36 NBT MAGAZINE NR 2 2025 IBA 2025 Met een groeiende wereldbevolking die meer monden te voeden heeft, een trend van een grotere vraag naar brood in opkomende markten, in combinatie met onzekerheid in de toeleveringsketens, is het duidelijk dat de broodvoorziening voor meerdere uitdagingen staat en geconfronteerd wordt REPEATLOAF: VAN RESTBROOD NAAR DROGE GRONDSTOF BINNEN 24 UUR De Nederlandse economie moet in 2050 helemaal circulair zijn volgens het overheidsbeleid dat in 2016 is ontwikkeld en vastgelegd. Dat betekent dat er enorm op grondstoffen bespaard moeten worden, wat een veel lagere uitstoot van broeikasgassen tot gevolg heeft. De totale emissie die wordt veroorzaakt door het weggooien van voedsel vertegenwoordigt maar liefst 6% van de totale uitstoot in de wereld en is daarmee qua omvang de derde ‘uitstoter’, na de VS en China. In de markt voor brood- en banketproducten zijn circulaire initiatieven ook hard nodig, want nog steeds voert brood het klassement van afvalproductie in de voedselsector aan. Een twijfelachtige eer… Met de introductie van Repeatloaf wil Verhoeven Family of Companies daar verandering in brengen. Een machine die binnen 24 uur van restbrood een gefermenteerde, houdbare grondstof creëert voor broodverbetering of deegproductie. In NBT Magazine zijn de eerste beelden van de machine te zien en wordt het verhaal achter het concept wat op de komende IBA zal worden geïntroduceerd voor het eerst gedeeld. met de mogelijkheid van ernstige tekorten. Verspilling van voedsel en weggooien van brood past niet in een dergelijke omgeving. Verspilling wordt mede veroorzaakt door factoren als overproductie (de angst voor lege schappen) en een korte houdbaarheid in een ‘ultraverse vraagmaatschappij’. Aangezien meer dan twee miljoen ton voedsel nooit wordt geconsumeerd (volgens het WWF), terwijl één op de tien mensen ondervoed is (FAO 2018), is voedselverspilling een kostbare en ernstige factor die op de meest korte termijn zal moeten worden teruggedrongen. Voor de productie van voedsel dat verloren gaat of verspild wordt, is een landoppervlakte nodig die groter is dan die van China. Water, energie, brood Brood heeft de twijfelachtige eer de grootste bijdrage te leveren aan het volume van voedselverspilling. Bovendien draagt de productie van brood aanzienlijk bij aan de CO2-uitstoot. Volgens The International Journal of Life Cycle Assessment variëren de koolstofvoetafdrukresultaten van 977 tot 1.244g CO2 eq. per brood. Voordat we brood gaan produceren, vereist de teelt van graangewassen een aanzienlijke hoeveelheid water en energie. Om 1 kilogram tarwe te produceren, is tussen de 900 en 2.000 liter water nodig. Daarna is er energie nodig om de tarwe naar molens te transporteren, de granen te malen en het meel naar bakkerijen te vervoeren. 65% minder CO²-emissie In het proces wat brood doorloopt vanaf de grondbewerking tot de consumptie, is maar liefst 65% van de totale CO2-emissie al gerealiseerd voordat het gebakken wordt. Het proces van ontbossing, grondbewerking, fertilisatie, irrigatie en
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4