Previous Page  24 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 24 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

A G A Z I N E

N R

3 2 0 1 6

24

K

O E L E N

& V

R I E Z E N

“VACUÜM KOELEN

IS DE TOEKOMST VAN DE BAKKERIJ”

ECHT REVOLUTIONAIRE INNOVATIES BINNEN HET PRODUCTIEPROCES

VOOR DE BAKKERSBRANCHE ZIEN WE NOG MAAR ZELDEN. VACUUM

COOLING BELOOFT EEN REVOLUTIE TOT TEWEEG TE BRENGEN. BVT

VACUUM COOLING HEEFT ZICH DE AFGELOPEN JAREN IN SAMEN-

WERKING MET PATRICK DUSS GESTORT OP HET VACUÜM KOELEN EN

DAT HEEFT GELEID TOT DE IMPLEMENTATIE VAN DEZE TECHNOLOGIE IN

HET PRODUCTIEPROCES VAN ONDER MEER BAKKERIJ VREUGDENHIL IN

MAASDIJK. DAARNAAST HEEFT BVT OOK OPLOSSINGEN OP INDUSTRIEEL

NIVEAU EN DAT RESULTEERDE IN DE GROOTSTE VACUÜM KOELER OP

ONZE PLANEET, WELKE WIJ MET EIGEN OGEN TE ZIEN KREGEN. WIJ

GINGEN EEN DAG OP PAD MET MAARTEN VAN DER COER (DIRECTOR

MARKETING & ORGANISATION) OM NADER KENNIS TE MAKEN MET DE

TOEKOMST VAN DE BAKKERIJ.

Het principe van vacuüm koelen is niet nieuw. De techniek bestaat al langer, maar

om alles goed samen te brengen, vergde veel meer technische ontwikkeling en

kennis. Als het gaat om kennis over vacuüm koelen is Patrick Duss de standaard.

Hij wordt gekscherend ‘Mister Vacuüm’ genoemd. Al dertig jaar is hij bezig met

het vervullen van zijn levenswerk; het implementeren van vacuüm koelen in het

productieproces van de bakkerij. Zodoende heeft BVT een intensieve samenwerking

met Patrick Duss opgezet. Hij heeft de kennis, BVT de mogelijkheden. Om een

goed beeld te krijgen van wat vacuüm koelen is, gaan wij met Maarten van der Coer

kijken bij de eerst geïnstalleerde vacuüm koeler in Nederland bij een ambachtelijke

bakker: Bakkerij Vreugdenhil.

PILOT

Christiaan Vreugdenhil was reeds bekend met vacuüm koelen door een eerdere

ontmoeting met Patrick Duss. “We zijn in 2012 al eens in Zwitserland bij Patrick

geweest om de techniek met eigen ogen te aanschouwen en te kijken hoe het werkte

met onze producten. Niet alles verliep naar wens, maar we waren zeker enthousiast.

We hielden contact met Patrick en toen hij met BVT in zee ging, hebben we met z'n

allen besloten de handen ineen te slaan en een pilot op te starten. Dat wil zeggen dat

we graag met de BVT BatchVaC wilden werken en we samen alles op alles gingen

zetten om het onder de knie te krijgen. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad

om het ook maar enigszins te begrijpen. Je moet namelijk alles wat je geleerd hebt

en drieduizend jaar baktechnologie overboord gooien”, aldus Christiaan.

AANPASSEN

In augustus vorig jaar kocht Bakkerij Vreugdenhil de BVT BatchVaC en konden

Christiaan en zijn bakkers, samen met de proefbakkers van BVT aan de slag om

vacuüm koelen eigen te maken. “Het waren hele leuke eerste maanden”, zo zegt

Christaan met veel gevoel voor understatement. “Het is gewoon een heel ander pro-

ces dat je moet leren. Vacuüm koelen houdt in dat je door middel van het vacuüm

maken van een kamer je product afkoelt binnen drie minuten, maar door het proces

wordt het product ook nog afgebakken in die kamer. We kregen te horen van Patrick

en de proefbakkers dat we dertig procent van onze baktijden af konden halen, maar

wij zijn bakkers, dus we haalden er tien procent van af. Je raadt het al: dat werkte

voor geen meter. We hebben echt een paar keer op het punt gestaan om te stoppen,

maar steeds weer stonden de mensen van BVT klaar om ons te helpen.”

Maarten van der Coer en

Christiaan Vreugdenhil