consistentie en een hogere productkwaliteit. Ook het gebruiksgemak is verbeterd, waardoor de verwerking eenvoudiger en reproduceerbaarder is.” Nieuwe broodlijn Pre-sheeter Het bekende Pre-Sheeter System (DSS), dat deeg transformeert tot een uniforme, consistente deegplak, is ook verder geoptimaliseerd. “De integratie van het multiroller-reductiestation biedt meer flexibiliteit in de variatie van dikte en breedte van de deegplak. Dit kan voordelen opleveren voor de lijnconfiguratie en het percentage reworkdeeg. Deze innovatie wordt officieel gelanceerd tijdens iba 2025. Daarnaast kunnen bezoekers digitaal kennismaken met ons volledige aanbod op het gebied van ‘sheeten’ en vormen, voor uiteenlopende bakkerijproducten.” Radini semi-industriële broodlijn: flexibel en efficiënt Met Radini heeft Rademaker een sterke troef in handen om bakkers verder te ontzorgen. “De Radini broodlijn verwerkt 250 tot 1.200 kg deeg per uur en is geschikt voor diverse deegsoorten. Het uitgangspunt “rework is een keuze” helpt bakkerijen om verspilling te beperken en de efficiëntie te verhogen. Dankzij de modulaire opbouw is zowel het handmatig als automatisch vormen van deeg, of een combinatie van beide mogelijk. Dit is ideaal voor ambachtelijke producten met een eigen uitstraling. Mobiele units zorgen voor nauwkeurig snijden, vormen en opbollen, met constante maat- en gewichtsverdeling. Ambacht en automatisering komen hier perfect samen.” RADEMAKER PRESENTEERT BAANBREKENDE INNOVATIES OP IBA 2025 Rademaker, wereldwijd toonaangevend in industriële bakkerijapparatuur, onthult tijdens iba 2025 zijn nieuwste ontwikkelingen. Met oplossingen van wereldklasse voor onder andere (plat)brood, viennoiserie, bladerdeeg, pizza en donuts, blijft Rademaker de grenzen verleggen op het gebied van efficiëntie en innovatie.

NBT MAGAZINE NR 2 2025 23 Rademaker Robot “De Rademaker Robot automatiseert arbeidsintensieve taken met behulp van geavanceerde grijpers en vision-technologie, die volledig in eigen huis zijn ontwikkeld. Dit verhoogt de efficiëntie, herhaalbaarheid en consistentie, en verlaagt de kosten. Tijdens iba zijn er live demonstraties te zien.” Beleef de Rademaker Bakery Experience Naast machines heeft Rademaker ook de ‘Bakery Experience’: een inspirerende presentatie van bakkerijproducten. “De product display bevat een selectie bakkerijproducten die wereldwijd op Rademaker-lijnen worden geproduceerd. Onze experts staan klaar om met u in gesprek te gaan over kwaliteit, trends en productie-inzichten.” Live demonstraties door het Dutch BoulangerieTeam Mis de dagelijkse demonstraties van het prijswinnende Dutch BoulangerieTeam ook niet. “Deze vakmensen tonen de nieuwste producttrends met deegstukken van de Radini-lijn. Hun passie voor het vak is aanstekelijk ze delen graag hun kennis en gaan graag in gesprek over zowel ambachtelijk als industrieel bakken.” Focuspunten voor de bakkerijsector in 2025 “De toekomst van bakkerijproductie draait om het slim combineren van deegexpertise, technische knowhow en data gedreven procesoptimalisatie. Samen met klanten blijft Rademaker innovatieve oplossingen ontwikkelen die echt het verschil maken.” Ontmoet Rademaker op iba 2025 “Ontdek hoe slimme technologieën de toekomst in bakkerijproductie vormgeven. Bezoek onze stand op iba 2025 en ervaar het zelf. Meer informatie? Kijk op rademaker.com of neem direct contact met ons op”, aldus Mark tot slot. Meer informatie: Rademaker BV | Tel. +31 (0)345 543 543 | www.rademaker.com/radini

Schitterend voorjaar met Bekijk de film voor meer info Ambient spiraalkoelers Spiraalvriezers Tunnelvriezers Bandvriezers Spiraal rijsmachines Verticale & horizontale platenvriezers FOOD PROCESSING TECHNOLOGY 24/7 levering snel & betrouwbaar! Maatwerk nieuwbouwinstallaties & full-service ondersteuning +31 161 226 597 food@vanabeelen.eu vanabeelen.eu DE COOLSTE SPIRAAL SYSTEMEN Wij hebben de oplossing die u zoekt! Unispray is een specialist als het gaat om spuitsystemen voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook geschikt voor Bio-lossing. Hoefslag 7 | 4131ME Vianen | Tel: +31 (0)347-322097 VOOR GEBRUIKTE EN NIEUWE BROODSNIJMACHINES EN VERPAKKINGSMACHINES. ✓ Blaastafels, inpakbanen, clip-sluitmachines, tape sluitermachines, broodsnijmachines, taartsnijmachines, broodjessnijmachines, verpakkingsmachines, flowpack machines. ✓ De scherpste prijs voor broodsnijmessen, zowel bandslicers als raamsnijmachines. ✓ Ook voor onderhoud, reparatie en revisie aan snij- en verpakkingsmachines KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR DE ACTUELE VOORRAAD. WWW.AVT.NU - INFO@AVT.NU NIJVERHEIDSWEG 25 - 4731 CZ OUDENBOSCH

NBT MAGAZINE NR 2 2025 25 BAKTEC COMBINEERT DIGITALISERING MET OPTIMALISATIE VAN NIEUW ASSORTIMENT APPARATEN COVERSTORY BAKTEC Bij Baktec is het ontzorgen van de bakkersbranche het grote doel achter haar producten en diensten. Een digitaliseringsslag door middel van een nieuw serviceportaal en een nieuwe range water meng- en meetapparatuur zorgt ervoor dat klanten nog beter ontzorgd worden als het gaat om service en onderhoud. “Onze focus ligt op het mogelijk maken van "Effortless Baking", de bakkers kunnen zich concentreren op het maken van kwaliteitsproducten zonder zich zorgen te maken over de apparatuur”, zo horen wij onder meer van Sabine Walbeehm (algemeen directeur) en Frank van Eck (managing director). Lees verder op de volgende pagina ▶

26 NBT MAGAZINE NR 2 2025 COVERSTORY BAKTEC De laatste iba-deelname was voor Baktec een groot succes en ondertussen hebben hun engineers niet stilgezeten. Zij zijn erin geslaagd om de visie te vertalen naar de praktijk. Het digitale portaal Baktec.Assist is volop in gebruik genomen door klanten en de nieuwe water meng- en meetapparatuur heeft zijn meerwaarde bewezen. Door middel van nieuwe innovaties zijn de apparaten efficiënter en gebruiksvriendelijker, waarbij er wordt ingespeeld op de uitdagingen van de serviceverlening en eindgebruiker. Denk daarbij aan een gebrek aan geschoold personeel en het verder optimaliseren van het productieproces. Effortless Baking Een van de belangrijkste speerpunten voor Baktec is het verbeteren van het gebruikersgemak van hun apparatuur. “De vernieuwde CERES III en UNIVERS II apparaten zijn ontworpen met het oog op eenvoud in bediening en onderhoud. Dit is cruciaal in een tijd waarin het tekort aan geschoold personeel een grote uitdaging vormt. De apparaten zijn zo ontwikkeld dat zelfs ongeschoold personeel ze kan bedienen en onderhouden. Dit wordt bereikt door een intuïtieve interface en duidelijke instructies die beschikbaar zijn via ons digitale portaal Baktec.Assist. Daar vind je korte video’s die bijvoorbeeld duidelijk maken wat er gedaan moet worden bij een te vervangen onderdeel. Om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen, was het een wens om de apparatuur toegankelijker te maken. We hebben geïnvesteerd in het ontwerp van onze apparatuur, zodat onderhoud en reparaties eenvoudiger zijn. De apparaten zijn zo geconstrueerd dat onderdelen gemakkelijk kunnen worden vervangen, wat stilstand van de apparaten minimaliseert en de efficiëntie verhoogt. Dit klantgerichte ontwerp zorgt ervoor dat de moderne bakkerij zich kan concentreren op het bakken, zonder zich zorgen te maken over de werking van de apparatuur. Oftewel, Effortless Baking!”, aldus Sabine. Nauwkeuriger en minder waterverbruik De hardware binnen de UNIVERS II en CERES III is zodanig aangepast, dat deze nog beter presteert. Frank: “Wij hebben het leidingwerk van onze apparaten aangepast, wat resulteert in een betere doorstroming. Verder is de behuizing aangepast en heeft een waterbestendige IP65 certificering gekregen én de apparaten bevatten geavanceerde technologieën die de prestaties verbeteren, de efficiëntie verhogen en de ecologische impact van de bakkerijen vermindert. Denk bijvoorbeeld aan een ontkalkingsfunctie bij de UNIVERS II apparaten die de levensduur van de ventielen verlengt. In gebieden met hard water, waar kalkvorming een probleem kan zijn, is dit vooral belangrijk. De nieuwe apparatuur zal ook worden uitgerust met sensoren die preventief onderhoud mogelijk maken. De apparatuur kan signaleren wanneer onderdelen aan vervanging toe zijn, wat helpt om stilstand te voorkomen. Eén plus één is in dit geval echt drie.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4