Previous Page  6 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 44 Next Page
Page Background

VOO R G E B A K K E N

Het is alweer de derde uitgave van NBT Magazine van dit jaar: de tijd lijkt voorbij

te vliegen. Binnenkort heeft de Nederlandse Bakkerij Techniek (NBT) een algeme-

ne ledenvergadering en komen weer vele onderwerpen aan de orde en één ervan is

om te kijken hoe we nog meer voor onze afnemers kunnen betekenen. NBT is een

branchegroep van de Koninklijke Metaalunie. De NBT behartigt de belangen van

de ondernemers die machines en installaties leveren aan de ambachtelijke bakkers

en de bakkerij-industrie. De branchegroep bestaat uit leden van de Metaalunie

die structureel dan wel als aparte activiteit machines en/of gereedschappen

produceren ten behoeve van de brood-, beschuit-, koek- en banketfabrieken en

bakkerijen, zoals onder andere ovens, bakkerijtoebehoren, etc. Kijk ook eens op

de onze website

www.nbt-bakkerijtechniek.nl

. Maar om bij de actuele zaken van

NBT Magazine te blijven, komen in deze editie de veelomvattende onderwerpen

‘Verpakkingen’, ‘Automatisering’ en ‘Koelen en Vriezen’ aan de orde.

Automatisering is en blijft een hot item binnen de bakkersbranche. Vooraf wil ik stellen

dat automatisering niet altijd met kostenbesparing in het achterhoofd houdend door-

gevoerd wordt. Wat te denken van het verlichten van arbeidsomstandigheden. Naast

efficiëntieverhoging kan automatisering ook ziekteverzuim terugdringen. Werknemers

die minder belast worden tijdens het werk zijn minder snel geneigd zich ziek te

melden. Elke onderneming moet echter wel voor zichzelf de afweging maken of

automatisering gewenst is. Goed kijken dus hoe te handelen om met kleine ingrepen

het werk te verlichten.

Ook bakkerijverpakkingen blijft een hot item. Je ziet steeds meer bedrijven zoeken

naar duurzame verpakkingen. ‘Verpakkingen’ is daardoor een steeds breder begrip

geworden. In deze editie belicht de redactie van NBT Magazine specialisten op een

aantal deelgebieden die u kunnen adviseren bij het bepalen van uw keuze.

Ook gebeurt er veel op het gebied van koelen en vriezen. Tegenwoordig is het koel- of

vriesproces niet meer weg te denken in de bakkerij en zien we steeds meer vernieu-

wende conserverings- en conditioneringstechnieken die productieprocessen efficiënt

en bovenal economisch verantwoord maken. De bakker/ondernemer en daarbij ook

zijn werknemers zijn hiermee gediend. Denk ook bij aanschaf van koel en- vriesap-

paratuur wat u zou kunnen besparen op efficiency en energie.

Afsluitend wens ik u alvast een fijne en vooral zonnige zomer(vakantie), alsook veel

leesplezier en inspiratie, toe.

Peter Eversdijk

Voorzitter NBT, branchegroep van de Koninklijke Metaalunie

Voorgebakken

Peter Eversdijk

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 5

6