NBT MAGAZINE NR 2 2025 37 vermaling zijn hiervoor verantwoordelijk. Door te voorkomen dat restbrood wordt weggegooid, maar juist hergebruikt kan worden, kan voor dit gedeelte dus 65% van de emissie tijdens de productie worden teruggedrongen en wordt er bespaard op grondstoffen. ‘No more time to waste’ Door verspilling van brood, verspillen we ook onze hulpbronnen (enorm). Voor de productie van 1 kilogram brood is meer dan 1.500 liter water nodig en het energieverbruik voor het verkrijgen van 1 kilogram deeg wordt, afhankelijk van de gebruikte technologieën, geschat op 1,3 tot 5,5 Megajoule. Het is tijd om aan die verspilling een halt toe te roepen De 17 SDG's (Sustainable Development Goals) van de VN bevatten een doelstelling die zorgt voor duurzame consumptie- en productiepatronen (SDG12). Het is een vastgelegd doel om voedselverlies en -verspilling met 50% te verminderen op het niveau van de detailhandel en de consument en om voedselverliezen in de productie- en toeleveringsketens tegen 2030 te verminderen. De EU 2030-doelstellingen zijn gericht op het verminderen van om voedselverspilling op zowel industrie- (10%) als consumentenniveau (30%). Gerecycled brood helpt de totale uitstoot van brood te verminderen en moet serieus worden genomen als onderdeel van de oplossing. Innovatie voor impact op wereldschaal Innovatie is een belangrijke sleutel tot een duurzamere toekomst en de bakkerijmarkt kan een vitale rol spelen in deze veranderende samenleving. Dit is de sterke overtuiging van het Nederlandse Verhoeven Family of Companies. De focus op innovatie, mits gebaseerd op impact, biedt de internationale bakkerijmarkt enorm potentieel. 'Give Loaf a Second Chance’ Met het Repeatloaf-concept is een geoptimaliseerd automatisch proces gecreëerd, dat voortborduurt op het initiatief van Bakkersgrondstof. Het voorziet in de behoefte om de enorme hoeveelheid weggegooid brood te reduceren. Volgens cijfers van de Europese Gemeenschap wordt omgerekend 15% van de totale Europese broodproductie niet geconsumeerd. Dat staat gelijk aan een verspilling van 15 miljard kilo brood op jaarbasis. Door restbrood te verwerken in een gefermenteerde broodgrondstof die maanden houdbaar is, wordt niet alleen gerecycled, maar in feite geupcycled; een creatieve vertaling van overschot in een verbeterd nieuw product. Het ‘RL precision fermented powder’ geeft daardoor een tweede kans aan brood dat anders zou worden weggegooid. De slogan ‘Give Loaf a Second Chance’ maakt het nog mooier… Echte liefde voor het tweede leven van brood dus. Meer informatie: Verhoeven Family of Companies Tel. +31 (0) 412 630 545 | info@verhoevenfamily.com www.verhoevenfamily.com Iba Düsseldorf, stand 10.C45
RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4