NBT nr.3 2018

K o e l e n & V r i e z e n Hele broden, bolletjes, vlaaien en tompoezen. Al meer dan 110 jaar bakt BACU uit Uden dagvers brood en banket. Oprichter Hein Aldenhuijsen Sr. le- verde in 1903 vanuit zijn bakkerij in Boekel aan de naastgelegen kruideniers- winkel. Sinds zijn zoon Jan Aldenhuijsen Sr. de zaak in 1963 samenvoegde met Bakkerij Bevers ging de bakkerij verder onder de naam Bevers Aldenhuij- sen Combinatie Uden (BACU). Sindsdien is er veel veranderd. Zo is BACU inmiddels onderdeel van Bake Five, een coöperatie van twaalf zelfstandige industriële bakkerijen. Twee dingen zijn hetzelfde gebleven: BACU levert nog steeds aan ‘kruidenierswinkels’, namelijk Jumbo-supermarkten in het zuiden van het land. En BACU staat nog altijd gaat voor topkwaliteit. Afgelopen jaar won BACU de interne competitie van Bake Five, bedoeld om het kwaliteit- sniveau van alle Bake Five-bakkerijen nog meer op één lijn te brengen. De winnaarstrofee pronkt in de entree van het kantoor. BROEIERIG HEET BACU wordt vandaag de dag geleid door twee nazaten van de vierde generatie Aldenhuijsen: Thijs, operationeel directeur en neef Jan, commercieel directeur. Voor Thijs Aldenhuijsen betekent het streven naar topkwaliteit dat hij het pro- ces van deegbereiding, bakken, koelen en verpakken voortdurend optimali- seert. Klachten van zijn medewerkers over hitte op de werkvloer tijdens warme zomerdagen nam hij daarom zeer serieus. “Op dagen dat het buiten dertig graden is, kan de temperatuur in de bakkerij soms tot veertig graden oplopen”, beschrijft Aldenhuijsen. “Het is er dan, mede door de hoge luchtvochtigheid, veel te warm en broeierig. Een warmteplan regelt wel dat er meer drinkpau- zes zijn en dat ploegen vaker worden afgelost, maar dat vinden wij toch nog steeds heel Spartaans. We willen een werkgever zijn die goed zorgt voor zijn medewerkers dus er was een adequate oplossing nodig.” ONDERDRUK Op verzoek van Aldenhuijsen verrichte Colt International metingen aan het binnenklimaat in de bakkerij. Die bevestigden de waarnemingen van de me- dewerkers. Bovendien kwam er nog iets anders aan het licht: in de bakkerij was sprake van onderdruk. “De druk in de fabriek was lager dan erbuiten”, legt Aldenhuijsen uit. “Als wij de dakramen openzette voor extra ventilatie, viel er als het ware juist buitenlucht naar binnen. De warmte bleef dus binnen. Ook konden er fijne luchtdeeltjes binnenkomen want er waren alleen grove lucht- filters.” De onderdruk werd veroorzaakt doordat er wel lucht uit de fabriek werd afgevoerd via mechanische ventilatie bij de ovens, maar geen lucht actief werd ingeblazen. “Stel je een dichte doos voor waar je een rietje in steekt en daaraan gaat zuigen, dan ontstaat er onderdruk.” BROOD- EN BANKETBAKKERIJ BACU UIT UDEN LEVERT TOPKWALITEIT BROOD EN GEBAK AAN JUMBO-WINKELS. HET FAMILIEBEDRIJF VERBETERDE MET DE INSTALLATIE VAN EEN NATUURLIJK KOELSYSTEEM VANCOLT INTERNATIONALNIETALLEENDEWERKOMSTANDIGHEDEN VAN DE PROCESOPERATORS IN ZIJN BAKKERIJ, MAAR OOK DE KWALITEIT VAN ZIJN BROOD EN GEBAK. BACU VERBETERT WERKKLIMAAT EN PRODUCTKWALITEIT MET ADIABATISCH KOELSYSTEEM VAN COLT INTERNATIONAL Via de blauwe luchtverdeelslangen wordt de gekoelde verse lucht over de fabrieksvloer verspreid NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 1 8 16

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4