VOO R G E B A K K E N
Het is alweer de derde uitgave van NBT Magazine van dit jaar: de tijd lijkt voorbij
te vliegen. Binnenkort heeft de Nederlandse Bakkerij Techniek (NBT) een algeme-
ne ledenvergadering en komen weer vele onderwerpen aan de orde en één ervan is
om te kijken hoe we nog meer voor onze afnemers kunnen betekenen. NBT is een
branchegroep van de Koninklijke Metaalunie. De NBT behartigt de belangen van
de ondernemers die machines en installaties leveren aan de ambachtelijke bakkers
en de bakkerij-industrie. De branchegroep bestaat uit leden van de Metaalunie
die structureel dan wel als aparte activiteit machines en/of gereedschappen
produceren ten behoeve van de brood-, beschuit-, koek- en banketfabrieken en
bakkerijen, zoals onder andere ovens, bakkerijtoebehoren, etc. Kijk ook eens op
de onze website
www.nbt-bakkerijtechniek.nl. Maar om bij de actuele zaken van
NBT Magazine te blijven, komen in deze editie de veelomvattende onderwerpen
‘Verpakkingen’, ‘Automatisering’ en ‘Koelen en Vriezen’ aan de orde.
Automatisering is en blijft een hot item binnen de bakkersbranche. Vooraf wil ik stellen
dat automatisering niet altijd met kostenbesparing in het achterhoofd houdend door-
gevoerd wordt. Wat te denken van het verlichten van arbeidsomstandigheden. Naast
efficiëntieverhoging kan automatisering ook ziekteverzuim terugdringen. Werknemers
die minder belast worden tijdens het werk zijn minder snel geneigd zich ziek te
melden. Elke onderneming moet echter wel voor zichzelf de afweging maken of
automatisering gewenst is. Goed kijken dus hoe te handelen om met kleine ingrepen
het werk te verlichten.
Ook bakkerijverpakkingen blijft een hot item. Je ziet steeds meer bedrijven zoeken
naar duurzame verpakkingen. ‘Verpakkingen’ is daardoor een steeds breder begrip
geworden. In deze editie belicht de redactie van NBT Magazine specialisten op een
aantal deelgebieden die u kunnen adviseren bij het bepalen van uw keuze.
Ook gebeurt er veel op het gebied van koelen en vriezen. Tegenwoordig is het koel- of
vriesproces niet meer weg te denken in de bakkerij en zien we steeds meer vernieu-
wende conserverings- en conditioneringstechnieken die productieprocessen efficiënt
en bovenal economisch verantwoord maken. De bakker/ondernemer en daarbij ook
zijn werknemers zijn hiermee gediend. Denk ook bij aanschaf van koel en- vriesap-
paratuur wat u zou kunnen besparen op efficiency en energie.
Afsluitend wens ik u alvast een fijne en vooral zonnige zomer(vakantie), alsook veel
leesplezier en inspiratie, toe.
Peter Eversdijk
Voorzitter NBT, branchegroep van de Koninklijke Metaalunie
Voorgebakken
Peter Eversdijk
NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5
6