NBT magazine nr2 2025 Online

COLUMN Laat ik beginnen door mij eerst aan jullie voor te stellen. Mijn naam is Bram de Vrught en ik ben Managing Director en trotse mede-eigenaar van QING Food Automation. Ik ben het grootste deel van mijn werkzame leven actief geweest in de food voor zowel de machinebouwers als de producenten. In de afgelopen jaren zie ik de foodsector sterk veranderen. Arbeid en kennis worden schaarser, de eisen rondom kwaliteit en duurzaamheid nemen toe en consumenten verwachten steeds meer transparantie en diversiteit. Technologie is geen luxe meer – het is noodzaak geworden. Dit betekent echter niet dat het eenvoudig is om te automatiseren in de food. Juist de diversiteit van de producten, omgeving en kwaliteitseisen zorgen voor uitdagingen bij automatiseren in de food. Dit is de reden dat er nog zoveel menselijke arbeid maar ook kennis en ervaring nodig is om ons voedsel te produceren en te verwerken. Bakken is een ambacht, maar ook hier verdwijnt langzaam de kennis en ervaring. We zullen daarom technologie moeten inzetten om deze ambacht een toekomst te geven. Nieuwe technologieën bieden veel mogelijkheden, maar vergen een andere aanpak en een andere mindset bij zowel de ontwikkelaars als de gebruikers. Technologie is niet het probleem. Ik merk dat de uitdaging vooral in de adoptie van de technologie zit. Dit is in de bakkerijsector niet anders. QING (uitgesproken als king) is een Nederlands bedrijf dat opgericht is op 30 april 2013. Dit was de eerste Koningsdag van Koning Willem Alexander in Nederland. Als ondernemer wil je impact maken en waarde leveren. De combinatie van verschillende ingrediënten zoals hightech, food, businesscase en de menselijke kant vind ik fantastisch. Hier kunnen we met ons team van QING’s echt impact maken door nieuwe producten en systemen te ontwikkelen die juist om kunnen gaan met die diversiteit. Morgen wil men nou eenmaal iets anders dan vandaag. Door af te stappen van de gedachte dat automatiseren draait om zoveel mogelijk van hetzelfde te maken, maar juist zoveel mogelijk diverse producten verwerken is ons eigen software framework STAQ (See Think Act QING) ontstaan. STAQ vertaalt menselijke handelingen naar technologie. STAQ stelt ons in staat om systemen te bouwen die niet alleen met de huidige diversiteit kunnen omgaan, maar juist ook flexibel zijn naar de toekomst. Dit is wat de food industrie nodig heeft. Met See registreren slimme vision-systemen en sensoren elk detail van het product. In Think interpreteren we die data met behulp van AI – zodat het systeem letterlijk begrijpt wat het ziet. Vervolgens kunnen we via Act een geautomatiseerde actie uitvoeren zoals: sorteren, bijsturen of ingrijpen. Snel, nauwkeurig en betrouwbaar. Via deze column neem ik jullie de komende edities graag mee in onze wereld. Ik deel inzichten uit de praktijk, trends die wij zien en uitdagingen die we samen met onze klanten oplossen. Een project samen met Bolletje is daar een mooi voorbeeld van. Automatiseren gaat niet alleen over het oplossen van de huidige uitdagingen, maar vooral ook zorgen dat je om kunt gaan met de uitdagingen van de toekomst. TECHNOLOGIE IS GEEN LUXE MEER – HET IS NOODZAAK GEWORDEN Vanaf heden hebben wij Bram de Vrught van QING Food Automation weten te strikken om voor NBT Magazine een column te verzorgen. Hij gaat in zijn terugkerende column dieper in op technologische ontwikkelingen en de verdere digitalisering van het productieproces in de bakkerij. Zijn eerste column is vooral een introductie van hemzelf en zijn bedrijf QING, waarmee Bram producenten in de voedingsmiddelenindustrie helpt een digitaliserings- en automatiseringsslag te maken. Maar daarover vertelt hij zelf meer. Bram de Vrught Bram de Vrught is Managing Director en mede-eigenaar van QING Food Automation NBT MAGAZINE NR 2 2025 35

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4