NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 6 13
R
E P O R T A G E
“IK VIND
TREIF
DE BESTE
PRODUCENT VAN SNIJMACHINES”
DE CLICHÉS OVER DUITSE FABRIKANTEN ZULLEN U WELBEKEND ZIJN. TERMEN ALS DUITSE ‘GRÜNDLICHKEIT’, ‘PÜNKTLICHTKEIT’ EN KWALITEIT
ZIJN DAN DE EERSTE WOORDEN DIE BIJ ONS OPKOMEN. WIJ MOGEN U VERTELLEN DAT ALS HET OM DE DUITSE ONTWIKKELAAR EN
FABRIKANT VAN BROODSNIJMACHINES TREIF GAAT, DEZE TERMEN ZEKER VAN TOEPASSING ZIJN. SAMEN MET FONS VAN DEN HEUVEL
VAN HTI (DE DISTRIBUTEUR VAN DE TREIF-BROODSNIJMACHINES IN NEDERLAND) WAS DE REDACTIE VAN NBT MAGAZINE OP BEZOEK IN
OBERLAHR VOOR EEN RONDLEIDING DOOR DE HYPERMODERNE FABRIEK EN DAAR MOCHTEN WIJ ALS ÉÉN VAN DE EERSTEN HET NIEUWE
KLANTENCENTRUM BEWONDEREN.
Het kleine ‘gehucht’ Oberlahr draait eigenlijk volledig om TREIF. Zelfs op de
borden die naar het dorp leiden staat het logo van TREIF achter de plaatsnaam
vermeld. Oberlahr telt ongeveer achthonderd inwoners en een groot deel van
dat aantal werkt bij TREIF. Het verhaal van TREIF gaat terug naar het jaar 1948,
wanneer Toni Reifenhäuser een klein bedrijfje opricht dat zich richt op de pro-
ductie van zagen en slijpstenen. Sinds 1989 is Uwe Reifenhäuser de hoogste
baas bij TREIF en onder zijn leiding zijn er grote stappen gezet. Heden ten
dage is TREIF een vooraanstaande leverancier van machines die zich hebben
opgesplitst in vier units: ‘Dicing’, ‘Portion Cutting’, ‘Slicing’ en ‘Bread Cutting’.
TREIF is zich in 1994 gaan richten op broodsnijmachines en dat deed het
bedrijf volgens haar eigen visie. Dat houdt in dat er geen olie gebruikt wordt
bij het snijden van brood, is de snijdikte verstelbaar en natuurlijk – zoals een
echte Duitse fabrikant betaamt – wordt de hoogst mogelijke kwaliteit nage-
streefd. Dat zien wij met eigen ogen in Oberlahr, want na een korte blik op
de historie van TREIF door Thomas Pelikan neemt de Head of Sales ons mee
de productie in.
Het nieuwe klanten-
centrum van TREIF
Fotografie: Maaike van Esch