NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5
12
P
R O J E C T
T
E C H N I E K
In de eerste editie van NBT Magazine van
dit jaar kon u al lezen over het EPK (Energie
Prestatie Keuring) pilot project voor industri-
ele bakkerijen van Project Techniek. Naarmate
het project vordert en diverse bedrijfsbezoeken
zijn afgelegd blijken er een aantal interessante
besparingsmogelijkheden te liggen, zo horen
wij van Mark de Leeuw. Hij vertelt hoe Project
Techniek verder gaat met EPK pilot project en
waar mogelijkheden liggen voor ondernemers.
Energie Prestatie Keuring
(EPK) update
Tijdens de eerste bijeenkomst bij Project Techniek
in Hedel spraken de deelnemers nagenoeg una-
niem uit dat er binnen hun bakkerijen veel kansen
liggen om energie te besparen. Mark: “Deze wor-
den echter onvoldoende benut. Enerzijds door een
gebrek aan aandacht voor het thema energie bin-
nen de organisatie en anderzijds door een gebrek
aan kennis. Nu we een aantal maanden verder zijn
en diverse bedrijven bezocht hebben kunnen we
constateren dat er zeker interessante besparings-
mogelijkheden liggen. Maar het valt ook op dat
veel bedrijven het zo slecht nog niet doen op het
gebied van energie-efficiency!”
Restwarmte
“Wat ons in positieve zin is opgevallen? Eén van
de bedrijven gaat slim om met restwarmte uit
zijn koelinstallatie. Met warmte uit de persgas-
sen warmt een vat met water op, wat vervolgens
gebruikt wordt voor
schoonmaakactivitei-
ten. Een ander bedrijf
gebruikt ook restwarmte
om proces- en schoon-
maakwater voor te
verwarmen. Zij halen
de warmte echter uit
de oliekoeling van de
persluchtcompressoren.
Dergelijke maatregelen
blijken veelal met een
gunstige terugverdien-
tijd gerealiseerd te kun-
nen worden. Opvallend
is ook het toenemen-
de gebruik van LED-
verlichting. Steeds meer
bakkerijen
stappen,
veelal gefaseerd, over
op deze energiezuinige
vorm van verlichting”,
aldus Mark.
Warmteterugwinning
De vraag die bij veel
bedrijven enorm leeft
is: kunnen we warmte
terugwinnen uit onze
oven? “Het antwoord
hierop is altijd ‘ja’, ech-
ter zal dit niet altijd op
een economische ren-
dabele manier kunnen.
Het hangt er vooral
vanaf of de beschikbare
warmte ook gebruikt
kan worden. Hieronder
diverse mogelijkheden
die wij gezien hebben
om warmte te kunnen
hergebruiken.”
• Voorverwarmen van
de verbrandingslucht
met warmte uit de rook-
gassen. Deze mogelijkheid is er alleen bij indirect
gestookte ovens. Vuistregel is dat voor elke 20°C
dat de verbrandingslucht warmer is, het rende-
ment 1% hoger wordt. Belangrijk aandachtspunt
hierbij is dat branders een maximale verbrandings-
luchttemperatuur hebben, waarop ze nog goed
functioneren. Je kunt dus niet ongelimiteerd de
verbrandingslucht voorverhitten.
• Alternatief voor de voorgaande maatregel is om
de verbrandingslucht van binnen aan te zuigen in
plaats van buiten. Dit geeft nauwelijks een inves-
tering, terwijl het boven de oven al gauw 20°C
warmer is dan de gemiddelde buitentemperatuur.
Voorwaarde is wel dat er voldoende verse lucht in
de ruimte gebracht wordt. Daarnaast is het toepas-
sen van een filter soms aan te bevelen.
•Warmte uit de rookgassen van ovens kan gebruikt
worden voor het verwarmen van een cv-systeem.
Dit is vooral interessant als u reeds een cv-sys-
teem heeft voor bijvoorbeeld gebouwverwarming,
verwarming van rijskasten en mogelijk ook het
verwarmen van een krattenwasser. Hoe lager het
temperatuur niveau van het cv-systeem hoe meer
warmte u kunt benutten. Bij direct gestookte ovens
dient u rekening te houden met de aanwezigheid
van vervuiling in de afgevoerde ovenwarmte. Dit
vereist een speciaal ontwerp van de toe te passen
warmtewisselaar.
Gedragsverandering
Waar veel bakkerijen nog een flinke slag kun-
nen slaan is door simpelweg beter op te letten,
aldus Mark. “Iedereen weet dat het gebeurt: ver-
lichting blijft onnodig branden, productielijnen
draaien door terwijl er geen product over loopt en
persluchtluchtlekkages blijven onopgemerkt. Zo
achterhaalden we bij één bedrijf een persluchtlek
met een diameter van maar liefst een centimeter,
wat dagelijks tientallen euro’s kost. Binnen het
EPK traject is inmiddels een handreiking energie-
zorg opgesteld. Deze biedt eenvoudige handvaten
waarmee de bedrijven energie structureel op hun
agenda kunnen krijgen.”
Afronding EPK pilot
Het EPK traject is inmiddels in een afrondende
fase. “De resultaten van de bijeenkomsten en
bedrijfsbezoeken worden geëvalueerd en terugge-
koppeld aan de branche. Hieruit volgt een advies
aan het rijk waarin staat hoe een EPK voor de
industriële bakkerij een goed werkend instrument
kan zijn. Voor vragen over het EPK of over bespa-
ringsmogelijkheden kunt u contact opnemen met
Project Techniek.”
Meer informatie:
Project Techniek
Tel. +31 (0)73 599 1402
www.projecttechniek.nl