NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 6 41
PASSIE
Jorrit heeft al sinds zijn achtste de droom om met brood bezig te zijn. “Ik kwam
destijds letterlijk hier om de hoek bij Bakker Wennekes in de bakkerij en ik was
meteen verkocht. Ik zag hem de grote broden uit de oven halen en het enige dat
ik dacht was: dat wil ik ook. Ik heb mijn opleidingen gevolgd en heb vervolgens
bij meerdere bakkers het vak geleerd. Vier jaar geleden ben ik gestart met De
Streekbakker in Wilp, op een erf bij een akkerbouwer. Heel leuk en kleinschalig
om met een houtoven brood te bakken met echte, pure producten. Daar kon ik
mijn passie voor brood kwijt, maar het werd al snel te klein. Vervolgens ben ik
verhuisd naar een grotere locatie in Elst, totdat ook dit te klein werd. Ik heb de
afgelopen jaren op diverse locaties gebakken, totdat ik tot de conclusie kwam
dat het toch wel handig zou zijn als ik alles op één locatie zou kunnen doen.”
WORKSHOPS
Met ‘alles’ bedoelt Jorrit ook zijn andere activiteiten. “Naast het bakken van
onze producten voor de winkel en het derde kanaal, organiseer ik twee tot
drie keer per maand een workshop. Ik vind het heel leuk om mijn kennis over
brood over te brengen op anderen. Daarnaast praat ik heel graag over brood.
Dat kan mooi tijdens de cursussen. In de bakkerij is genoeg ruimte en ik heb
hier ook de houtoven staan om mee te bakken. Ik ben daarnaast trainer van
het NBA (Nationale Bakkerij Academie) en in die hoedanigheid geef ik ook
workshops. Het is heel leuk om met mensen bezig te zijn en te zien hoe ver-
schillend iedereen van elkaar is. Als je twaalf verschillende mensen een brood
laat maken, krijg je twaalf verschillende broden. Brood maken zegt iets over
hoe je als persoon bent.”
MARKTEN
Naast het geven van workshops, is Jorrit één keer in de week te vinden op
verschillende seizoensmarkten. “Daar sta ik met de houtoven om vers brood
te maken. Dat trekt heel veel bekijks. Het leuke aan het deelnemen aan die
markten is dat het de beste plekken zijn om te netwerken. Vaak komen daar
weer groepen mensen uit voort die een workshop willen volgen.”
STREEKPRODUCTEN
Uit alles is op te maken dat Jorrit een passie heeft voor brood. In zijn bevlogen
bewoordingen neemt hij ons mee in zijn passie. “Ik werk alleen met streekpro-
ducten of met producten waarvan ik weet waar ze vandaan komen. Alle granen
worden geteeld door Andre Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof in Hemmen
en gemalen door Bart Mols van Windkorenmolen De Vlijt. Daarnaast wordt
al het brood grotendeels met de hand door mij of de andere bakkers Frank en
Martin gemaakt. Het afwegen, oppunten en opbollen van deeg, het schieten
en uit de oven halen gebeurt handmatig. Het is mooi om op elk moment in het
bakproces beslissingen te kunnen nemen die een product beter maken.”
ASSORTIMENT
Dit alles leidt tot de heerlijke producten die terug te vinden zijn in de winkel in
Nijmegen. “Onze klanten hebben wel moeten wennen aan de producten, want
we hebben geen standaard assortiment. We zijn hen wel een beetje tegemoet
te komen, door naast onze spelt-, tarwe- en roggebrood ook volkorenbrood en
casinowit te maken, maar dan wel op onze manier. Dus er wordt een beetje
zuurdesem toegevoegd aan de broden en alles wordt zonder verbetermiddelen
gemaakt. Ik blijf wel bij mijn leest, want dat is mijn specialisme. Daardoor
onderscheid ik me.”
Dat doet Jorrit ook door zijn speciale broden, zoals zijn vijgen roggenbrood
en spelt venkel zadenbrood. “Dat zijn broden die je niet verwacht bij een bak-
ker, maar waar mensen wel heel goed op reageren. Misschien verwachten ze
dergelijke speciale broden ook wel bij ons. Ze willen verrast worden. Ze staan
in ieder geval open voor dit soort producten en het geeft ons de kans weer wat
te vertellen over wat wij doen en hoe het brood tot stand komt.”
CONTACT
Vertellen over zijn passie doet Jorrit graag en dat verwacht hij ook van zijn bak-
kers Martin en Frank. “We hebben een open winkel en een open bakkerij, waar
mensen gemakkelijk binnen stappen. In deze bakkerij ben je als bakker het
gezicht van de winkel. Mensen vinden het leuk om een praatje te maken en ik
vind het belangrijk om persoonlijk met mijn klanten bezig te zijn. Vandaar het
ontbreken van de toonbank. Je trekt mensen nu naar de producten toe en je kan
toelichting geven op je product. Als specialist kun je veel meer vertellen over
het brood. Persoonlijk contact en kwaliteit staan bij ons als klein ambachtelijk
bedrijf heel hoog in het vaandel.”
Tijdens ons bezoek is de bakkerij van De Streekbakker twee maanden open.
“De opening was geweldig en we hebben veel mooie reacties gehad. Nu is het
belangrijk dat mensen weten dat we hier zijn. Workshops, cursussen en evene-
menten helpen hier bij en we zijn actief met social media. Veel mensen weten
ons al te vinden door wat in de eerste vier jaar is opgebouwd. Onze bakkerij
is een inspirerende plek, die aantrekkingskracht heeft. Wat de toekomst brengt
zien we wel. Ik ben niet iemand die ver van tevoren alles uitstippelt, en ik heb
vertrouwen dat het gaat lopen wanneer je iets met je hart doet.”