NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 6 35
stof in hun zaak kunnen voorkomen: “Stop met schoonmaken met perslucht! Bij het schoonmaken met
perslucht komt er dermate veel stof vrij in de omgeving dat de totale blootstelling aan allergene stoffen
voor een dag tot wel 60% hoger kan liggen. En echt schoonmaken doe je er ook niet mee, want meel
en stof worden zo alleen maar verspreid door de hele ruimte. Dan is schoonmaken met een (industriële)
stofzuiger veel effectiever en beter. Toch zijn er zeer veel bakkerijen, zeker grotere, die nog met perslucht
schoonmaken.” Het is maar één voorbeeld van hoe bakkers met simpele, praktische veranderingen aller-
gieën kunnen bestrijden; er staan er nog veel meer op de website van het informatiecentrum.
VERHELPEN
Net als bij allergieën tegen kattenhaar of hooikoorts is niet iedereen even vatbaar voor allergieën. Door
middel van een allergieonderzoek, waarbij alle werknemers in de bakkersbranche elke vier jaar een
vragenlijst krijgen, is het mogelijk om personen op te sporen die extreem gevoelig zijn. Mensen met een
hoog risico wordt geadviseerd om naar de bakkerspoli te gaan. Hier wordt onderzocht of er daadwerke-
lijk sprake is van een allergie.
Als dit het geval is, wordt er geke-
ken of de werknemer in kwestie, al
dan niet na aanpassingen, verant-
woord zijn werk kan blijven doen.
Als dat echt niet mogelijk blijkt
kan er gekeken worden naar een
andere werkplek bij de werkgever,
bij een ander bedrijf of zelfs buiten
de branche. De kosten voor dit
onderzoek worden gedragen door
de sector.
VERVOLGONDERZOEK
Het
Informatiecentrum
Grondstofallergie is nu ongeveer
zes jaar bezig met het afnemen
van de allergieonderzoeken.
Hierdoor is een aardig beeld ont-
staan over het aantal mensen dat
een hoog risico heeft op aller-
gieën. Een opvallend resultaat is
dat het aantal deelnemers van de
vervolgonderzoeken iets lager ligt
dan dat van de eerste onderzoe-
ken. Ten onrechte, vindt Tineke
Rens: “Veel mensen worden door langdurig blootstellen aan allergene stoffen hier na verloop van tijd
steeds gevoeliger voor.”
Ze benadrukt dan ook dat het belangrijk is om elke vier jaar deel te blijven nemen aan het onderzoek,
ook als de score bij de eerste deelname laag uitviel. Door deel te blijven nemen aan de onderzoeken
kunnen medewerkers in de bakkersbranche namelijk tijdig ingrijpen als blijkt dat zij een allergische
reactie aan het ontwikkelen zijn voor een van de stoffen waar ze mee werken. Want ook hier geldt:
voorkomen is beter dan genezen.
Meer informatie:
Informatiecentrum Grondstofallergie
Tel. +31 (0)317 471225
www.blijmetstofvrij.nl