NBT nr.3 2018

Deze wasinstallatie reinigt op hoge druk met roterende spuitarmen. Aangebakken deegresten, met name op ongecoate bakplaten, zijn namelijk anders niet te reini- gen. Met het nieuwe principe krijgt LETS platen, koppels en kratten gegarandeerd schoon. Ook de geperforeerde platen voor stokbrood worden schoon. In veel gevallen doet LETS eerst proeven om de resultaten te kunnen beoordelen. LETS bouwt, levert en installeert compleet geautomatiseerde krattenwasinstallaties, die tot wel 2700 kratten per uur per baan kunnen verwerken. Daarbij behoren zowel stapelen, ontstapelen, palletiseren en ontstickeren tot de mogelijkheden. TOENAME VAN REINIGING EN DESINFECTIE Door steeds strengere voedseleisen neemt ook de verkoop van hygiëneproducten in de bakkerijwereld toe. Denk hierbij aan hygiënesluizen en handendesinfec- tie-apparaten. Desinfectie is vooral belangrijk voor materialen en oppervlakken die rechtstreeks in contact komen met bederfelijke producten. Bij het desinfecte- ren van machines, apparatuur, materialen en gereedschappen worden micro-or- ganismen gedood die producten zouden kunnen besmetten. HYGIËNESLUIZEN De hygiënesluizen van LETS zijn uitgerust met een beveiliging tegen bacteriolo- gische verontreiniging van het watertoevoernet. Deze uitvinding is gepatenteerd. Wanneer de borstels van de hygiënesluis worden betreden, gaan deze draaien om de zolen van schoeisel te reinigen. Tussen deze borstels is een sproeibuis beves- tigd, die water, eventueel gemengd met reinigings- of desinfectiemiddel, op de borstels spuit. Het spatwater wat vervolgens van de roterende borstels afkomt spat terug op de watersproeibuis, waar bacteriën naar binnen kunnen dringen en zich vermenigvuldigen. Niet alleen de hygiënesluis kan hiermee een bron van besmet- ting worden, maar zelfs het tapwaterleidingnet van het hele pand kan besmet raken. De gepatenteerde oplossing van LETS biedt bescherming voor dit risico. OP ZOEK NAAR EEN DUURZAME OPLOSSING Kosten beheersen is belangrijk. En daarbij vormt energiebeheersing en warmtete- rugwinning een doelmatige bijdrage. Tijdens het ontwikkelen van reinigingsinstal- laties kijkt LETS altijd hoe ze zo zuinig mogelijk met energie en water om kunnen gaan. Veelal wordt ingezet om water maximaal her te gebruiken en ook energie- gebruik tot een minimum te beperken. Moet er een installatie voor warm water of warmte ontstaan, dan kijken de specialisten van LETS naar andere processen. Is er restwarmte aanwezig? Warmte welke terug te winnen is van persluchtcompres- soren, vriesinstallaties en/of ovens, thermische olie ketels of stoomketels worden gebruikt om andere processen te verwarmen, zoals bijvoorbeeld warm water voor reiniging. Eerder werd dit uitsluitend door gas verwarmd en leverde dat een extra kostenpost. Die valt nu grotendeels weg. Ook het waterverbruik van wasinstal- laties probeert LETS tot een minimum te beperken. Het reinigingswater en -mid- del van een krattenwasinstallatie worden bijvoorbeeld hergebruikt na dubbele filtering. Dit levert aan twee kanten een forse kostenbesparing op, zowel op het water, als op de energie om het water opnieuw te moeten verwarmen. Tijdens het ontwikkelen van installaties bedenkt LETS altijd hoe een klant geld kan besparen. Meer informatie: LETS BV Tel. +31 (0)321 386600 www.letsbv.nl STEEDS MEER BAKKERIJEN OVERWEGEN OM BAKPLATEN OF BROOD- KOPPELS TE WASSEN IN PLAATS VAN SCHOON TE BORSTELEN. HET VOORDEEL VAN WASSEN IN PLAATS VAN DROOG BORSTELEN IS DAT DE PLAAT OF KOPPEL OOK ÉCHT SCHOON WORDT. BOVENDIEN BLIJFT DE COATING VAN BAKPLATEN BETER EN GAAN DE PLATEN HIERDOOR LANGER MEE. LETS HEEFT OP DEZE ONTWIKKELING INGESPEELD MET EEN NIEUWE WASINSTALLATIE, SPECIAAL VOOR DE BAKKERSINDUSTRIE. NAT REINIGEN VAN BAKPLATEN, KOPPELS EN KRATTEN H y g i ë n e NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 1 8 25

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4