NB T M
A G A Z I N E
N R
6 2 0 1 5 6
V
O O R G E B A K K E N
NBT is mede volop actief in de markt wat betreft de toekomst van de bakkerij.
Eén van deze zaken waar we bij betrokken zijn is dat de “Brancheorganisaties
de handen ineen slaan voor borging sector”. Ik ben erbij betrokken namens
de NBT brancheorganisatie in samenwerking met NBOV, NVB en Nebafa.
Deze partijen zijn maandag 23 mei bijeen gekomen, omdat er momenteel
veel veranderingen gaande zijn in de sector. De bakkerijbranche is volop in
beweging met een consument die steeds grilliger en kritischer wordt onder
meer qua aankoopgedrag. Het imago van brood en banket komt daarbij
steeds meer en vaker ter discussie te staan. Onder meer gevoed door negatie-
ve publiciteit, discutabele aannames over de gezondheidsaspecten van brood
en banket die worden rondgetoeterd in boeken en via de social media, en
de opkomst van alternatieven. Op korte termijn komen de partijen weer bij
elkaar om dan te komen tot een top-5 van onderwerpen die van belang zijn
voor de toekomst van de sector. Aan de hand van die top-5 willen de NBOV,
NVB, NBT en Nebafa bekijken op welke punten er gezamenlijk kan worden
opgetrokken.
Ook zijn De Leden van het Nederlandse Bakkerij Techniek bezig om de ses-
sie, “Door het oog van de bakker” te analyseren waarbij de tools aangereikt
zijn om nog beter in te gaan spelen op innovaties op het gebied van bakke-
rijmachines met daaraan gekoppeld onderwerpen zoals hoe de bakkers haar
leveranciers willen zien, zodat de bakkerij toekomstbestendig wordt.
Wat ook zeker goed is voor de branche, is dat begin juni de campagne voor
de verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2017 Bakkerij weer van start is gegaan.
De commissie Leerbedrijf van het Jaar Bakkerij: “Erkende leerbedrijven zijn
een voorbeeld voor goede praktijkopleiding en helpen jonge vakmensen op
weg in de bakkerijbranche.” Dit jaar won Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug
de titel.
Verder brengt het NBT Magazine in deze editie de u op de hoogte van de
laatste ontwikkelingen op het gebied van koelen en vriezen. Tegenwoordig is
het koel- en vriesproces niet meer weg te denken in de bakkerij en zien we
steeds meer vernieuwende conserverings- en conditioneringstechnieken die
productieprocessen efficiënt en bovenal economisch verantwoord maken. De
bakker/ondernemer en daarbij ook zijn werknemers zijn hiermee gediend.
Denk ook bij aanschaf van koel- en vriesapparatuur wat u zou kunnen bespa-
ren op efficiency en energie.
Tevens wordt er in deze uitgave aandacht besteed aan Hygiëne binnen de
bakkerij. Ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt, dient van de overheid
een systeem te hebben waarmee voedselveiligheid wordt gegarandeerd. Deze
regels zijn gebaseerd op Europese wetgeving, die stelt dat alle levensmid-
delenbedrijven volgens HACCP-beginselen moeten werken. Een ondernemer
kan met een eigen systeem voor voedselveiligheid werken, maar men kan
ook gebruik maken van een goedgekeurde hygiënecode die voor een gehele
branche geldig is. Met een Hygiënecode-certificaat kunt u aantonen dat u een
goed werkend voedselveiligheidssysteem heeft ingevoerd.
Afsluitend wens ik u alvast een fijne en vooral zonnige zomer(vakantie), als-
ook veel leesplezier en inspiratie, toe.
Voorzitter NBT, branchegroep van de Koninklijke Metaalunie
VOOR U LIGT ALWEER DE DERDE UITGAVE VAN NBT MAGAZINE. DIT BETEKENT DAT HET JAAR ALWEER BIJNA HALVERWEGE IS. DE
ZOMERPERIODE LIGT DUS DIRECT VOOR ONS EN VOOR VELEN IS HET MISSCHIEN NOG EVEN WACHTEN VOORDAT U MAG GAAN
GENIETEN VAN EEN WELVERDIENDE VAKANTIE. MAAR OM BIJ DE ACTUELE ZAKEN VAN HET VAKBLAD TE BLIJVEN, KOMEN IN DEZE EDITIE DE
VEELOMVATTENDE ONDERWERPEN KOELEN & VRIEZEN EN HYGIËNE AAN DE ORDE. DAARNAAST SPELEN ER GELUKKIG NOG MEER ACTUELE
ZAKEN IN MARKT DIE IK GRAAG WIL BELICHTEN.
Peter Eversdijk
Voorgebakken
NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 6
6