Previous Page  12 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 5

12

P

R O J E C T

T

E C H N I E K

In de eerste editie van NBT Magazine van

dit jaar kon u al lezen over het EPK (Energie

Prestatie Keuring) pilot project voor industri-

ele bakkerijen van Project Techniek. Naarmate

het project vordert en diverse bedrijfsbezoeken

zijn afgelegd blijken er een aantal interessante

besparingsmogelijkheden te liggen, zo horen

wij van Mark de Leeuw. Hij vertelt hoe Project

Techniek verder gaat met EPK pilot project en

waar mogelijkheden liggen voor ondernemers.

Energie Prestatie Keuring

(EPK) update

Tijdens de eerste bijeenkomst bij Project Techniek

in Hedel spraken de deelnemers nagenoeg una-

niem uit dat er binnen hun bakkerijen veel kansen

liggen om energie te besparen. Mark: “Deze wor-

den echter onvoldoende benut. Enerzijds door een

gebrek aan aandacht voor het thema energie bin-

nen de organisatie en anderzijds door een gebrek

aan kennis. Nu we een aantal maanden verder zijn

en diverse bedrijven bezocht hebben kunnen we

constateren dat er zeker interessante besparings-

mogelijkheden liggen. Maar het valt ook op dat

veel bedrijven het zo slecht nog niet doen op het

gebied van energie-efficiency!”

Restwarmte

“Wat ons in positieve zin is opgevallen? Eén van

de bedrijven gaat slim om met restwarmte uit

zijn koelinstallatie. Met warmte uit de persgas-

sen warmt een vat met water op, wat vervolgens

gebruikt wordt voor

schoonmaakactivitei-

ten. Een ander bedrijf

gebruikt ook restwarmte

om proces- en schoon-

maakwater voor te

verwarmen. Zij halen

de warmte echter uit

de oliekoeling van de

persluchtcompressoren.

Dergelijke maatregelen

blijken veelal met een

gunstige terugverdien-

tijd gerealiseerd te kun-

nen worden. Opvallend

is ook het toenemen-

de gebruik van LED-

verlichting. Steeds meer

bakkerijen

stappen,

veelal gefaseerd, over

op deze energiezuinige

vorm van verlichting”,

aldus Mark.

Warmteterugwinning

De vraag die bij veel

bedrijven enorm leeft

is: kunnen we warmte

terugwinnen uit onze

oven? “Het antwoord

hierop is altijd ‘ja’, ech-

ter zal dit niet altijd op

een economische ren-

dabele manier kunnen.

Het hangt er vooral

vanaf of de beschikbare

warmte ook gebruikt

kan worden. Hieronder

diverse mogelijkheden

die wij gezien hebben

om warmte te kunnen

hergebruiken.”

• Voorverwarmen van

de verbrandingslucht

met warmte uit de rook-

gassen. Deze mogelijkheid is er alleen bij indirect

gestookte ovens. Vuistregel is dat voor elke 20°C

dat de verbrandingslucht warmer is, het rende-

ment 1% hoger wordt. Belangrijk aandachtspunt

hierbij is dat branders een maximale verbrandings-

luchttemperatuur hebben, waarop ze nog goed

functioneren. Je kunt dus niet ongelimiteerd de

verbrandingslucht voorverhitten.

• Alternatief voor de voorgaande maatregel is om

de verbrandingslucht van binnen aan te zuigen in

plaats van buiten. Dit geeft nauwelijks een inves-

tering, terwijl het boven de oven al gauw 20°C

warmer is dan de gemiddelde buitentemperatuur.

Voorwaarde is wel dat er voldoende verse lucht in

de ruimte gebracht wordt. Daarnaast is het toepas-

sen van een filter soms aan te bevelen.

•Warmte uit de rookgassen van ovens kan gebruikt

worden voor het verwarmen van een cv-systeem.

Dit is vooral interessant als u reeds een cv-sys-

teem heeft voor bijvoorbeeld gebouwverwarming,

verwarming van rijskasten en mogelijk ook het

verwarmen van een krattenwasser. Hoe lager het

temperatuur niveau van het cv-systeem hoe meer

warmte u kunt benutten. Bij direct gestookte ovens

dient u rekening te houden met de aanwezigheid

van vervuiling in de afgevoerde ovenwarmte. Dit

vereist een speciaal ontwerp van de toe te passen

warmtewisselaar.

Gedragsverandering

Waar veel bakkerijen nog een flinke slag kun-

nen slaan is door simpelweg beter op te letten,

aldus Mark. “Iedereen weet dat het gebeurt: ver-

lichting blijft onnodig branden, productielijnen

draaien door terwijl er geen product over loopt en

persluchtluchtlekkages blijven onopgemerkt. Zo

achterhaalden we bij één bedrijf een persluchtlek

met een diameter van maar liefst een centimeter,

wat dagelijks tientallen euro’s kost. Binnen het

EPK traject is inmiddels een handreiking energie-

zorg opgesteld. Deze biedt eenvoudige handvaten

waarmee de bedrijven energie structureel op hun

agenda kunnen krijgen.”

Afronding EPK pilot

Het EPK traject is inmiddels in een afrondende

fase. “De resultaten van de bijeenkomsten en

bedrijfsbezoeken worden geëvalueerd en terugge-

koppeld aan de branche. Hieruit volgt een advies

aan het rijk waarin staat hoe een EPK voor de

industriële bakkerij een goed werkend instrument

kan zijn. Voor vragen over het EPK of over bespa-

ringsmogelijkheden kunt u contact opnemen met

Project Techniek.”

Meer informatie:

Project Techniek

Tel. +31 (0)73 599 1402

www.projecttechniek.nl