NBT nr.3 2018

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 1 8 22 C o v e r s t o r y Gevraagd naar het begin van Jasca, brandt Paul los: “Ik ben geen techneut of verkoper van huis uit, ik ben levensmiddelentechnoloog. Ik ben een zoon van een bakker en na omzwervingen via een aantal bedrijven ben ik in 1998 voor mezelf begonnen. Ik wilde graag techniek en technologie verenigen om tot de beste oplossingen te komen voor mijn klanten. Al vrij snel nadat ik voor mezelf begon kwam een klant met een vraag bij mij. Hij vertelde over een eeuwenoud probleem in de vleesindustrie, namelijk dat het vlees uitdroogt in koelcellen. Daarvoor zocht hij een oplossing, met daarbij nog wat eisen, zoals het feit dat het hufterproof moest zijn, weinig onderhoud nodig had en simpel te bedienen was. Ik ben daarmee aan de slag gegaan en samen met wat hulp van anderen hebben we na verloop van tijd door simpel na te denken het probleem opgelost met onze vernevelingssystemen.” KOOPMANS Na successen inde vleesverwerkende industrie, kwamook vanuit debakkersbranche interesse voor de oplossingen van Jasca. “Het is in de bakkersbranche voor ons begonnen met Koopmans Meel”, zo geeft Paul aan. “In 2004 werd ik door Cees de Haan benaderd met de vraag of vernevelingstechniek het uitdrogen van deeg tegen kan gaan. Dat wist ik niet, maar ik gaf aan graag de uitdaging aan te gaan en te kijken of we een oplossing konden verzorgen. Proefbakker Piet Reitsma was wel wat sceptisch op voorhand, maar toen de degen uiteindelijk veel beter van kwaliteit bleken, was hij natuurlijk om.” Dat beaamt Piet Reitsma ook. “Dat klopt wel, maar het was een gezonde scepsis. Paul had een goed idee, maar ik wist niet op voorhand of het ging lukken om de koudwatervernevelingstechnologie ook daadwerkelijk toe te passen om het uitdrogen van deeg tegen te gaan. We zijn het samen gaan proberen, want Paul had het idee en wij de mogelijkheden om het te testen. Het resultaat was dusdanig goed, dat ik al snel onder de indruk was, maar er is wel wat water door de Rijn gegaan voordat we tot de goede resultaten kwamen. Het bleek dat de het systeem een geweldige toegevoegde waarde had voor ons proces en van daaruit is Paul zijn oplossing in de markt gaan positioneren en hebben wij hem ondersteund. In het begin vooral op het gebied van deegbereiding en deegverwerking, maar later ook op het gebied van conditionering heeft Jasca zich bewezen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel positief ben over de koudwatervernevelingstechnologie.” SCEPSIS Ondanks dit eerste succes, stuitte Paul door de jaren heen eigenlijk vooral op sceptische bakkers. “Kan niet, werkt niet, ik heb het allemaal gehoord, maar het kan wel en het werkt wel. Ik heb tegen de heilige huisjes geschopt, maar met een goede reden. Door waterverneveling te integreren in je voor- en narijskast, je bollenkast, je trechter, kneder en deegkuip en de rest van je procesruimte, verbeter je de kwaliteit van je product. Daarnaast zijn er nog een legio bijkomende voordelen die je met het gebruik van stoom niet hebt. Je kunt je productieproces veel beter sturen, vocht en warmte onafhankelijk van elkaar regelen, je energieverbruik verlagen en daardoor extra mogelijkheden voor EIA-subsidie krijgen en je winst verhogen door kostenbesparend te werken. Er zijn bijna alleen maar voordelen.” BAKKERIJ FUITE De sceptici hadden dan ook totaal geen invloed op Paul. “Ik bezit een redelijke dosis eigenwijsheid en dus ben ik verder gegaan met het doorontwikkelen van de technologie. Beetje bij beetje wist ik bakkers te overtuigen van de meerwaarde van onze technologie en techniek. Bakkerij Fuite in Apeldoorn is daar een mooi voorbeeld van. Zij waren één van de eerste die overstag gingen. Daar hebben we de luchtvochtigheid in zijn rijskast voor kleinbrood verhoogd van 83% naar maar liefst 96% en dat heeft een geweldig effect gehad op het eindproduct.” Klaas Fuite is inderdaad enthousiast over de oplossing die Jasca voor hem integreerde in zijn productieproces. “We hebben echt geweldige resultaten geboekt als je kijkt naar kwaliteitsverbetering door de koudwatervernevelaars in onze rijskasten ALS U WEL EENS LANGS DE STAND VAN JASCA BENT GELOPEN OP BIJVOORBEELD BAKKERSVAK, DAN KENT U ZEKER DE VERSTUIVERS VAN HET BEDRIJF. DE VERNUFTIGE KOUDWATERVERNEVELSYSTEMEN VAN JASCA STAAN DAAR ALTIJD AAN EN VERSTUIVEN KOUD WATER, MAAR JE WORDT ER NOOIT NAT VAN. JE ERVAART EERDER EEN HEER- LIJKE KOUDE BRIES IN DE DOORGAANS VEEL TE WARME BEURSHAL. IN DE STAND VAN JASCA VIND JE OOK ALTIJD EIGENAAR PAUL GRIMBERG TERUG. HIJ STARTTE IN 1998 VOOR ZICHZELF EN MET ZIJN BEDRIJF IS HIJ DE AFGELOPEN TWINTIG JAAR UITGEGROEID TOT EEN VOORAANSTAANDE AANBIEDER – ZO NIET DE MEEST KENMERKEN- DE – OP HET GEBIED VAN VERNEVELINGSTECHNIEK. WIJ GINGEN BIJ HEM OP BEZOEK IN OOTMARSUM EN DAAR VERTELT HIJ ALLES ONS OVER HETGEEN JASCA AANBIEDT, MAAR HIJ ROEPT BAKKERS OOK OP OM UIT HUN TUNNELVISIE TE KOMEN, ZOALS HIJ HET NOEMT. KOUDWATERVERNEVELINGSTECHNOLOGIE VAN JASCA ZORGT AL BIJNA TWINTIG JAAR VOOR EEN BETER BEHEERSBAAR PRODUCTIEPROCES

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4