NBT nr.3 2018

C o l o f o n e n D e V i s i e Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Advertentieverkoop: GPmedia BV Verkoopleider: Gerdo van de Peppel g.peppel@gpmedia.nl Media-adviseurs: Emiel Bruning, e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uit­ gevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOIKeurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 24,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: Studio Intensive Telefoon: +31 (0)24 3 246140 info@studio-intensive.com www.studio-intensive.com Fotografie: Maaike van Esch Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2018 Niets uit deze uitgave mag worden ver- veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voor- afgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelij- ke aandacht aan de juistheid van de infor- matie die in het vaktijdschrift wordt opge- nomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoor- delijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. TweemaandelijksVaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | Juni 2018 | 19e jaargang no.3 | Prijs € 10,50 nbt magazine Special KOELEN EN VRIEZEN COVERSTORY JASCA ZORGT AL BIJNA TWINTIG JAAR VOOR EEN BETER BEHEERSBAAR PRODUCTIEPROCES Crate handling Freezing Cooling an dling ty to be akedgoods in alproduction. geandawide sanbread line. ine to the very ards. Lines 16-02-17 16:06 31-05-18 15:24 We moeten er volgens mij aan gaan wennen dat we tegenwoordig steeds vroeger in het jaar én vaker te maken krijgen met tropische temperaturen in ons land. In de laatste week van mei werd het ene na het andere weerrecord gebroken met temperaturen die boven de dertig graden kwamen, wat ook op veel werkvloeren en in productieruimtes gevolgen heeft voor de gevoelstemperatuur. Daar moet je je als bakker ook steeds beter tegen wapenen. Gelukkig bieden een gedegen klimaatbeheersing en koel- en vriescellen uitkomst. In Nederland hebben we een ruim aantal vooraanstaande aanbieders die de meest hoogwaardige koel- en vriesoplossingen in hun assortiment hebben. Een aantal van hen, zoals EverBake, Van Asselt & Alferink en KOMA zijn terug te vinden in deze uitgave. Als je kijkt naar een alternatieve manier van klimaatbeheersing om daarbij als allergrootste voordeel de kwaliteit van je product te verbeteren, dan is Jasca wellicht voor velen een eerste gesprekspartner. Met de koudwatervernevelaars van Jasca kan je veel voordelen behalen. Door via de verstuivers water in te brengen, ontstaat er een bijzonder fijne nevel, met een uiterst kleine druppelgrootte. De circulatie van vocht en warmte in de installatie is hierdoor gelijkmatig. Warmteoverdracht en ventilatie zijn optimaal en dat zorgt voor een constante en betere kwaliteit van het deeg in rijskasten. Een ander voordeel: dankzij adiabatische koeling – waarbij energie uit de omgeving wordt onttrokken – daalt de temperatuur in de bakkerij. Je leest alles over Jasca en de vele voordelen die de technologie van het bedrijf je op kan leveren, in onze coverstory. Ik wil ook wijzen op het verhaal van Colt International. Op verzoek van brood- en banketbakkerij BACU verrichte Colt International metingen aan het binnenklimaat in de bakkerij. Daar kwam uit naar voren dat op warme zomerdagen – die we zoals gezegd steeds vaker hebben – de warmte op de werkvloer liet oplopen en bovendien kwam er aan het licht dat er in de bakkerij sprake was van onderdruk. Colt International adviseerde een oplossing die zowel het warmteprobleem als de onderdruk in één keer verhelpt: adiabatische koeling, een natuurlijk koelsysteem op basis van verdamping van water met buitenlucht. Drie Colt CoolStream-installaties op het dak van de bakkerij zuigen buitenlucht aan en voeren die langs een waterpakket in de installaties. Ondanks de steeds frequentere hoge temperaturen in ons land, die ik tijdens het schrijven van dit verhaal ook zeker op mijn kantoor ervaar, zijn we in Nederland gezegend met een groot aantal innovatieve partijen die prachtige oplossingen bieden. Ik denk dat ik – in plaats van wachten op de monteur om te kijken of het veel te dure klimaatsysteem in ons pand nog aan de praat te krijgen is – maar een vernevelaar van Jasca laat installeren bij mijn werkplek. Je ervaart immers zoals ik weet van mijn bezoek aan Bakkersvak een lekker koel briesje, maar nat word je er niet van! Dat lijkt me een goed alternatief om ook op mijn werkplek in ieder geval een aangename temperatuur te krijgen. Heel veel leesplezier met deze uitgave van NBT Magazine gewenst. Coen de Jager Hoofdredacteur NBT Magazine De Visie Coen de Jager NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 1 8 3 “WE ZIJN IN NEDERLAND GEZEGEND MET EEN GROOT AANTAL INNOVATIEVE PARTIJEN DIE PRACHTIGE OPLOSSINGEN BIEDEN”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4